Tűzvédelem: a tűzgátló ajtók előnyei és specifikációi

Biztonság

Az ideális biztonsági bejárati ajtó kiválasztása során a vásárlók döntő többsége első sorban a betörésvédelmi szempontokat helyezi előtérbe. Emellett jellemzően hasonlóan lényeges szempontként jelenik meg a hő és hangszigetelés kívánalma is, ami a lakás nyugalmát és energiatakarékosságát szavatolja. Ugyanakkor a fenti követelmények mellett egyéb szempontok figyelembe vétele is szükséges, különösen az újépítésű ingatlanok esetében, amelyeknek egyre szigorodó tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelniük.

A házban, vagy a folyosókon terjedő tűz meggátolásának egyik lehetséges és kétségtelenül hatékony módja a tűzgátló biztonsági ajtók beszerelése. A tűzgátló ajtó olyan ajtószerkezet, amely beépítve, csukott állapotban meghatározott mértékben gátolja a tűznek az általa elválasztott térrész egyik oldaláról a másik oldalára való átterjedését (előírt időtartamig megakadályozza). Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat a tűzvédelem mellett a füstgátlást is egyenrangú követelményként nevezi meg, hiszen ez által megakadályozható a tűz miatt keletkező égéstermék terjedése.

!--SUBSCRIBE--!

Követelmények a tűzgátló biztonsági ajtóval szemben

A tűzgátló ajtóknak szigorú feltételrendszernek kell megfelelnie, amely teljes körű teljesülése esetén képes csak ellátni a megfelelő védelmi funkciókat.

Állékonyság

A tűzgátló ajtók legfontosabb ismérve az állékonyság, miszerint a tűz kitörésétől számított meghatározott ideig tökéletesen funkcionáló nyílászáróként kell szolgálnia. Ennek értelmében nem deformálódhat, és a láng vagy a füst áttörésére alkalmas rés sem képződhet rajta.

Hőmérséklet megőrzése

A tűzgátló ajtók nem csak a tűz és a füst terjedését gátolják meg, de az ezzel járó hőmérsékletnövekedést is korlátozzák. A szigorú előírásoknak megfelelően gyártott ajtók megakadályozzák, hogy az ajtó egyik felületén mért hőmérsékletnövekedés a másik oldalon egy előírt határérték fölé lépjen.

Önzáródás

A tűzgátló és füstzáró ajtóknak képesnek kell lenniük az önzáródásra, ami hidraulikus zárakkal, illetve rugós pántolással is elérhető. A megfelelő záródás által szavatolható, hogy a tűz, illetve a füst nem terjed tovább, még akkor sem, ha a bent lévő személy valamilyen okból nem tudja bezárni az ajtót.

Rejtett, automata ajtóbehúzó és egyéb kiegészítők

A tűzgátló ajtók számos kiegészítővel felszerelhetőek, amelyek tovább növelik az általuk biztosított védelmi szintet és esztétikai élményt. A tűzálló ajtó hatékonyságának megőrzéséhez lényeges, hogy mindig csukva legyen, vagy ha ez nem lehetséges, akkor önzáródást biztosító kellékekkel legyen felszerelve. Erre jó példa a pánt, vagy hidraulikus ajtócsukó, amelyek a megfelelő záródást hivatottak szavatolni. Felszerelhető egy elektronikus tűzrendszer is, ami ha tüzet érzékel, az ajtón levő elektromágnese és hidraulikus ajtócsukó segítségével becsukja az ajtót.

Az tűzgátló ajtók pánikzáras, illetve pánikrudas kivitelben is kaphatóak, igény esetén rozsdamentes acél kilincsgarnitúrával láthatóak el. Gyártásuk során bizonyos üvegezési igényeknek is megfelelhetnek, ezek kapcsán azonban mindig érdemes kikérnie a megfelelő szakember véleményét.

Megjelenés és design

Mint minden bejárati ajtó esetében, így a tűzgátló ajtóknál is lényeges szempont az esztétikum. A tűzgátló ajtók minden más biztonsági ajtóhoz hasonlóan számos különböző méretben kerülnek forgalmazásra, ami mellett egyedi igények szerint is legyárthatóak.

A tűzgátló biztonsági ajtó mérete és biztonsági szintje mellett megfelelő megjelenése is fontos szempont. Az acél tűzgátló ajtók megfelelő nyomtatási technológia alkalmazásával fa megjelenésűvé tehetőek, ami mellett természetesen számos más mintát is kaphatnak. Az egyedi design, a kő, márvány, vagy textil minta ugyanúgy lehetséges, mint a grafikák és vállalati logók felvitele az ajtó felületére. Így a tűzgátló ajtó kinézetének csak a megrendelő fantáziája szabhat határokat.

A Unisec által forgalmazott biztonsági tűzgátló ajtó és biztonsági tűz- és füstgátló ajtó automata ajtóbehúzóval szereltek. A diszkrét ajtóbehúzók magas minőségi anyagok felhasználásával biztosítják a tűzgátló biztonsági ajtó hosszú, hibamentes működését, amihez a rendszeres karbantartás is nélkülözhetetlen.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.