Választási segédlet: Milyen biztonsági ajtót vegyek?

Biztonság

A bejárati ajtó a legtöbbet használt nyílászáró otthonunkban, aminek hosszú távú megbízható működése elsődleges kiválasztási szempont. A biztonsági bejárati ajtó az otthon, valamint a személyes tárgyak és értékek egyik legfőbb védelmi vonala lehet, amin a betörők speciális technikákkal, évről évre kifinomultabb módszerekkel igyekeznek átjutni.

A biztonsági fejlesztésekre fordított kiadás minden háztartás érdeke, hiszen a megelőzés hosszú távon sokkal kifizetődőbb, mint az utólagos, a baj megtörténte utáni intézkedés. Ugyanakkor a biztonsági ajtók kiválasztásánál az esztétikum is fontos szempont kell, hogy legyen, hiszen a hosszú évekre megvásárolt termék nap, mint nap a szemünk előtt lesz. Az ízléses, környezetébe illő biztonsági bejárati ajtó esztétikai élményt nyújt, otthonunkba érkező vendégeinkben pedig szintén pozitív benyomást kelt.

!--SUBSCRIBE--!

Mitől lesz egy bejárati ajtó biztonsági?

Most nézzük meg milyen tulajdonságok tesznek egy ajtót igazi "biztonsági ajtóvá".

1. Erős anyagokból készült

A teljes ajtószerkezet minőségi, vastag és ellenálló anyagból készül. Az ajtó anyagok közül a legellenállóbb az acél.

2. Betörésbiztosra vannak tervezve

A valódi biztonsági ajtók gyártása során a betörésvédelem, minden gyártási fázisban jelen van. Az ajtó szerkezete, az illesztések, a biztonsági zár és a működési mechanika is úgy van felépítve, hogy az ajtó a legnagyobb hatékonysággal tartsa távol a betörőket.

3. Nem csak az ajtó, a keret is biztonsági

A biztonsági ajtóknál a keret, a felfüggesztések és a zsanérok is részét képezik a biztonsági funkciónak.

4. Az ajtó hatósági biztonsági minősítéssel rendelkezik

Ma már hatóságilag is szabályozva van, hogy melyik ajtó, milyen szinten számít biztonságinak. Attól függően, hogy milyen hatóság vizsgál, más minősítést kaphat az ajtó. Magyarországon a MABISZ minősítésével illetve az EU-s szabványokkal találkozhat.

Az Unisec ajtóknál azért az EU által jóváhagyott szabványokat használjuk, mert a magasabb szintű minősítés mellett az ügyfelek életét szeretnénk megkönnyíteni, mivel így könnyebben össze tudják hasonlítani a külföldi gyártók oldalán a termékeket.

A különböző minőségi besorolásokról ebben az útmutatónkban olvashat részletesen.

5. A beszerelés szakszerűen történik

A legjobb biztonsági ajtó sem ér semmit, ha rosszul van beszerelve.

A szakszerűtlen beépítés nagymértékben csökkenti az ajtó biztonsági funkcióját, arról nem is beszélve, hogy sok esetben ilyenkor a garancia lehetősége is elveszik. Ráadásul, sok biztosító sem fizet betörés esetén, ha nem szakember szerelte be a biztonsági ajtót.

Ha már a garanciánál járunk:

6. Garancia jár az ajtóhoz

A garanciára sokan nem gondolnak, amíg szükség nincs rá. Márpedig a biztonsági ajtók is megsérülhetnek, elromolhatnak, így javításra vagy akár cserére is szorulhatnak. Mindig győződjön meg róla, hogy a biztonsági ajtóhoz a megfelelő garancia is jár, nemcsak sérülés, de betörés esetén is.

Fontos! Minden esetben kérjen SZÁMLÁT, hiszen ennek hiányában nem kérhet garanciális javítást vagy cserét!

Miből készül a legjobb biztonsági ajtó?

Műanyag bejárati ajtó

Biztonsági szempontból a műanyag a leggyengébb láncszem, mert nagyon instabil a szerkezete.

