Acél bejárati ajtók: ezt kell tudnia róluk

Biztonság

Az acél bejárati ajtók egyre népszerűbbek, nem véletlenül. Hosszú élettartamuk, remek biztonsági funkciójuk és ellenállóképességük miatt sokan választják ezt a típust.

Ebben a cikkben végigvesszük az acél ajtókkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a felépítésüktől kezdve, egészen a biztonsági funkciójukig.

Az acél bejárati ajtó felépítése

Először is nézzük hogyan épülnek fel az Unisec-nél forgalmazott acél bejárati ajtók.

Az acél bejárati ajtó lap

Az acél bejárati ajtó lapja két biztonsági acéllemezből és az acéllemezek közötti rétegből áll. Az acéllemezek között van egy szigetelő réteg vagy kőzetgyapotból vagy polieturánból.

Az ajtólapban van még egy rácsszerkezet, ami úgy néz ki, mint egy börtönrács. Ezek tovább merevítik az ajtólap felületét. Ha megpróbálják átvágni az acéllemezt például flexszel, akkor ezek újabb akadályt képeznek a behatoló előtt.

Az ajtótok

Az ajtókeret szerkezete fém, amiben belül egy hőmegszakító réteg található. Ez biztosítja, hogy az ajtókeret is hőhídmentes legyen.

A fém a legellenállóbb anyag, így az ajtó kerete sem támadható szerszámokkal vagy maró hatású anyaggal.

A zárrendszer és zsanérok

Az acél ajtókba bármilyen zárrendszert be lehet szerelni, de érdemes minél biztonságosabb verziót választani.

Ugyanis a zár az ajtó klasszikus gyenge pontja, a legtöbb behatoló itt fog először próbálkozni. Vagyis kifejezetten fontos, hogy meglegyenek a védelmi elemek.

Az Unisec ajtókban mélyen záródó tüskék vannak, amik akadályozzák az ajtó kifeszítését, vagyis nem lehet kipattintani az ajtót a keretből.

A zárrendszer nemcsak a főzárat mozgatja, hanem a sarkokban található záródási tüskéket is. Így az ajtó nem csak egy irányba, hanem több irányba is záródik, és több irányból is védi az ajtólap kifeszítését a keretből, tehát teljes védelmet ad.

Fontos kitétel, hogy ezek a záródási pontok csak akkor védenek a kifeszítés ellen, ha legalább 30 cm távolságra vannak egymástól.

Egy minőségi acél biztonsági ajtóban rejtett le- és kiemelésgátló passzív tüskék is vannak. Az ajtó 3 db forgó pántzsanérral szerelt, ami az ajtólap masszív rögzítését jelenti az ajtókeretre, és segíti, hogy hosszú távon is akadálymentes legyen az ajtó nyitása-csukása.

A maximális biztonságért a főzár szerkezet biztonsági osztályát is érdemes figyelni és olyat választani, ami fúrás és marás védelemmel is el van látva.

Az sem hátrány, ha van az acél ajtóban egy tanúsított, biztonsági másod/kiegészítő zárszerkezet. A biztosítók ugyanis kizárólag akkor fogadnak el megfelelőnek egy ajtót, ha nem csak egy, hanem dupla zárszerkezet védi, és a zárak egymástól minimum 30 centiméter távolságban vannak.

Ezzel a betörőnek nem egy zárat kell hatástalanítania, hanem kettőt, tehát dupla ideig tartana bejutnia –, amit meg sem próbál, ha ilyen ajtóval találkozik.

Acél ajtók hőszigetelése és hőhídmentessége

Az acél ajtók nagyon jól hőszigetelnek, akár ötször nagyobb szigetelési tényezővel rendelkeznek, mint a hagyományos régi ajtószerkezetek. Vagyis egy acél ajtóval maximalizálhatja az enegriamegtakarítást az otthonában.

A hőszigetelési képességet a hőszigetelési értékkel ellenőrizheti le.

Minél alacsonyabb a szám, annál jobb, mert az azt jelenti, hogy annál kevesebb hőveszteség éri azt a felületet. Vagyis annál jobb az ajtó hőszigetelése, így kevésbé engedi be télen a hideget és nyáron a meleget.

Az Unisec ajtók legjobb hőszigetelési értéke 0,9 körül mozog, ami már passzív házakhoz is használható.

!--OPTIMONK--!

Fontos viszont, hogy az acél ajtó hőhídmentes legyen.

De mit is jelent az, hogy egy ajtó hőhídmentes?Kezdjük ott, hogy mi is az a hőhíd:

A hőhíd a kinti és benti hőmérsékletkülönbség miatt alakul ki. Télen kint hideg van bent pedig kellemes meleg.

Ha egy acél ajtó télen kintről kapja a hideget, akkor az annyira áthűti az egész ajtó keretet, hogy a benti oldala is hideg lesz. Amikor ez a benti 22 fokkal találkozik, akkor ott kicsapódik rajta a pára. Ez ugyanaz, mint amikor az ásványvizet nyáron kivesszük a fagyasztóból vagy a hűtőből, as elkezd kívülről gyöngyöződni a palack, mert a meleg kicsapódik rajta.

