Rács vagy biztonsági ajtó?

Biztonság

Egy tizenkét lakásos társasházban lakom. Az egyik nap megszámoltam: három ajtó elé rácsot tettek fel, van két erősnek tűnő, új ajtó, a többi pedig még laikus szemmel nézve is legfeljebb közepes vagy gyenge védelmet nyújt. Tulajdonosaiknak előbb-utóbb érdemes lépniük, de merre induljanak? Válasszanak egy biztonsági ajtót, vagy szereltessenek fel inkább rácsot?

A rácsnak általában egyetlen funkciója van, a biztonság – mondja Érmezei Zsolt –, ezt a szerepét viszont csak akkor tudja betölteni, ha szakszerűen van rögzítve a falszerkezetbe. Nem jó, ha a rács például a régi faajtó keretére van ráerősítve, hiszen azt egy közönséges csavarhúzóval is le lehet szedni. Az tekinthető megfelelőnek, amikor acélcsapokat fúrnak a falszerkezetbe, és a rácsot hozzáhegesztik. Az ilyen rács a bejárati ajtó előtt valódi akadály a betörők számára, ha megfelelő biztonsági zárbetéttel szerelik fel, de sokan nem szeretik a börtönérzést, amit a rács ébreszt bennük, és azt is kényelmetlennek találják, ha több zárat kell kinyitni.

A rácsok további hátránya, hogy többnyire nem esztétikusak, és például tűz esetén általában belelógnak a menekülési útvonalba, amit a katasztrófavédelmi szabályok nem engednek meg, és sok helyen leszereltetik őket. Ha a rács felületét hagyományosan kezelték, akkor nehezen áll ellent az időjárás viszontagságainak. Valamiféle plusz felületkezelésre biztosan szükség van, ha eredetileg csak egyszer simán átfestették, akkor később újra kezelni kell. Érdemes átgondolni a döntést, hiszen tévhit, hogy a rács jóval olcsóbb a biztonsági ajtónál.

Biztonsági ajtó kontra rács

Az Unisecnek most sok olyan megbízása van, hogy leszedik a rácsokat, és biztonsági ajtót építenek a helyére. Ennek az egyik magyarázata lehet, hogy a biztonsági ajtó esztétikus. Egy jó bejárati ajtóval szemben alapvető követelmény, hogy biztonságos legyen, és emellett sok hasznos funkciója is van: jó hőszigetelő, visszafogja a hangot, a zajt, a port. Erre a rács nem képes.

Valamire azonban fontos odafigyelni: ha a biztonsági ajtónak nem megfelelő a zárszerkezete, akkor megint probléma van. Nem a legegyszerűbb zárat kell megvenni, hanem olyan, biztonsági betéttel ellátott zárat, ami több mint százezer kulcskombinációt tesz lehetővé, és a leggyakoribb betörési módszerek, a zártörés, maghúzás, rezegtetés és fúrás ellen is véd.

!--SUBSCRIBE--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.