10 tévhit a biztonságról – Biztonsági ajtó VS. mítoszok

Biztonság

Azt gondolta, hogy néhány percig eltart egy betörőnek, amíg bejut az ajtaján, és addig valamelyik szomszéd úgyis észreveszi? Nincs különbség biztonsági ajtók és átlagos ajtók között? Ön szerint az emeleti lakások biztonságosabbak, és jó, ha magas, átláthatatlan kő- vagy sövényfal veszi körül a házát? Sajnos nincs igaza. Érdemes eloszlatni néhány tévhitet a nyaralási szezon kezdetén, amikor sok lakás és ház marad üresen.

Amit rosszul tudott a betörésekről és a biztonsági ajtókról...

1. Mennyi idő alatt jut be egy betörő egy ajtón?

Meg fog lepődni: egy műanyag bejárati ajtó kinyitásához egy profinak mindössze 5 másodpercre és egy csavarhúzóra van szüksége. Egy faajtó egy kicsit tovább ellenáll, akár 7 másodpercig is bírja, és van, hogy pajszer vagy feszítővas is kell a kinyitásához. Családi házaknál egy-két rúgás is elegendő. Tévhit, hogy a biztonsági ajtót nem lehet feltörni – lehet, csak lényegesen tovább tart. A biztonsági ajtók szerepe, hogy a betörők dolgát megnehezítsék és az ajtó hatástalanítása minél hosszabb időt vegyen igénybe. Olyannyira, hogy a betörő kockázatosnak ítélje meg a bejutást. Ennek megfelelően létezik három, öt, tíz, vagy akár 25 percig is ellenálló biztonsági ajtó.

2. Ha emeleten lakom, akkor nagyobb biztonságban vagyok?

Sajnos nem, éppen ellenkezőleg: ebből a szempontból a földszint a legbiztonságosabb. Gondoljon csak bele: egy betörő attól tart a leginkább, hogy meglátják, és hívják a rendőröket. Erre a földszinten van a legnagyobb esély, mert ott járnak a legtöbben. Minél magasabbra megyünk, annál kevesebb emberrel lehet találkozni, hiszen oda már csak azok mennek fel, akik ott laknak.

3. Jó, ha magas kőkerítéssel vagy sűrű növényzettel veszem körül a házam?

A válasz az előbb ismertetett gondolatmenet alapján: nem. Sőt, ezzel inkább segít a betörőnek, aki – a járókelők szem elől elrejtve – nyugodtan dolgozhat. Biztonsági szempontból több értelme van egy olyan kerítésnek, amelyen be lehet látni.

4. Van két nagy kutyám. Megvédenek a betörőktől?

Két hasonlóan viselkedő kutyával könnyebben el lehet bánni, mint egy kicsivel és egy naggyal. Két nagy kutya odaszalad a kerítéshez, ha valami gyanúsat észlel, így könnyű őket egyszerre lefújni. Ha van egy kisebb kutyája is, az elbújik, és a rejtekhelyén ugat, amivel felhívja a figyelmet a betörésre.

5. Riasztóm van. Használ a betörők ellen?

Alapvetően igen, de sok múlik a riasztó típusán. Tudnia kell, hogy egy profi betörő átlagosan mindössze 90 másodpercet (!) tölt a helyszínen. Ennél valószínűleg több időre van szükség ahhoz, hogy a rendőrök vagy a riasztós cég emberei kiérjenek a helyszínre, tehát a betörő gond nélkül el tudja vinni, amit akar. Jobbak az ún. néma riasztók, amelyek csak a távfelügyeletnél jeleznek, tehát a behatoló nem is tudja, hogy megtörtént a riasztás.

!--SUBSCRIBE--!

6. Ha elmegyünk nyaralni, érdemes bevetni azokat a trükköket, amelyek arra utalnak, hogy van itthon valaki?

Mindenképpen. Érdemes megkérni a szomszédot, hogy ürítse a postaládát vagy locsolja a virágainkat a lépcsőházban. Kertes házban jó az automata locsolórendszer és az automata redőny, amely reggel magától felmegy, este pedig leereszkedik. Néhány ezer forintért már kapható egy jobb időkapcsoló, amely az előre beprogramozott időpontban be- és kikapcsolja a tévét. Egy türelmes betörő persze így is rájön, hogy trükközünk, ha egész nap figyeli a házat, és látja, hogy nincs mozgás, de kérdés, rászán-e ennyi időt az akcióra. Ha ragaszkodik az előre kiszemelt célponthoz, ilyesmivel sajnos nem lehet átverni.

