Biztonsági ajtó feltörése – módszerek, védekezés és biztonsági ajtók

Biztonság

Napjainkban a betörők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálkoznak, azonban a leggyakoribb betörési módszernek még mindig a zárbetéteket célzó támadások számítanak. Melyek lehetnek ezek a módszerek és hogyan védekezhet ellenük? Miként védekezhet ellene biztonsági ajtó segítségével? Útmutatónkból megtudhatja!

Legyen szó akár irodai, egyéb céges vagy otthoni környezetről, a biztonság szerepe megkérdőjelezhetetlen és felülértékelhetetlen. A biztonsági ajtók megfelelő védelmet nyújthatnak az illetéktelen személyek ellen, azonban minden rendszer csak annyira lehet erős, amennyire leggyengébb eleme.Biztonsági ajtó feltörése

Biztonsági ajtó feltörése - a betörők eszköztára

A legfrissebb bűnügyi statisztikák szerint a legtöbb betörés során az illetéktelen behatolók kifinomult módszerekkel, az ajtó zárának kinyitásával, vagy megrongálásával hatolnak be. A zárbetéteket célzó támadások számos fajtája ismert, amelyek csak jó minőségű ajtó zárakkal védhetőek ki.

Zártörés

A zártörés során a bűnözők a zárbetét nem megfelelő méretét használják ki. Amennyiben a zárbetét kilóg a zárból és az ajtó síkjából, az egy fogóval, vagy egyéb célszerszámmal könnyen eltörhető.

A zártörés elleni védekezés két alapeleme, hogy a betét ne lógjon ki az ajtóból, illetve egy erős acélpajzs védje. Az Unisec biztonsági ajtóiban minden biztonsági cilinderbetét törés elleni védelemmel van ellátva.

Zárfelfúrás

A klasszikus zárfelfúrás a betörők egyik legszélesebb körben alkalmazott módszere, ami során a zárbetétet vagy betéteket akkumulátoros fúrógéppel szétfúrva megrongálják. Mivel az alacsonyabb minőségű zárak döntően rézből készülnek, a művelet csupán pár percig tart.

A komolyabb biztonsági bejárati ajtókba szerelt cilinderzárak ma már fúrás elleni védelemmel vannak ellátva. A kivitelezést tekintve a védelmet a gyártás során a zárházba és a hengerbe helyezett keményfém csapok, profillécek vagy csapágygolyók garantálják.

További fúrás elleni védelmet nyújtó eljárás a fúrásvédő pajzs elhelyezése a cilinderbetétek előtt. A megfelelően beillesztett edzett fém lemezek a hétköznapi fúrók számára áthatolhatatlan akadályt jelentenek; ilyenek vannak a Unisec biztonsági ajtóinak zárszerkezetében is.

Finomnyitás

A különböző finomnyitási módszerek - fésűzés, rezegtetés - alkalmazása komoly szaktudást, gyakorlást, felszereltséget igényel. Ezt a módszert roncsolás nélküli módszernek is nevezik.

A finomnyitásos módszer a biztonsági problémák mellett biztosítási szempontból is aggályos, mivel külsérelmi nyom nélkül az idegenkezű behatolás csak nehezen bizonyítható.

Magkihúzás

A magkihúzásos nyitási technikához speciális zárnyitó célszerszámok használata szükséges. Az eljárás során az illetéktelen behatolók a zárbetét magjába egy speciális tépőcsavart csavarnak, majd a csavart tekerve próbálják a magot kitépni, így a zárbetétet kinyitni.

Szerencsére az eljárás ellen hatékony védelmet nyújtanak a gyártók, egy-, illetve kétoldali védelmet biztosítva. Az első esetben csak a külső (L1), a másodikban mind a külső, mind a belső oldal (L2) védett. A gyártók legtöbbször ezzel a biztonsági védelemmel már számolnak.

Savazás

Számos városi legenda szól a betörők által alkalmazott savazó zárfeltörési módszerről. Ennek lényege, hogy a zárbetétbe erősen maró tömény savat fecskendeznek, ami hamar elmarja a betét lamelláit, és a zár nyithatóvá válik.

Bár a gondolatmenet logikusan hangzik, a szakemberek mégsem erősítik meg ennek a módszernek az eredményességét, mivel a gyakorlatban még nem találkoztak ezzel a módszerrel kivitelezett sikeres betöréssel.

