Pro és kontra a biztonsági ajtók mellett

Biztonság
 1. Sokkal jobban véd a betörők ellen, mint a hagyományos ajtók. A biztonsági ajtók lefeszítés gátlóval és fúrásvédelemmel ellátott biztonsági zárszerkezettel rendelkeznek, amely a leggyakrabban elkövetett betörési módszerek ellen véd. Belső szerkezetük nagyon erős szerkezetű fémből készült, mely ellenáll a fizikai behatolásnak. Ez a szerkezet természetesen szigetelve van és mindkét oldalt egy esztétikus ajtólap borítja, mely akár oldalanként teljesen eltérő színben és mintákkal rendelkezhet. Arra gondolt –e, hogy egy biztonsági ajtó nemcsak a betörőket képes megállítani, hanem a tüzet is? Az újépítésű társasházaknál a bejárati ajtóknál már törvényi előírás a tűzgátló ajtók használata. Ezért érdemes a biztonságon kívül a tűzgátlásra is gondolni. Mi segítünk az ilyen ajtók kiválasztásában.
 2. Biztonsági szempontból a záródási pontok nagyon fontos elemei egy ajtónak, gyakorlatilag ezeken múlik, hogy az ajtó mennyire képes ellenállni a felfeszítés ellen. Egy hagyományos ajtónál a záródási tüskék száma 1-2db, mélységük 5-10 mm. Ezzel szemben egy biztonsági ajtónál a záródási tüskék száma 5-15db, záródási mélységük pedig 20-30 mm is lehet, ami több irányban helyezkedik el, így masszívabban rögzíti az ajtót és jobban ellenáll egy esetleges felfeszítésnek. Ha biztonsági ajtó beépíttetésén gondolkozik, kérdezzen rá, hogy van-e ajánlása a Magyar Biztosítok Szövetségétől (MABISZ)! Ezt csak akkor adják meg, ha legalább három ponton záródik, és a reteszek minimum 30 cm-es távolságra helyezkednek el egymástól. Ha cilinder betétes a zár, akkor a zárbetétnek ellen kell állnia a fent említett mechanikai sérüléseknek, valamint a finommechanikai nyitásnak is.

 3. A biztonsági zárbetétek a mechanikai védelmen felül, további biztonságot jelentenek a hozzá tartozó kulcsok, amik nem, vagy csak nehezen másolhatók. Ezek a védett zártípusok kulcsai csak az arra jogosultsággal rendelkező és szigorúan ellenőrzött feltételek mellet sokszorosíthatóak.


 4. 4. Ha a kényelem is számít, akkor kulcs nélküli zárral is felszerelhetők a biztonsági ajtók. Mi kizárólag olyan rendszereket forgalmazunk, melyek titkosított Bluetooth kapcsolatot használnak, és nem függenek internet kapcsolattól. Köszönhetően a Bluetooth vezeték nélküli kommunikációnak, az okos ajtózárak alkalmazással közvetlenül a telefonról, táblagépről vagy egyéb Bluetooth-eszközről nyithatja és zárhatja az ajtót napi 24 órában.

  Az okos ajtózár bármelyik régi cilinder zár helyére beilleszthető. A kulcsos vége az ajtón kívül van (kintről csak a zárbetét vége látható), az elektronika az ajtón belül van.

  A SMART rendszer automatikusan bezárja az ajtót, miután az ajtót becsuktuk. Ezt egy erőteljes belső motor teszi lehetővé, amely akkumulátorral működik. Ha az akkumulátor üres, egyszerűen feltöltheti töltővel. A motor és az elektronika belül vannak szerelve. Külsőleg a kívánt hosszúságú zárhengert kapja, amely a rendszer meghibásodása esetén kulccsal nyitható. Az okos ajtózár rendszert csak biztonságos mechanikus reteszelő hengerekkel lehet használni, ami növeli a biztonságot.

 5. A kültéri ajtók jobb védelmet biztosítanak szélsőséges időjárás esetén. Napsütés, eső, szél – ezekkel szemben kell védelmet nyújtania a kültéri bejárati ajtónknak, ráadásul a klímaváltozás miatt sajnos egyre szélsőségesebb igénybevételt kell kiállnia. Egy jó minőségű kültéri biztonsági ajtónál biztos lehet abban, hogy nem fog lepattogzani a festés és nem kell évente felületi karbantartást elvégezni, így is hosszú időn keresztül esztétikus marad a felülete. Vigyázat, sok olyan cég van, amely igaz olcsóbban, de beltéri ajtót ad el kültériként. Ezeknek a szigetelése nem megfelelő, hőhíd, pára és akár penész is megjelenhet, illetve a borításuk sem fog egy szezonnál többet bírni.

  Amennyiben a konkurenseknél találkozik egy-egy olyan kültérinek mondott ajtóval, mely sokkal olcsóbb az átlagnál, legyen gyanakvó és nézzen utána, hogy valóban ellenáll-e az ajtó a szélsőséges időjárási körülményeknek.