Különböző technológiákkal lehet javítani a biztonsági képességén, de ezek annyival növelik az árát, hogy már jobban megéri egy eleve biztonsági anyagból készült ajtót választani.

Fa bejárati ajtó

Egy fa ajtó biztonsági szempontból a műanyag ajtókkal egy szinten van.

Nem is gyakoriak a tisztán fa biztonsági ajtók, mivel egy valódi biztonsági minősítéshez a fa ajtólapnak szinte már használhatatlanul vastagnak kellene lennie.

Alumínium bejárati ajtó

Az alumínium ajtók alapvetően nem sorolhatóak a biztonságos kategóriába, mert nem tudnak ellenállni a különböző mechanikai behatásoknak (pl. felfeszítés, fűrészelés).

Biztonsági zárral javítható az ellenálló képességük, de a műanyag ajtókhoz hasonlóan a teljes betörés elleni védelem, jelentősen megdobja az ajtó árát.

Acél bejárati ajtó

Biztonsági szempontból az elitbe tartozik, a biztonságtechnikai iparág ezeket az ajtókat tartja a legbiztonságosabbnak.

A betörésbiztos bejárati ajtó elemei

Az anyag

Ha betörésbiztosságról van szó, akkor az acél verhetetlen, ehhez kétség sem fér.

A fém jóval tartósabb, erősebb, masszívabb anyag, és a legtöbb mechanikai ráhatás (pl. kalapács, fejsze) egyszerűen nem hat rá.

Fa biztonsági ajtó nem is igazán létezik. Ha mégis előfordul, akkor ott a fa tömörségével szoktak játszani: minél vastagabb a szerkezet, annál masszívabb az ajtó.

Viszont egyrészt a fa nagyon drága, másrészt nagyon nehéz. Ahhoz pedig, hogy ugyanolyan biztonsági szilárdságú legyen az ajtó felülete, mint egy acélajtónak, olyan vastag fajtát kellene csinálni, amit már lehet, hogy a zsanér el sem bírná.

Műanyag ajtóknál szintén nem beszélhetünk klasszikus értelemben vett biztonsági ajtókról. Ennek ellenére a műanyag ajtókat is szokták biztonsági ajtóként hirdetni, de valójában ott csak egy biztonsági zár adja a védelmet. Maga az ajtó felülete jellemzően nincs biztonsági funkcióval ellátva.

Léteznek olyan műanyag ajtók, ahol a két vékony műanyag közötti szigetelő rétegbe beleraknak egy vékonyabb acéllapot, ami valamilyen szinten ellenállóbbá teszi a lapot.

Illetve egy műanyag ajtót is fel lehet szerelni biztonsági zárra, biztonsági záródási tüskékkel, de ez már irreálisan megdobja az árat, ami a műanyag ajtók egyik fő előnye.

Az ajtólap

Az ajtólap masszívsága és szerkezeti felépítése határozza meg, hogy mennyire ellenáll az ajtó mondjuk egy fejszés vagy fúrós támadásnak.

Nézzük mi kell egy igazán ellenálló ajtólaphoz:

Kétoldali biztonsági acéllemez

Miért fontos ez? Az ajtón nem csak egy, hanem két biztonsági acéllemez is van, ami az ajtó lapon keresztüli átjutást lényegében lehetetlenné teszi.

Merevített rácsszerkezet

Miért fontos ez? Az ajtólapban egy rácsszerkezet van, ami úgy néz ki, mint egy börtönrács. Ezek tovább merevítik az ajtólap felületét. Ha megpróbálják átvágni az acéllemezt például flexszel, akkor ezek újabb akadályt képeznek a behatoló előtt.

Az ajtótok

Az ajtótok ugyanolyan fontos mint az ajtólap, hiszen a megfelelő védelmi elemek nélkül vagy a hibás beépítéssel támadható lesz az ajtó.

Ezek kellenek egy betörésbiztos ajtókerethez:

Fém szerkezetű ajtókeret

Miért fontos ez? A fém a legellenállóbb anyag, így az ajtó kerete sem támadható szerszámokkal vagy maró hatású anyaggal.

