Ajtó zárak fajtái: Milyet válasszak?

Biztonság

A zárak fatái könnyen összezavarhatják az embert. Az ajtózár és zárbetét kiválasztás nem könnyű feladat, és tétje is van: otthonunk biztonsága és nyugalmunk záloga is lehet.

Ebben a cikkben kiderül:

  • Milyen gyakori zárbetét és zár fajták vannak?
  • Mennyibe kerül egy zár?
  • Milyen zárat érdemes választani?

Cikkünkben adunk néhány támpontot a vásárláshoz!

Először is: Zár vagy zárbetét?

Zár: A zártest, rövid nevén zár az a rész, ami kinyitja az ajtót, miközben a kilincset lenyomjuk.

Zárbetét: Az a rész, amibe a kulcsot beletesszük, hogy a zárat elmozgatva a kilinccsel ne lehessen kinyitni az ajtót.

Zárnyelv: A nyelv a kilincset lenyomva a testbe csúszik, a kilincset felengedve pedig csukva tartja az ajtót.

A zárbetét fajtái

Normál zárbetét

A legelterjedtebb típus a biztonsági zárbetétek között. Ezt mindenki ismeri: mindkét oldalról kulccsal zárható, ha viszont valamelyik oldalon bent van a kulcs, akkor a másikról nem nyitható.

Fordítógombos zárbetét

A másik legelterjedtebb modell a gombos zárbetét vagy más néven fordítógombos zárbetét. Itt a belső oldalon a kulcs helyett egy gomb van a zárszerkezeten, így sokkal kényelmesebb használni, mint a hagyományos típusokat.

Vészfunkciós zárbetét

Ennek az egyedisége, hogy akkor is nyitható, ha valamelyik oldalról a zárban maradt a kulcs. Így praktikus választás, ha idős vagy kisgyerek lakik a házban.

A zárak fajtái

Milyen zárakkal találkozhat az üzletek kínálatában, ezek közül melyek garantálják a biztonságot, és melyeket érdemes inkább kerülni? Vegyünk szépen sorra!

Bevéső zár

Ez a legelterjedtebb zártípus, ahol a zárdoboz az ajtó élébe van bevésve. Ma már szinte csak a beltéri ajtóknál és a régi fából készült bejárati ajtóknál fordul elő, mert csak egyetlen ponton záródik, ezért nem túl biztonságos.

Többpontos zár

Ez az zártípus már gyakran előfordul a mai bejárati ajtókban is.

Itt az ajtó élének teljes hosszán végigfut a zár előlapja, amin 3-4 de akár 7 záródási pont is található. Kulccsal bezárni csak a kilincs megemelése után lehet, ha kulccsal zárva van, akkor nem lehet lenyomni a kilincset.

Biztonsági zár

Ezek a zárak kifejezetten biztonsági ajtókba készülnek. A zártestből 3 vagy 4, hüvelykujj vastagságú, masszív acéltüske jön ki és simul bele a keretbe, több centiméter hosszan.

Másodzár

Vannak még az alap zárat kiegészítő zár típusok, amit az ajtó lakás felőli belső oldalára szerelnek fel. Vannak csak belülről zárható verziók (pl. tekerőgombos) illetve kulccsal kívül belül zárható típus.

A többpontos zárak fajtái

A többpontos ajtózár a nevéből adódóan több záródási tüskével rendelkezik, amik az ajtókeret különböző pontjain vannak elhelyezve. A zárási pontoknak több típusa létezik: lehetnek görgők, kampók, hengeres csapok, nyelvek.

Az extra zárási pontok erősítik az ajtó biztonságát, mivel az ajtó teljes hosszában, fentről lefelé haladva szorosabb zárást biztosítanak.

Hogy pontosan hogyan és hány pontos a legbiztonságosabb zár, arról később bővebben lesz szó.

Honnan lehet felismerni a többpontos ajtózárat?