 6. Alkalmas digitális kitekintők beépítésére. Az eddigiekből is látszik, hogy a technika fejlődése az ajtókat is elérte – rég van jobb már az egykor népszerűnek számító halszemoptikás kitekintőknél. Az összes digitális változat több mint 100 fokos látószögű kamerával van felszerelve, a fejlettebbek pedig csengetésre vagy mozgás esetén képet vagy videofelvételt készítenek dátumbélyegzővel, éjszaka infra üzemmóddal. Jó hír, hogy bármelyik 14 mm-es kitekintő helyére beépíthetők. A digitális kitekintők használatánál érdemes felhívni a figyelmet, hogy az ajtóban kamera működik. Ezzel elkerülhető, hogy sérüljenek a személyiségi jogok.

 7. Egy prózai érv: szépek, és nagyon sokféle típusból lehet választani. Minden lehetőség megvan arra, hogy a biztonsági ajtó stílusát hozzáigazítsa a környezethez, ami nem utolsó szempont, hiszen ajtót hosszú időre vásárolunk. A színvariáció hatalmas, az ajtó lehet üvegbetétes – amitől nem lesz kevésbé biztonságos (RC2) –, és még egyedibbé teheti a kilincs, az ajtóbehúzó, a kitekintők, a felül- vagy oldalvilágítók és az egyéb kiegészítők megválasztásával. Ha ez még mindig nem elég, az ajtó egyedi igények alapján is legyártható. Azt pedig nem kell magyarázni, hogy az ajtó az első benyomások között van, amik az Ön otthonába látogató vendéget éri.
 8. Jobbak a hőszigetelési értékeik, mint a hagyományos ajtókénak, ez pedig egyre fontosabb, mióta megjelentek az A++ és passzív minősítésű házak. Az átlagos érték 1,5 W/m2 K fölött van, míg egy biztonsági ajtónál 1-1,2 W/m2K ez az érték, sőt – az egyelőre nem túl gyakori – passzív házak esetében 1 W/m2K alá is mehet. Az összes biztonsági ajtónál problémát jelenthet, hogy hőhíd alakul ki – nem beszélve az utólag szigetelt beltéri ajtókról –, de léteznek olyanok is, ahol külön figyelmet szenteltek ennek a problémának a megoldására. Ha kiszemelt egy céget a biztonsági ajtó beépítésére, kérdezzen rá erre is! Mi árulunk 0,77 W/m2K-ra minősített passzívházakhoz való biztonsági ajtót, mely akár RC3-as biztonsági szinttel is elérhető.
 9. A dupla gumiszigetelésük hermetikusan zárja az ajtót és magasabb szigetelő képességének köszönhetően a hagyományos ajtónál sokkal jobban visszafogja a hangokat és a szagokat. Lépcsőházi ajtóknál nem utolsó szempont, hogy nem szivárog be Önhöz a cigarettafüst, ha a szomszéd a folyosón dohányzik.
 10. Nagyon fontos: egy jó biztonsági ajtóra garancia van, méghozzá nem is egy-két év, mint az elektronikai termékekre. Nálunk 10 gondtalan év minimum jár az ajtókhoz, az 5. év után karbantartás mellett.

  Ez eddig mind nagyon jól hangzott, de biztosan érdeklik a hátrányok is. Túl szép lenne, ha csak előnyei lennének. Szakemberként mindig felhívjuk ezekre is a figyelmet, hogy Ön a legjobb döntést hozhassa meg

 11. Egy biztonsági ajtót érdemes szakemberrel beszereltetni. Bármilyen ügyes is az építőiparban dolgozó szakemberek többsége, nem valószínű, hogy ugyanolyan minőségben meg tudja csinálni mint egy rutinos biztonsági ajtók beszerelésre szakosodott cég. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem mindegy, melyik beépítő brigádot választja. Azt javasoljuk, csak nyílászáró beépítéssel foglalkozó céget keressen erre a munkára olvassa el a referenciákat, és azok mellett tegye le a voksát, akiről a legtöbb jót írják. Mi állandó beépítőkkel dolgozunk, akik évek óta büszkén adják nevüket a Unisechez és folyamatos képzéseken vesznek részt, annak érdekében, hogy minden felmerülő nehézséget rutinból megoldhassanak.

 12. A biztonsági ajtó drága. Igen, drága, legalábbis ahhoz képest, menyi pénzért vehet meg egy ajtót mondjuk egy barkácsáruházban. A minőséget meg kell fizetni, egy Volvó is sokkal többe kerül, mint egy Dacia. Csakhogy egy biztonsági ajtó sokkal többet is tud, mint egy közönséges nyílászáró, pont ahogy az autóknál is mást kap a pénzéért.

 13. Időnként karban kell tartani. Időnként érdemes ellenőrizni, többek között az ajtó felületének épségét, a mozgó és kopó alkatrészeket – zárszerkezetek, zsanérok, kilincs, rögzítő csavarok –, a gumi szigeteléseket, a kültéri ajtó és a fal találkozási körüli szigetelő tömítéseket. 5 év után ez a garancia folytatásához is szükséges, de ez a jelképes karbantartási díj szavatolja, hogy akár a garanciaidőn túl is megelégedéssel nyisson be a lakásba és gondolnia se kelljen évente egynél többször az ajtóra.

!--SUBSCRIBE--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.