Megfelelően rögzített ajtókeret

Miért fontos ez? Az ajtókeret a helyes pontokon az előírásnak megfelelően 30-40 cm távolságonként van rögzítve, így az ajtókeret nem mozdítható ki a falnyílásból.

Kicsi beépítési hézag az ajtónyílás és a tok között

Miért fontos ez? Ha két-két centinél nagyobb a beépítési hézag, akkor a betörő már tud annyit feszíteni ajtólap és a keret közt, hogy az ajtót ki tudja pattintani. A kis beépítési hézagnál nem tudja kifeszíteni az ajtót.

A zárrendszer

Az ajtó klasszikus gyenge pontja, a legtöbb behatoló itt fog először próbálkozni. Vagyis kifejezetten fontos, hogy meglegyenek a védelmi elemek.

Nézzük is mik ezek:

Mélyen záródó tüskék

Miért fontos ez? A legalább 5 cm mélyen az ajtókeretbe záródó tüskék akadályozzák az ajtó kifeszítését, vagyis nem lehet kipattintani az ajtót a keretből.

A főzár által működtetett záródási tüske a sarokban a kifeszítés ellen

Miért fontos ez? Az ajtó nem csak egy irányba, hanem több irányba is záródik, és több irányból is védi az ajtólap kifeszítését a keretből, tehát teljes védelmet ad.

Fontos kitétel, hogy ezek a záródási pontok csak akkor védenek a kifeszítés ellen, ha legalább 30 cm távolságra vannak egymástól.

Rejtett le- és kiemelésgátló passzív tüskék.

Miért fontos ez? Az ajtó nem csak egy irányba, hanem több irányba is záródik, és több irányból is védi az ajtólap kifeszítését a keretből, tehát teljes védelmet ad.

Állítható le- és kiemelést akadályozó horganyzott ajtópántok/zsanérok.

Miért fontos ez? Az ajtó 3 db forgó pántzsanérral szerelt, ami az ajtólap masszív rögzítését jelenti az ajtókeretre, és segíti, hogy hosszú távon is akadálymentes legyen az ajtó nyitása-csukása.

A főzár szerkezet biztonsági osztálya

Miért fontos ez? A biztonsági osztálytól függően fúrás és marás védelemmel is el lehet látva egy zárszerkezet.

Tanúsított, biztonsági másod/kiegészítő zárszerkezet.

Miért fontos ez? A biztosítók kizárólag akkor fogadnak el megfelelőnek egy ajtót, ha nem csak egy, hanem dupla zárszerkezet védi, és a zárak egymástól minimum 30 centiméter távolságban vannak.

Ezzel maximálisan megfelelünk a védelmi elvárásoknak, mert a betörőnek nem egy zárat kell hatástalanítania, hanem kettőt, tehát dupla ideig tartana bejutnia –, amit meg sem próbál, ha ilyen ajtóval találkozik.

A betörésbiztos bejárati ajtók besorolása

Európában 2011-ben történt egy biztonsági szabvány újítás.

A korábbi kategóriákat egy egységes RC1-től RC6-ig tartó skálára cserélték. Minél magasabb a szám, annál ellenállóbb az ajtó.

Nagyon röviden összefoglalva:

Az RC2-es kategória minimum 2 percig, az RC3-as 5 percig, az RC4-es pedig 10 percig képes feltartóztatni egy felkészült betörőt. Az RC5 és RC6 kategóriájú ajtók már főként katonai és ipari felhasználásra készülnek.

Ráadásul a magasabb besorolású ajtók jelentősen több eszköznek ellenállnak mint az alacsonyabb besorolású társaik.

Például:

Míg egy RC2-es kategória az egyszerű kézi eszközökkel szemben véd, addig egy RC4-es biztonsági ajtó már az elektromos fúrónak is ellenáll.

A biztonsági besorolásokat és a MABISZ minősítést egy korábbi cikkünkben már körbejártuk, azt is érdemes elolvasni:

Mabisz biztonsági ajtó: ezt kell tudni a biztonsági besorolásokról

Hogyan válassza ki az Önnek legjobb biztonsági ajtót?

