Biztonsági ajtózár: így válasszon betörésbiztosat

Biztonság

A biztonsági ajtózár fontos eleme egy biztonsági ajtónak, hiszen a zár az ajtó leggyengébb pontja. Ha betörőkről van szó, szinte biztos, hogy a zárat veszik elsőként célba.

Éppen ezért ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a biztonsági zárral kapcsolatban:

  • Mi ellen kell védenie a biztonsági ajtózárnak, vagyis hogyan próbálkoznak bejutni a betörők?
  • Milyen biztonsági zár típusok vannak?
  • Mitől lesz egy zár valóban biztonsági?
  • Hogyan válasszon biztonsági zárat?

Jó olvasást kívánunk.

Mi ellen kell védenie a biztonsági ajtózárnak?

Az ajtó klasszikus gyenge pontja a zár, a legtöbb betörő itt fog először próbálkozni. A zárat sok módszerrel támadják, ami ellen csak jó minőségű biztonsági ajtózárral lehet hatékonyan védekezni.

Nézzük mik ezek:

Zártörés

A zártörésnél a betörők a rossz zárbetét méretet használják ki. Ha a zárbetét kilóg a zárból és az ajtó síkjából, azt egy fogóval könnyedén eltörik.

A zártörés ellen a zárba pontosan illeszkedő zárbetétel és acélpajzzsal megerősített zárral védekezhet.

Az Unisec biztonsági ajtókban például minden biztonsági cilinderbetét törés elleni védelemmel van ellátva.

Zárfelfúrás

A klasszikus zárfelfúráskor a betörők a zárbetétet vagy betéteket elektromos fúróval szétfúrják. Az alacsonyabb minőségű záraknál ez csak pár percig tart, mivel a legtöbb rézből készül.

A komolyabb biztonsági bejárati ajtókba szerelt cilinderzárak ma már fúrás elleni védelemmel vannak ellátva. A védelmet a gyártás során a zárházba és a hengerbe helyezett keményfém csapok, profillécek vagy csapágygolyók garantálják.

További védelmet nyújt, ha a cilinderbetétek elé fúrásvédő pajzs kerül. A megfelelően beszerelt edzett fém lemezek a hétköznapi fúrók számára áthatolhatatlanok.

Ilyenek fúrásvédő pajzsok vannak a Unisec biztonsági ajtók zárszerkezetében is.

Finomnyitás

A különböző finomnyitási módszerek - fésűzés, rezegtetés - komoly szaktudást, gyakorlást, felszereltséget igényelnek. Ezt a módszert roncsolás nélküli módszernek is szokták hívni.

A finomnyitásos módszer biztosítási szempontból is problémás, mert a külső sérülés nélkül az illetéktelen behatolás nehezen bizonyítható.

Magkihúzás

A magkihúzással történő behatoláshoz speciális zárnyitó szerszámok kellenek. Az ilyen módszerrel történő behatolás során a betörők a zárbetét magjába egy speciális tépőcsavart csavarnak, majd a csavart tekerve próbálják a magot kitépni és a zárbetétet kinyitni.

Az eljárás ellen hatékony védelmet nyújtanak a biztonsági ajtózár gyártók, egy-, illetve kétoldali védelmet biztosítva. Az első esetben csak a külső (L1), a másodikban mind a külső, mind a belső oldal (L2) védett.

Savazás

Számos városi legenda szól a betörők által alkalmazott savazó zárfeltörési módszerről. Ilyenkor a zárbetétbe erősen maró tömény savat fecskendeznek, ami hamar elmarja a zárbetétet, és a zár nyithatóvá válik.

Ez a módszer inkább elméletben hangzik jól, a szakemberek gyakorlatban még nem találkoztak ezzel a módszerrel kivitelezett sikeres betöréssel.

Hogy miért?

Mert bár a savazással a zárat tönkre lehet tenni, de ettől még nem nyílik ki. Így bár számos gyártó kínál saválló zárbetéteket, nem igazán van értelme kifizetni értük a magasabb árat.

Ebből is látszik, hogy kiemelten fontos, hogy meglegyenek a zárat védő elemek.

