Mitől biztonságos egy ajtó? - Összefoglaló, hasznos linkekkel

2017. november 02.

Itt megtudhatja, milyen az az ajtó, ami valóban megvédi otthonát. Betörésvédelmi szempontok, tűzvédelem, a biztonságos zár, a biztonságos ajtó, por- és hangszigetelés.

10 tévhit a biztonságról – Biztonsági ajtó VS. mítoszok

Sok más tévhit is kering a köztudatban a biztonság témakörében. Az emeleti lakás a biztonságos? Megvédi otthonát a magas kerítés és a nagy kutyák? Van értelme a riasztónak? A 10 leggyakoribb tévhitet gyűjtöttük össze cikkünkben.

 

Régi módszer újra hasít – Berúgott ajtó Budapesten

A kutatások szerint minden 15. percben történik egy betörés az országban. Ezek nagy részét régi ajtón keresztül követik el úgy, hogy tönkreteszik a gyenge vagy elavult zárszerkezetet vagy a műanyag bejárati ajtó felületét, illetve befeszítik az ajtót. Rosszul hangzik, de Ön döntheti el, nem akarja-e inkább megelőzni a bajt? A legtöbb, amit tehet, az, hogy keres egy megbízható biztonsági ajtót megfelelő zárral és alkatrészekkel, és egy megbízható céggel beépítteti.

 

Rács vagy biztonsági ajtó?

Érdemes megfontolni, biztonsági ajtó helyett nem elegendő-e egy rácsot felszereltetni. A rövid válaszunk a nem is lehetne, de ennél persze összetettebb a téma. Ha anyagilag korlátozottak a lehetőségei, mindenképp kattintson és olvasson tovább.

 

Valóban biztonságosak a műanyag bejárati ajtók?

Miből legyen a biztonsági ajtó? Napjaink egyik leggyakoribb betörési módszere az ajtó befeszítése, mivel a klasszikus bejárati ajtók az acél biztonsági bejárati ajtókkal szemben hagyományosan fából készülnek. Így a befeszítésükhöz elegendő egy pajszer, aminek segítségével néhány másodperc alatt, halkan beszakítható egy ilyen ajtó. A fém biztonsági ajtók, valamint az egyre népszerűbb, fa burkolattal rendelkező fém biztonsági ajtók bizonyultak a legbiztonságosabb bejárati ajtóknak, amit a MABISZ minősítések is alátámasztanak. Az acélon áthatolni lényegesen több idő és nagyobb zajjal jár, mint egy fa vagy műanyag bejárati ajtón, ami visszatartó erőnek számít.

 

Milyen a biztonságos zár?

A biztonsági ajtó azonban önmagában nem elég, mert minden rendszer csak annyira lehet erős, amennyire leggyengébb eleme, ezért megfelelő figyelmet kell fordítani a zárra is. A zárbetéteket célzó támadások számos fajtája ismert, amelyek csak jó minőségű ajtózárakkal védhetőek ki. De honnan tudhatja egy laikus, milyen a jó zár? Elolvashatja egy biztonsági ajtókkal foglalkozó szakember gyakorlati tanácsait. Elöljáróban annyit, hogy a cilinderbetétes zár megoldás jelenthet, a legfejlettebbnek számító biometrikus rendszer pedig bármely családi ház, vagy lakás biztonsági bejárati ajtajának hatékony és ízléses kiegészítője lehet. A megfelelő zár kiválasztásával nincs vége a folyamatnak, még az acél biztonsági bejárati ajtóknál is elengedhetetlenek ugyanis a kiemelést gátló csapok, amelyek maximális védelmet nyújtanak az ajtó zsanérról történő le- és kiemelése ellen is.

 

Tűzvédelem: a tűzgátló ajtók előnyei és tulajdonságai

A biztonság nem az egyetlen dolog, amit egy kiváló minőségű ajtótól várunk. Hasonlóan lényeges szempontként jelenik meg a megfelelő hő- és hangszigetelés, ami a lakás nyugalmát és energiatakarékosságát szavatolja. Ugyanakkor a fenti követelmények mellett egyéb szempontok figyelembe vétele is szükséges, különösen az újépítésű ingatlanok esetében, amelyeknek egyre szigorodó tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelniük. A tűzgátló beltéri ajtók számos kiegészítővel felszerelhetőek, amelyek tovább növelik az általuk biztosított védelmi szintet és esztétikai élményt. Mint minden bejárati ajtó esetében, így a tűzgátló ajtóknál is lényeges szempont az esztétikum. Ezeket – a többi biztonsági ajtóhoz hasonlóan – számos különböző méretben forgalmazzák, ráadásul egyedi igények szerint is legyárthatók.

 

Miért fontos a biztonsági szint bejárati ajtó és biztonsági ajtó vásárlásakor

Egy biztonsági ajtó esetén tisztábban kell lennie az ajtó védelmi szintjével, hogy a lakókörnyezetében előforduló biztonsági kockázatok alapján tudja kiválasztani a legmegfelelőbb bejárati ajtót. A szabványok és a biztonsági kategóriák ebben segítenek. Útmutatónkból megtudhatja, miért érdemes az európai szabályozás szerinti kategóriák alapján dönteni. Termékoldalainkon minden egyes biztonsági bejárati ajtó modell mellett megtalálja annak európai besorolás szerinti biztonsági kategóriáját.

 

Az ajtók biztonsági minősítése: EU és MABISZ szabványok

Az Unisec által forgalmazott biztonsági ajtók, megfelelnek az ENV 1627:2000 szabványnak egy akkreditált külföldi (nemzetközi) vizsgálóintézet által végzett roncsolásos vizsgálat alapján. Ennek megfelelően biztonsági bejárati ajtóink tekintetében garantáljuk, hogy az ENV 1627:2000 szabvány szerinti besorolási osztály biztonsági kategóriának megfelelő áthatolási, áttörési ellenállással bírnak.

 

A felelőtlen nyaralás egyben lehetőség a betörőknek

És ha minden rendben van az ajtókkal, akkor se csalogassa oda a betörőket azzal, hogy ezer jelét adja annak, hogy esetleg hosszabb időre elutazott. A legfontosabb, hogy a bejáratot biztonsági ajtó védje, az ablakot pedig rács.

 

Ha úgy dönt, új ajtót vásárol, kiemelt szempont a biztonság. Egy jó biztonsági ajtó nemcsak a betörőktől védi meg, hanem a tűz terjedését is meggátolja.

!--SUBSCRIBE--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.