Egy hagyományos zárrendszernél a zár általában egy egyszerű retesz, ami az ajtó középen van. Itt az ajtó tetején és alján nincs záródási pont, ami az ajtót sebezhetőbbé teszi a betöréssel szemben.

A többpontos zárrendszereknél, az ajtó oldalában a kilincs vagy kulcs mozgatásakor több ponton is előbújnak a záródási tüskék.

Ajánlott olvasmány: Többpontos ajtózár útmutató: Minden infó egy helyen

Mennyibe kerül egy jó zár?

A zárak ára nagyon változatos.

Egy közepesen biztonságos cilinderzár ára néhány ezer forint, egy biztonságos egyedi záré pedig több tízezer forintra is rúghat.

Az Unisec által forgalmazott világszabadalommal rendelkező, több mint 4.000.000.000, igen 4 milliárdos kulcskombinációval rendelkező RIM 6000-es zárbetét ára 80.000 forint, de ezt nem lehet, és nem is érdemes minden bejárati ajtóra feltetetni.

A zárbetéteket mindig az ajtó biztonsági szintjéhez kell igazítani. Ha a zár nagyon jó, de az ajtó nem annyira, akkor a behatolók kivágják vagy betörik az ajtó egy részét.

Érdemes arra is ügyelni, hogy a többi nyílászáró – az ablakok, vagy ha van, a teraszajtó – is azonos biztonsági kategóriába tartozzon. Itt is az előbb említett szabály érvényesül – ha nagyon erős a biztonsági ajtó, akkor a betörő megnézi, mi a helyzet az ablakkal. Ha gyenge, azon megy be.

Amíg nincs együtt a pénz a végleges megoldás megvalósítására, ideiglenes eszközökkel is lehet növelni a biztonságot. Erre már csak azért is oda kell figyelni, mert a tapasztalatok szerint a betörők többnyire a zárakat támadják, ott próbálkoznak, ahol a leggyengébb a zár.

Milyen zárat válasszon?

Itt egyrészt a biztonsági faktor játszik szerepet. Ha igazán biztonsági ajtót szeretne, akkor zárban is ilyet válasszon. Ha nem olyan fontos a biztonság, akkor is érdemes legalább egy többpontos zárral működő bejárati ajtót választani.

Érmezei Zsolt azt mondja, nem szabad a legegyszerűbb zárat megvenni, hanem olyan, biztonsági védelemmel ellátott zárat kell keresni, ami a leggyakoribb zárnyitási módszerek, mint pl.: zártörés, zárfúrás, fésülés ellen is véd.

Egy biztonsági cilinderbetét több mint százezer kulcskombinációt tesz lehetővé, így nem kell attól tartani, mint régebben, hogy egy kulccsal több zárat is ki tudnak nyitni.

Egy fokkal nagyobb biztonságot adnak azok a kulcsok, melyekhez kódkártya tartozik, és a tulajdonos ez alapján azonosítják. A kártya felmutatásával tudjuk igazolni tulajdonjogunkat, így nem kell attól tartani, hogy valaki egyszerűen lemásoltathatja a kártya nélkül a lakáskulcsunkat.

Az igazán jó megoldás egy olyan biztonsági betét, amely ellenáll a fúrásnak, a zártörésnek, a savaknak, és egyedi nyerskulcs tartozik hozzá, amelyet a gyártó a tulajdonoson kívül senkinek nem ad ki.

Az Unisec ezzel is védi ügyfeleit: az ajtóiban használatos kulcsokról csak a bejárati ajtó tulajdonosainak értékesít nyerskulcsot, amelyeket nem hoz nagykereskedelmi forgalomba. Hogyan lehet akkor plusz kulcsot rendelni, vagy az elvesztett kulcsot pótolni? Mi sem egyszerűbb! A kódkártya segítségével közvetlenül a gyárból tud rendelni.

!--SUBSCRIBE--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.