Mielőtt biztonsági ajtót választ érdemes végig gondolni az alábbi kérdéseket:

  • Hova kerül majd az ajtó? Beltérre (például lépcsőházba) vagy kütérre (pl. családi ház bejárati ajtajának)?
  • Mennyire legyen hangszigetelő az ajtó? Csendes helyen lakik vagy egy folyton zajos lépcsőházban?
  • Milyen szintű betörésvédelemre van szükség? Például, ha egy társasházban lakik van portaszolgálat vagy bárki besétálhat az épületbe?
  • Szeretne-e extra funkciókat (pl. okos zárat)?
  • Legyen-e tűzgátló funkciója? (Például egy lépcsőházban ez jelentősen fontosabb, mint egy kertes házban)
  • Hogy nézzen ki az ajtó? Mi passzol az otthona stílusához? (Például egy kisebb lakásba érdemesebb világos színű ajtót választani, hogy a teret optikailag tágítsa.)
  • Milyenek az otthonában a fényviszonyok? Szükség van extra fényre?

Akkor döntünk optimálisan, ha az igényeink ismeretében a lehetőségeinkhez mérten a legjobb ár-érték arányú terméket választjuk.

Biztonsági ajtó vásárlása előtt

Előzetes ajánlatkérésnél, vagy szakértővel történő egyeztetés előtt célszerű összegyűjteni pár alapvető adatot a leendő bejárati ajtó helyével kapcsolatban. A biztonsági ajtó beépítéséhez szükséges a nyílásméret pontos meghatározása, aminek módszere korántsem egyértelmű mindenki számára.

Az alábbi beépítési paraméterek helyesen felmérésével és megadásával rengeteg idő és pénz megtakarítható, mivel nem szükséges későbbi korrekciókat alkalmazni. Emellett a megfelelő biztonsági ajtó is pontosabban kiválasztható.

A falnyílás szélességének meghatározása

Ahogy a mesteremberektől sokszor hallhatjuk: „a párhuzamos csak elméletben létező fogalom. A beépítendő ajtó méretének meghatározásához célszerű három ponton, felül, középen és alul is méretet venni. Előfordulhat, hogy a három méret egymástól eltérő, ebben az esetben a legnagyobb méretet kell megadni a nyílás szélességeként.

A falnyílás magasságának meghatározása

A legpontosabb meghatározási mód, ha a magasság méretét a meglévő burkolattól mérjük, egészen a szabad falnyílás tetejéig, vagy a meglévő ajtótok felső pereméig.

Ha a helyiségek között szintkülönbség van, fontos a szintek közötti eltérés megmérése is. Amennyiben végleges burkolattal még nem rendelkezik az épület, ügyelni kell arra, hogy a leendő burkolat vastagsága kimaradjon a teljes magasságból.

A fal vastagságának meghatározása

Elsősorban beltéri ajtók beépítésekor fontos szempont a fal vastagsága, mivel a lakáson belül akár két nyílás között is lényeges méretbeli különbség fordulhat elő. Emellett figyelembe kell venni az esetleges falburkolatokat is, amelyek szintén differenciát eredményezhetnek.

A nyitásirány meghatározása

A nyitásirányt mindig a pántok elhelyezkedése határozza meg. Attól függően, hogy a pántok a helyiségen belül, vagy kívül helyezkednek el, beszélhetünk befelé, vagy kifelé nyíló biztonsági ajtókról. Emellett a pántok jobb, valamint bal oldali elhelyezkedése szerint jobbos, vagy balos nyitásirányt is megkülönböztethetünk.

Ennek megfelelően amennyiben a helyiségen belül állva az ajtó Ön felé nyílik, és a pántok jobb oldalon helyezkednek el, akkor egy befelé nyíló jobbos nyitásirányú ajtóról van szó. A nyitásirány pontos megadásához mindig adja meg a viszonyítási pontot is, ahonnan nézve meghatározza az ajtó jellegét.

Üvegbetét beépítése

A biztonsági ajtó vásárlása előtt érdemes végiggondolni a helyiségben uralkodó fényviszonyokat is. Számos sötétebb helyiség esetében egy világos, például fehér színnel festett, vagy laminált beltéri ajtó növelheti is a fény hatását. Ugyanakkor a természetes fénytől teljesen elzárt helyiségekbe üveges, vagy teli üvegajtó közül is választhatunk.

