Valóban biztonságosak a műanyag bejárati ajtók?

Biztonság

A kutatások szerint minden 15. percben történik egy betörés. A kutatások azt is alátámasztják, hogy a betöréseket 95%-a elavult régi ajtón keresztül követik el, ami a gyenge vagy elavult zárszerkezetnek, illetve a sokszor műanyag bejárati ajtó felületének köszönhető. A hozzánk betérő vásárlók gyakran felteszik nekünk azt a kérdést, hogy miért csak fém bejárati ajtókat forgalmazunk.

Önnek biztonsági, fa, vagy műanyag bejárati ajtó védi lakását?

Napjainkban 4 különböző anyagtípusból készült bejárati ajtót különböztetünk meg.

Műanyag bejárati ajtó

Fa bejárati ajtó

Fém biztonsági ajtó

Vegyes anyagú, fémszerkezetű – faborítású biztonsági ajtó

Ön szerint melyik típus jelenthet biztonságot otthonunknak?

Egy egyszerű kérdés: Milyen anyagból készülnek a páncélszekrények? Ki merné a féltve őrzött értékeit, kézpénzét egy műanyagból, vagy fából készült trezorban tartan?

Akkor miért tennénk ki ekkora veszélynek az otthonunkat?

A fém biztonsági ajtók, valamint az egyre népszerűbb, fa burkolattal rendelkező fém biztonsági ajtók bizonyulnak a legbiztonságosabb bejárati ajtóknak, amit a MABISZ minősítések is alátámasztanak. Az acélon áthatolni lényegesen több idő és nagyobb zajjal jár, mint egy fa vagy műanyag bejárati ajtón, ami mint tudjuk, visszatartó erőnek számít a betörőkkel szemben.

!--SUBSCRIBE--!

Műanyag bejárati ajtók

Az egybehangzó szakértői vélemények alapján a műanyag bejárati ajtók a legkisebb jóindulattal sem a biztonságot hivatottak szolgálni. Ezekhez az ajtókhoz egy egyszerű konyhai flambírozó, vagy egy kézi gázégő elég, hogy a vékony műanyag panelszerkezetet megolvasztva az illetéktelenek bejuthassanak a lakásba.

Mi kipróbáltuk egy használaton kívüli műanyag bejárati ajtó esetében. Meglepő volt, hogy a fenti állítás milyen könnyen meg álja a helyét.

Vannak fémlap betéttel ellátott műanyag bejárati ajtók is, amelyek az előző hevítéses betörésre megoldást jelenthetnek. Azonban az általunk tesztelt ajtó zárszerkezete és a záródási pontok mélysége messze elmaradtak a valódi biztonsági ajtókétól. Nekünk egy csavarhúzó segítségével sikerült kifeszíteni az ajtót a tokjából.

Fa biztonsági ajtók

A fa biztonság ajtók már egy fokkal jobbak, mint az előzőekben említett műanyag ajtók, hiszen egy keményfa ajtó a legelszántabb betörőnek is okozhat kellemetlen meglepetést. De nem ez az ajtó, amire azt mondják a szakértők, hogy minden körülmény között megvédi otthonunkat a betöréstől. Igaz tömör fából is készülhet biztonsági ajtó, de a teljes biztonsági előírásnak megfelelő szerkezeti kialakításuk után olyan árat képviselnek, hogy kevesen engedhetik meg maguknak. Az előnyük az, hogy az anyaga természetes, s a legjobb hőszigetelő tulajdonságú.

Acél és fém biztonsági ajtók

A három anyag közül az acélból és fémből készült ajtókra mondják a szakemberek és a hozzá értők, hogy igazán alkalmasak a biztonsági jelzőre. Ha csak azt vennénk alapul, hogy a páncélszekrényeket is fémből készítik, akkor nem is lepődhetünk meg ezen a kijelentésen. Az acéllal köztudottan nehéz elbánni és lényegesen nagyobb zajjal jár, mint az eddig ismertetett anyagokkal. Az idő és a zaj pedig, mint tudjuk a betörők legnagyobb ellensége.

Az acél és fém biztonsági ajtók előnyei

Anyag tulajdonságából adódóan masszívak

Fizikai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség

A mechanikai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség

A kémiai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség

Nagy tűzgátlási tulajdonság

Korábban egyik ügyfelünk azzal a kéréssel hívott fel minket, hogy egy sajnálatos betörést követően szeretne fém biztonsági ajtót vásárolni. Egyetlen kérése volt: mivel megrongálták a bejárati ajtaját és az teljesen használhatatlanná vált, még azon a napon kerüljön beépítésre az új ajtó. Kollégánk azonnal kiment a helyszíni felmérést elvégezni. A helyszínre való megérkezéskor valami egészen elképesztő dolgot látott. A régi műanyag bejárati ajtó stadúr panel részét teljes egészében kihevítették a keretből. Mivel a tok és az ajtó lap kerete a helyén maradt a nyitásérzékelő nem hozta működésbe a riasztót. Nyugodtan behatolhatott a betörő a lakásba. Szerencsére az előszoba utáni mozgásérzékelő már jelezte a behatolást, de sajnálatos módon még így is egy laptoppal többe került a biztonsági ajtó cseréje.

Vegyes anyag felhasználású, acél vázszerkezetű – faborítással rendelkező biztonsági ajtók

Napjainkban egyre nagyobb elvárás a biztonság mellett az igényes megjelenés követelménye. A vegyes - leggyakrabban faborítással rendelkező biztonsági ajtók esztétikailag különböznek a fém biztonsági ajtóktól, de biztonságtechnikai szempontból teljesen megegyeznek velük. A vegyes biztonsági ajtók előnye a fém biztonsági ajtók előnyein túlmenően a rendkívül nagy minta és színválaszték.

Mire kell még odafigyelni, ha valóban biztonsági ajtót szeretnénk vásárolni?

Szakszerű telepítés

A nem szakszerűen beszerelt biztonsági ajtó, több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hozhat. Egy szakszerűtlenül végzett beépítés nagymértékben csökkenti az ajtó biztonsági funkcióját, nem is beszélve a garanciavesztésről. Minden esetben bízzuk szakértőre a biztonsági ajtó beszerelését és kérjünk SZÁMLÁT, hiszen ennek hiányában nincs garancia!

Most már nyugodtan indulhat biztonsági ajtót vásárolni, hiszen tudja, mire figyeljen, ha biztonsági ajtó szeretne venni, és milyen előnyei vannak más anyagoknak a műanyag bejárati ajtókkal szemben.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.