Ennek oka, hogy a savazással ugyan a zár valóban tönkretehető, de ettől még nem nyílik ki. Így bár számos gyártó kínál saválló zárbetéteket, megvásárlásuk a fenti okokból kifolyólag nem célszerű, nevezhetjük pénzkidobásnak is.

!--SUBSCRIBE--!

Ezzel védekezhet a biztonsági ajtó feltörése ellen

Acél biztonsági bejárati ajtóval, ami feltörést gátló acélcsapokkal van ellátva

Napjainkban a leggyakoribb betörési módszer az ajtó befeszítése, mivel a klasszikus bejárati ajtók az acél biztonsági bejárati ajtókkal szemben hagyományosan fából készülnek. Így a befeszítésükhöz nem kell speciális szerszám, elegendő egy pajszer, aminek segítségével néhány másodperc alatt, halkan beszakítható egy ilyen ajtó.

Mit tehetünk ennek megakadályozásáért?

A leírt módszer legkedveltebb célpontjai a panellakások bejárati ajtói, amik gyenge szerkezete nem képes ellenállni a feszítővasnak. Ezért érdemes a régi fa ajtókat acél biztonsági bejárati ajtóra cserélni.

Hiába van az ajtón több, akár kiváló minőségű zárbetét, hiába a több irányú záródás, ha az ajtó zsanér felőli oldalának védelméről nem gondoskodunk. Ezért még az acél biztonsági bejárati ajtóknál is elengedhetetlenek a kiemelést gátló csapok, amelyek maximális védelmet nyújtanak az ajtó zsanérról történő le és kiemelése ellen is.

Cilinderbetétes zárral

A cilinderbetétes zár a biztonsági ajtókba szerelhető egyik legnépszerűbb zártípus, amelyek a közepükön elhelyezett tolóka segítségével szavatolják ingatlana védelmét.

A zárban elhelyezett zárócsapok, záródugók és méretezett hengercsapok biztosítják, hogy a zár csak a hozzá tartozó kulccsal legyen nyitható.

Az érzékeny szerkezet kellő védelmet nyújt a finomnyitással szemben, a jó minőségű szerkezetek erős váza és kemény felülete a felfúrás és a magkihúzás ellen is védelmet nyújt. A cilinderbetétes zárak számos fajtája ismert, amelyek között egy és kétoldali kulcsos, kulcs-gombos (belső kulcs nélküli ráfordító) és fogaskerekes zárbetét is megtalálható.

A Unisec EVO Biztonsági cilinderbetéteket használ, amik magas minőségükkel megfelelnek minden fenti kívánalomnak. Jobban ellenállnak a fúrásnak, a manuális zárnyitásoknak és kéziszerszámoknak, illetve több mint 8.000.000 kulcskombinációval rendelkeznek.

További fontos biztonsági jellemzőjük, hogy a 6 fő szeleprendszer oldalsó és felső szelepekkel egészül ki (12 szelep 3 sorban, alsó-felső és oldalsó). A fúrt kulcsos zárbetétek 4 kulccsal és kódkártyával kerülnek forgalomba, szatén nikkel színben, típusaikat tekintve kétoldali kulcsos és kulcs-gomb (belső kulcs nélküli ráfordító) változatban is kaphatóak. Szerkezetüket tekintve megfelelnek az EN1303:2007 szabványnak.

Az EVO cilinderbetét rendelhető a TT, TT Plus, TT Max, GTT, GTT Plus és GTT Max ajtókhoz egyaránt.

Biometrikus technológiával működő zárral

Bár a lakások védelmére a cilinderes zárakkal felszerelt biztonsági bejárati ajtók kiválóan megfelelnek, vállalati partnereink nagy értékű eszközeik és innovációik védelmében gyakran komolyabb védelmet igényelnek.

Az egyre szélesebb körben alkalmazott biometrikus rendszerek ugyanakkor bármely családi ház, vagy lakás biztonsági bejárati ajtajának hatékony és ízléses kiegészítője lehet.

A biometrikus technológiával működő beléptető rendszerek segítségével az otthonokban kiemelt biztonsági szintet biztosítható. Az ujjlenyomat felismerő segítségével nem csak egy egyedi, lemásolhatatlan „kulccsal használható a biztonsági ajtó, hanem a belépő személyek kiléte is azonosítható.

Ezért a vállalatok esetében a biztonsági ajtókat beléptető rendszerrel kombinálva, a hozzájuk tartozó szoftver segítségével nem csak a beléptetési funkció teljesíthető, hanem komplett riportok is készíthetők arról, ki hol tartózkodott munkaidejében.

!--OPTIMONK--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.