Az üvegbetétes ajtók áttetsző, vagy mérsékelten átlátszó üveg eleme a biztonsági ajtó gyártása során kerül beillesztésre. Az ajtólap tömör felületéből különböző ablakméretek kerülnek kivágásra, amibe ízlés, vagy a helység stílusának megfelelő mintával rendelkező üvegbetét kerül.

Az üvegbetétek fix elemként, az ajtó részeként, illetve nyitható ablakként is beépíthetőek. Az utóbbi megoldás ugyanakkor a biztonsági kívánalmaknak való megfelelés érdekében nagyobb költségekkel jár.

Az üvegbetétek kapcsán leggyakrabban felvetődő aggály a biztonság kérdése. Lényeges tudni, hogy a biztonsági bejárati ajtókba beépített üvegek törésálló, többrétegű, több mint 10 cm vastagságú elemek.

Az üvegbetét magas védelmi szintje miatt az adott helyiség kívánalmainak megfelelően teli üvegajtókat is javasolhatunk. Ezek az ajtók engedik be a legtöbb fényt, ráadásul edzett üvegből készülnek, így a nagy üvegfelület ellenére is biztonságosak (hálósan törnek).

Faborítás és díszburkolatok beltéri biztonsági ajtókhoz

A beltéri biztonsági ajtók eleganciáját és környezetével való harmonizálását nagyban segíti az ízlésesen megválasztott faborítás. Az elemek a gyártás során, előzetes választás alapján kerülnek felhelyezésre, eltakarva az ajtó biztonságot nyújtó belső acélszerkezetét.

A fa elemek még tovább növelik a bejárati ajtók hőszigetelési képességét is, ezzel elősegítve a tulajdonos rezsiköltségeinek csökkentését.

Az ajtóportál egy olyan speciális kiegészítő, amely az ajtó és ajtókeret színével megegyező fa díszburkolat. A díszburkolat segítségével a beépítést követően, gyors és esztétikus helyreállítást érhetünk el, valamint a tokszerkezettel egységes felület megjelenésével kiemeli az ajtónk egyedi stílusát.

A díszburkolat felhelyezése egyszerű, a tokszerkezet speciálisan kiképzett nútrendszerén keresztül illeszkedik egymáshoz, így biztosítva a szerkezet stabilitását és egységes megjelenését. A speciális tokszerkezeti kiképzés miatt a portál megrendeléséről az ajtó kiválasztásával egy időben szükséges döntenünk.

Felhasználhatóság

A portál kifejezetten zárt térben, épülten belül alkalmas, az általunk forgalmazott összes ajtómérethez. Az előre gyártott díszburkolatok 100,200,300 és 400mm vastag falfül/káva mélyítésére, takarására alkalmasak. A portál egy 12mm vastag MDF panel, amit a falra fúrás nélküli ragasztással kerül felhelyezésre.

Biztonsági bejárati ajtó garanciával

A Gerda GSX biztonsági üveggel rendelkező biztonsági bejárati ajtó az általunk forgalmazott legmagasabb biztonsági kategóriába tartózó biztonsági bejárati ajtó.

A termék csak a Unisecnél érhető el, és világszabadalommal rendelkező zárszerkezete teszi igazán ellenállóvá. Az UniSec vezetői tisztában vannak nyílászáróik alapanyag választásának és összeszerelésének minőségi követelményeivel, ezért termékeik biztonsági képességeire akár 50 éves garanciát is vállalnak.

A hosszú ideig tartó megbízhatóság fontos szempont, hiszen egy professzionális biztonsági bejárati ajtó hosszú távon képes kívül tartani a betolakodókat. Az Unisecnél maximálisan megbíznak a termékek védelmi képességeiben, így ha egy betörőnek mégis sikerülne átjutni a szakértők ajánlásával kiválasztott biztonsági bejárati ajtón, akkor a nyílászárók vételára megtérítésre kerül.

Kérje ingyenes felmérésünket!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.