A hőhídmentes ajtók lényege, hogy a külső és belső lap között van egy hőmegszakítás, egy műanyag elem, ami megakadályozza, hogy a külső felület átadja a hideget a belsőnek. Így bár a külső lap hideg, a belső szobahőmérsékletű marad, nincs kicsapódott pára és nincs penész.

Acél ajtó vásárlásakor kifejezetten figyeljen tehát a hőhídmentességre!

Mik az acél bejárati ajtó előnyei?

Az acél ajtó remek választás, számos előnye van a többi anyaghoz képest:

  • Anyag tulajdonságából adódóan masszívak
  • Fizikai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség
  • A mechanikai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség
  • A kémiai behatásokkal szembeni magas ellenálló képességNagy tűzgátlási tulajdonság

Mik az acél bejárati ajtó hátrányai?

A számos előny mellett van néhány hátrány is:

  • az acél szerkezet jól vezeti a hőt, ezért kültéri felhasználás esetén hőhíd megszakítással kell ellátni, hogy a téli időszakban ne izzadjon a felülete,
  • az acél a magasabb árfekvésbe tartozó nyílászáró

Milyen lehet az acél bejárati ajtó design-ja?

Az acél bejárati ajtók már milyenféle színben és designban elérhetőek.

Számtalan minta áll rendelkezésre, ami általában a gyártó lehetőségei határoznak meg.

Az Unisecnél például ajtótípustól függően 5-20 mintából lehet választani.

Az ajtó színe és mintája eltérhet belül és kívül, így az is szépen megoldható, ha más passzol a külső és belső designhoz.

Az Unisecnél ezen felül a keret és az ajtólap azonos színre visz, vagyis ugyanazzal a fóliával van ellátva a keret és a tok is. Sok gyártóval ellentétben, ahol csak horgonyzott vagy festett keretet lehet kapni, így biztosan azonos színű lesz a teljes ajtószerkezet.

A teljes minta és színválasztékot megtekintheti a weboldalunkon található ajtótervezővel, amit minden ajtónál egyedileg talál meg.

Milyen méretekben kapható egy acél bejárati ajtó?

Az acél bejárati ajtókból is jellemző a sztenderd méret, amik általában a 90x210, 100x210 centiméter nagyok.

Az acél bejárati ajtónál a vastagságra is érdemes figyelni, ugyanis ezek már biztonsági funkciót is el tudnak látni és egy jól működő bevéső zárhoz minimum 5 cm vastag ajtólap kell.

Egyedi méretben is lehet acél ajtókat gyártatni, ezek teljesen személyre szabhatóak.

Acél bejárati ajtó típusok

Ha típusokról van szó, akkor az acél ajtók kaphatóak egyszárnyú, kétszárnyú verzióban, bevilágítóval vagy anélkül is.

Az egyszárnyú verzió a leggyakoribb típus. Egyediségét az adja, hogy számtalan színben, formában, mintázattal lehet kapni és a sztenderd ajtónyílásokba tökéletesen passzol.

A kétszárnyú bejárati ajtóknál beszélhetünk szimmetrikus és aszimmetrikus ajtókról.

A lényegi különbség, hogy a szimmetrikus ajtóknál az ajtólap mindkét oldalon egyforma méretű, míg az aszimmetrikusnél az egyik oldal kisebb.

A választást általában az határozza meg, hogy mekkora az ajtónyílás.

Előnye ennek a típusnak, hogy az egyik oldal fixre rögzíthető, de ha nagyobb helyre van szükség ezt is ki lehet nyitni.

Az Unisecnél aszimmetrikus acél ajtók vannak.

Az acél ajtókhoz is lehet bevilágítót kérni, amivel extra fényt tud beengedni az előszobába. Ez szimpla és kétszárnyú acél ajtókhoz is hozzátehető.

Az acél ajtót is lehet üvegezni, és akár biztonsági üveget kérni hozzá. Persze azt fontos tudni, hogy egy teli ajtó mindi biztonságosabb lesz mint egy üvegezett verzió.

Acél bejárati ajtó és a biztonság

A három anyag közül az acélból és fémből készült ajtókra mondják a szakemberek és a hozzá értők, hogy igazán alkalmasak a biztonsági jelzőre.

Ha csak azt vennénk alapul, hogy a páncélszekrényeket is fémből készítik, akkor nem is lepődhetünk meg ezen a kijelentésen. Az acéllal köztudottan nehéz elbánni mert anyagából fakadóan ellenáll a mechanikai behatásoknak.

Ráadásul lényegesen nagyobb zajjal jár feltörni, mint a többi anyagot. Az idő és a zaj pedig, mint tudjuk a betörők legnagyobb ellensége.

Mikor érdemes acél bejárati ajtót választani?

Az acél bejárati ajtó remek választás lehet mindazoknak, akik:

  • egy életre szóló ajtót szeretnének, hiszen az acél ajtó évtizedekig is megőrzi a tökéletes állapotát
  • fontos a biztonság, szeretnék magukat és a családjukat is biztonságban tudni
  • igénylik a minőséget, és nem szeretnék 10 évente lecserélni az ajtójukat
  • nem akarnak az ajtóval pepecselni, mivel az acél ajtók alig igényelnek karbantartást

!--OPTIMONK--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.