A zár részei

Zár: A zártest, rövid nevén zár az a rész, ami kinyitja az ajtót, miközben a kilincset lenyomjuk.

Zárbetét: Az a rész, amibe a kulcsot beletesszük, hogy a zárat elmozgatva a kilinccsel ne lehessen kinyitni az ajtót.

Zárnyelv: A nyelv a kilincset lenyomva a testbe csúszik, a kilincset felengedve pedig csukva tartja az ajtót.

Biztonsági ajtózár típusok

Milyen zárakkal találkozhat az üzletek kínálatában, ezek közül melyek garantálják a biztonságot, és melyeket érdemes inkább kerülni? Vegyünk szépen sorra!

Bevéső zár

Ez a legelterjedtebb zártípus, ahol a zárdoboz az ajtó élébe van bevésve. Ma már szinte csak a beltéri ajtóknál és a régi fából készült bejárati ajtóknál fordul elő, mert csak egyetlen ponton záródik, ezért nem túl biztonságos.

A beltéri ajtókban az úgynevezett kulcsos, míg bejárati ajtókban a zárbetét befogadására is képes cilinderes zárak fordulnak elő.

Portálzár

Kapukban, műanyag és fém ajtókban találhat elsősorban ilyen zárakat. Felépítésük keskeny, hogy zártszelvényben vagy szűk profilokban is elférjenek. Görgős és csapdanyelves változatok egyaránt léteznek belőle, szinte minden esetben zárbetétes változatok.

Másodzár

A másodzárakat második zárként alkalmazzák a főzár mellett a magasabb védelem miatt. Fém, fa és műanyag ajtókra is felszerelhető, üvegajtókhoz azonban nem javasoljuk.

Ezek a zárak gondoskodnak a rögzítésről és az ajtó reteszeléséről is. Kilinccsel nem működnek, mert nem rendelkeznek csapdanyelvvel. Kívülről kulccsal, belülről pedig forgatógombbal lehet kinyitni.

Többpontos zár

Ez az zártípus már gyakran előfordul a mai bejárati ajtókban is. Itt az ajtó élének teljes hosszán végigfut a zár előlapja, amin 3-4 de akár 7 záródási pont is található. Kulccsal bezárni csak a kilincs megemelése után lehet, ha kulccsal zárva van, akkor nem lehet lenyomni a kilincset.

Ajánlott olvasmány: Minden, amit a többpontos zárról tudni érdemes

Trezorzárak

Ezek a zárak kifejezetten biztonsági ajtókba készülnek. A zártestből 3, 4, vagy akár 5 hüvelykujj vastagságú, masszív acéltüske jön ki és simul bele a keretbe, több centiméter hosszan.

Mikor beszélünk biztonsági ajtózárról?

Most, hogy végigvettük a különböző zár típusokat, nézzük mitől lesz egy zár valóban biztonsági ajtózár.

Mélyen záródó tüskéi vannak

Miért fontos ez? A legalább 5 cm mélyen az ajtókeretbe záródó tüskék akadályozzák az ajtó kifeszítését, vagyis nem lehet kipattintani az ajtót a keretből.

A zár rejtett le- és kiemelésgátló passzív tüskéket is mozgat

Miért fontos ez? Az ajtó nem csak egy irányba, hanem több irányba is záródik, és több irányból is védi az ajtólap kifeszítését a keretből, tehát teljes védelmet ad.

A főzár szerkezetnek megfelelő a biztonsági osztálya

Miért fontos ez? A biztonsági osztálytól függően fúrás és marás védelemmel is el van látva egy zárszerkezet.Az Unisec ajtókban például 7-es szintű főzár van, ami az EN 12209 szabvány szerinti legmagasabb szintű főzár szerkezet.

Tanúsított, biztonsági másod/kiegészítő zárszerkezet van az ajtóban

Miért fontos ez? A biztosítók kizárólag akkor fogadnak el megfelelőnek egy ajtót, ha nem csak egy, hanem dupla zárszerkezet védi, és a zárak egymástól minimum 30 centiméter távolságban vannak. Ezzel maximálisan megfelel a védelmi elvárásoknak, mert a betörőnek nem egy zárat kell hatástalanítania, hanem kettőt, tehát dupla ideig tartana bejutnia –, amit meg sem próbál, ha ilyen ajtóval találkozik.