7. Nagyobb biztonságban érezhetem magam, ha veszek egy kiváló minőségű zárat az ajtómra?

Attól függ. Ha az ajtót záró reteszek gyengék, kisméretűek, akkor mindegy, milyen a zár. A betörők a leggyengébb pontot keresik. Egy ajtó akkor jó, ha az összes eleme – a zár, az ajtólap, az ajtótok, az ajtó rögzítése– körülbelül egyforma erős. Még biztonsági ajtó alkalmazása esetén is tartsa szem előtt, hogy a betörők bemehetnek az ablakon, vagy – volt rá példa – akár a tetőn keresztül. A rendszer összes elemének nagyjából azonos szintű védelmet kell biztosítania.

8. Ha felhasználom a legmodernebb technikát, nagyobb biztonságban vagyok?

Vannak olyan webkamerák, amelyek valós idejű képet küldenek okostelefonra például a kapuról vagy a bejárati ajtóról. De valójában mire lehet ezzel menni? Végignézi, ahogy kirabolják? Ha azonnal riasztja is az illetékeseket, a betörők valószínűleg végeznek, mire a segítség odaér. Ha profikkal van dolga, akkor az azonosításban sem fog segíteni a kamera, mert pontosan tudják, hogyan kell álcázni magukat. A legújabb típusú, intelligens házaknak saját védelmi rendszerük van. Az egyik típus fémlemezekkel lezár minden ajtót és ablakot, ha illetéktelen behatolást észlel, és van olyan, amelynél a fűben lapuló érzékelők adják ki a riasztást, ha a jel megszakadását érzékelik. Jó megoldások, de viszonylag drágák, és egyelőre nem tudjuk, mit csinál egy pánikba esett betörő, ha bezárják a házba.

9. Számít, melyik környéken van a lakásom?

Igen. Viszonylag gyakoriak a betörések a peremkerületekben lévő új építésű házakban, ahol a tulajdonosok általában a riasztót veszik meg utoljára. Több a betörés és például az autólopás azokban a kerületekben, ahol közel az autópálya, és így könnyű gyorsan eltűnni.

10. Összefoglalva melyek a legjobb módszerek a betörések megelőzésére?

Felsorolásszerűen: kellően erős biztonsági ajtó, megfelelő ablak, portaszolgálat, kamera (vagy álkamera), néma riasztó, mozgásérzékelő lámpa, időkapcsoló, feltolás gátlóval ellátott alumínium redőnyök, egy kicsi és egy nagy kutya.

BÓNUSZ – 6 meglepő kérdés az ajtókról

Mennyit tud az ajtókról?

El sem hinné, milyen sok érdekes tényt lehet tudni az ajtókról. Tesztelje, mennyit tud erről a hétköznapi berendezési tárgyról! Hat kérdést teszünk fel, mindegyik után három válaszlehetőség van. Írja fel egy papírra, melyiket tartja jónak, és ha mind megvan, ellenőrizze, jó választ adott-e! A megoldások a cikk végén találhatók.

1. Mikor bukkant fel a történelemben először az ajtó?

a. Már az ókori görögöknek voltak ajtóik

b. A rómaiak találták fel

c. Az egyiptomi sírokat ábrázoló festményeken ábrázolnak ajtókat

2. Régészek ötezer éves ajtót találtak Európában. Melyik országban?

a. A mai Olaszország területén

b. A mai Franciaország területén

c. A mai Svájc területén

3. Ki volt a római mitológiában az ajtók istene?

a. Janus

b. Jupiter

c. Az ajtóknak nem volt istenük

4. Mikor készítették az első automata ajtót?

a. Az I. században, Egyiptomban, amely ekkor római provincia volt

b. A XV. században, Németországban

c. 1950-ben az USA-ban

5. Hol van a legnagyobb ajtó a világon?

a. A Manchester United stadionjában

b. A NASA egyik épületében, a Kennedy Űrközpontban

c. A Boeing-gyárban Seattle-ben

6. Milyen magas legnagyobb ajtó a világon?

a. 50 méter

b. 139 méter

c. 120 méter


Megfejtések: 1./c, 2./c, 3/a, 4./a, 5./b, 6./b

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.