Milyen a biztonságos zár?

2017. august 10.

Egy nyílászáró akkor megfelelő, ha minden eleme megfelelő, és körülbelül azonos szintű védelmet nyújt. Egy biztonsági ajtó önmagában nem elég, nagyon fontos a zár minősége is. De honnan tudhatja egy laikus, milyen a jó zár? Gyakorlati tanácsok a szakembertől.

Érmezei Zsolt azt mondja, nem szabad a legegyszerűbb zárat megvenni, hanem olyan, biztonsági védelemmel ellátott zárat kell keresni, ami a leggyakoribb zárnyitási módszerek, mint pl.: zártörés, zárfúrás, fésülés ellen is véd. Egy biztonsági cilinderbetét több mint százezer kulcskombinációt tesz lehetővé, így nem kell attól tartani, mint régebben, hogy egy kulccsal több zárat is ki tudnak nyitni. Egy fokkal nagyobb biztonságot adnak azok a kulcsok, melyekhez kódkártya tartozik, és a tulajdonos ez alapján azonosítják. A kártya felmutatásával tudjuk igazolni tulajdonjogunkat, így nem kell attól tartani, hogy valaki egyszerűen lemásoltathatja a kártya nélkül a lakáskulcsunkat.

Az igazán jó megoldás egy olyan biztonsági betét, amely ellenáll a fúrásnak, a zártörésnek, a savaknak, és egyedi nyerskulcs tartozik hozzá, amelyet a gyártó a tulajdonoson kívül senkinek nem ad ki. Az Unisec ezzel is védi ügyfeleit: az ajtóiban használatos kulcsokról csak a bejárati ajtó tulajdonosainak értékesít nyerskulcsot, amelyeket nem hoz nagykereskedelmi forgalomba. Hogyan lehet akkor plusz kulcsot rendelni, vagy az elvesztett kulcsot pótolni? Mi sem egyszerűbb! A kódkártya segítségével közvetlenül a gyárból tud rendelni.

!--SUBSCRIBE--!

A határ a csillagos ég

A zárak ára nagyon változatos. Egy közepesen biztonságos cilinderzár ára néhány ezer forint, egy biztonságos egyedi záré pedig több tízezer forintra is rúghat. Az Unisec által forgalmazott világszabadalommal rendelkező, több mint 4.000.000.000, igen 4 milliárdos kulcskombinációval rendelkező RIM 6000-es zárbetét ára 80.000 forint, de ezt nem lehet, és nem is érdemes minden bejárati ajtóra feltetetni. A zárbetéteket mindig az ajtó biztonsági szintjéhez kell igazítani. Ha a zár nagyon jó, de az ajtó nem annyira, akkor a behatolók kivágják vagy betörik az ajtó egy részét. Érdemes arra is ügyelni, hogy a többi nyílászáró – az ablakok, vagy ha van, a teraszajtó – is azonos biztonsági kategóriába tartozzon. Itt is az előbb említett szabály érvényesül – ha nagyon erős a biztonsági ajtó, akkor a betörő megnézi, mi a helyzet az ablakkal. Ha gyenge, azon megy be.

Amíg nincs együtt a pénz a végleges megoldás megvalósítására, ideiglenes eszközökkel is lehet növelni a biztonságot. Erre már csak azért is oda kell figyelni, mert a tapasztalatok szerint a betörők többnyire a zárakat támadják, ott próbálkoznak, ahol a leggyengébb a zár.

A betörők eszköztára

Ha valakinek nincs pénze kicserélni az ajtót, akkor legalább vásároljon erősebb zárat. Átmeneti megoldásnak jó egy cilinderbetét és egy biztonsági zárszerkezet, vagy egy biztonsági cilinderbetéttel felszerelt hevederzár. A betörők eszköztárában szerepel a zártörés és a savazás is. Előbbinél eltörik a zárbetétet, kiveszik, és beteszik a saját zárbetétjüket, amivel már könnyedén ki tudják nyitni az ajtót. Ez ellen véd a könnyített zárbetét, amely úgy törik el, hogy az illetéktelen behatoló nem tudja hatástalanítani az ajtót.

Előfordul az is, hogy a betörők pillanatragasztót csöppentenek a zárba, amitől az tönkremegy. A tulajdonos akkor veszi csak észre, amikor menne el otthonról, mert indul dolgozni. Sajnos sokan bezáratlanul otthagyják a bejárati ajtót, gondolják, úgyse veszi észre senki. A betörők csak erre várnak, és percek alatt kirámolják a lakást. Egy jó tanács: ilyenkor otthon kell maradni, és azonnal lakatost hívni. Van, hogy a betörők egy akkus fúróval megfúrják a zárat. Ettől a zárban lévő lamellák összeesnek, és a zárat bármelyen kulccsal ki lehet nyitni. A savazás is jó módszer, ha több ideje van a betörőnek, mert halk. Ezen módszerek ellen a megfelelő biztonsági zárak védelmet nyújtanak.

Még egy jó tanács: tévhit az, hogy minél több zárbetét elriasztja a betörőket. Vannak a piacon három zárral szerelt ajtók, amelyek egyszerű, minősítés nélküli zárbetéteket tartalmaznak. Ezeket a gyenge minőségű zárakat – hiába van belőlük három darab, hamarabb lehet hatástalanítani, mint pl. két erős biztonsági zárbetétet. Nem beszélve arról, hogy a sok zár kényelmetlen, mivel a kulcscsomónk mérete és a bejutás is jóval nehézkesebb. A sok olcsó zár helyett érdemesebb kevesebb, de jó minőségű biztonsági zárat venni.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen
Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.