Milyen biztonsági ajtózárat válasszon?

A választáskor érdemes több szempontot figyelembe venni.

Hova lesz a biztonsági ajtózár?

Először azt érdemes meggondolni, hogy hová és milyen ajtóba kerül a zárbetétet. Nem mindegy, hogy egy portaszolgálattal rendelkező társasházba vagy egy a családi házunk bejárati ajtajába kerül a zár.

Egy biztonságos környezetbe nem feltétlenül kell a legmagasabb kategóriájú biztonsági zárrendszer. Ellenben, ha az első komolyabb védvonal a bejárati ajtó, akkor fontos a megbízható és profi biztonsági ajtózár.

Fontos, hogy a legbiztonságosabb zárbetét sem ér semmit, ha az ajtót egyszerűen be lehet rúgni vagy fel lehet feszíteni.

Vagyis a biztonságos zár mellé egy megfelelő biztonsági ajtó is kell a teljes védelemhez.

!--OPTIMONK--!

Milyen védelemmel legyen ellátva a zár?

Érmezei Zsolt, az Unisec ügyvezetője azt mondja: “Nem szabad a legegyszerűbb zárat megvenni, hanem olyan, biztonsági védelemmel ellátott zárat kell keresni, ami a leggyakoribb zárnyitási módszerek, mint pl.: zártörés, zárfúrás, fésülés ellen is véd."

Egy biztonsági cilinderbetét több mint százezer kulcskombinációt tesz lehetővé, vagyis attól nem kell tartani, hogy egy kulccsal több zárat is ki tudnak nyitni.

Az igazán jó megoldás egy olyan biztonsági betét, amely ellenáll a fúrásnak, a zártörésnek, a savaknak, és egyedi nyerskulcs tartozik hozzá, amit a gyártó a tulajdonoson kívül senkinek nem ad ki.

Az Unisec ezzel is védi ügyfeleit: az ajtóiban használatos kulcsokról csak a bejárati ajtó tulajdonosainak értékesít nyerskulcsot, amelyeket nem hoz nagykereskedelmi forgalomba. Hogyan lehet akkor plusz kulcsot rendelni, vagy az elvesztett kulcsot pótolni? Mi sem egyszerűbb! A kódkártya segítségével közvetlenül a gyárból tud rendelni.

Milyen extra funkciók kellhetnek a zárra?

Könnyen előfordulhat-e, hogy benne marad a kulcs a zárban? Ha igen, Vészfunkciós zárbetétet válasszon

Nem akar több kulcsot? Akkor válasszon egykulcsos zárrendszert

Egyáltalán nem is szeretne kulcsot? Akkor okoszárat érdemes beszerelni

A kilincs és a biztonsági ajtózár

Elterjedt tévhit, hogy a biztonsági ajtókon kívülről csakis gombos vagy rúd alakú kilincs lehet. Valójában a kilincs csak egy design és funkcionális elem és semmi köze a zár és az ajtó biztonsági képességéhez.

Vagyis bátran választhat klasszikus kilincset a biztonsági ajtajára, nem fogja ezzel rontani az ellenálló képességét. Sőt még magát is megkímélheti a bosszankodástól, hogy véletlenül kizárta magát a lakásból.

Biztonsági ajtó zárcsere

Mint minden zárat a biztonsági ajtózárat is lehet cserélni.

Viszont mivel ez egy komplex működésű zárszerkezet, mindenképp érdemes szakértő segítséget kérni. Így biztosan egy profin beszerelt és valóban biztonságot nyújtó zár kerül a régi helyére.

Útravaló

A biztonsági ajtózár elengedhetetlen és kiemelt része egy biztonságot adó ajtónak. Ugyanis enélkül a biztonsági ajtó könnyen sebezhetővé válik, a betörők pedig meg fogják próbálni a behatolást.

!--OPTIMONK--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.