Többpontos ajtózár útmutató: Minden infó egy helyen

Biztonság

Az otthon mindenekelőtt egy olyan hely, ahol jól és biztonságban kell éreznie magát. A biztonságos ajtók és ablakok döntő szerepet játszanak ebben.

Egy profi biztonsági ajtó elengedhetetlen része a többpontos ajtózár, ami lényegesen növeli egy ajtó biztonsági szintjét.

Ebben a cikkben a többpontos ajtózár jellemzőit tekintjük át:

  • Mit jelent a többpontos ajtózár?
  • Mivel tud többet egy többpontos ajtózár egy hagyományoshoz képest?
  • Hány pontos legyen az ajtózár?
  • Melyik a legbiztonságosabb többpontos ajtózár?
  • Gyakori kérdések és válaszok a többpontos ajtózárakkal kapcsolatban?

Irány a cikk.

Mit jelent a többpontos ajtózár?

A többpontos ajtózár a nevéből adódóan több záródási tüskével rendelkezik, amik az ajtókeret különböző pontjain vannak elhelyezve. A zárási pontoknak több típusa létezik: lehetnek görgők, kampók, hengeres csapok, nyelvek.

Az extra zárási pontok erősítik az ajtó biztonságát, mivel az ajtó teljes hosszában, fentről lefelé haladva szorosabb zárást biztosítanak.

Hogy pontosan hogyan és hány pontos a legbiztonságosabb zár, arról később bővebben lesz szó.

Addig is nézzük, hogyan ismerheti fel a többpontos ajtózárat:

Honnan lehet felismerni a többpontos ajtózárat?

Egy hagyományos zárrendszernél a zár általában egy egyszerű retesz, ami az ajtó középen van. Itt az ajtó tetején és alján nincs záródási pont, ami az ajtót sebezhetőbbé teszi a betöréssel szemben.

A többpontos zárrendszereknél, az ajtó oldalában a kilincs vagy kulcs mozgatásakor több ponton is előbújnak a záródási tüskék.

Miért előnyös egy többpontos ajtózár?

1. Nagyobb biztonság

A többpontos ajtózár beszerelésének elsődleges oka a biztonság szintjének javítása. Azzal, hogy az ajtón több helyen van záródási pont, jellemzően háromszor nagyobb biztonsági szintet érhet el, mint egy hagyományos zárral.

Arról nem is beszélve, hogy a betörőket már a többpontos zárral ellátott biztonsági ajtó látványa is elriasztja. Mivel egy betörésre nem szánnak 2-3 percnél többet, sokkal kisebb eséllyel állnak neki feltörni egy többpontos ajtózárat, hiszen ezt önmagában hatástalanítani is sok idő.

2. Időtállóbb zár

A nagyobb biztonsággal együtt jár, hogy csökken a kopás mértéke.

Mivel több csavar van különböző helyeken, az ajtó jól meg van támasztva, az ajtó súlya pedig több mechanizmusra oszlik el. Ez pedig csökkenti a zsanérokra és a zárakra nehezedő nyomást, így a használatból adódó kopás mértékét is.

3. Jobb biztosítási lehetőségek

Az ajtózárra a biztosítótársaságok is odafigyelnek.

Mivel a többpontos ajtózárral növeli otthona biztonságát, a lakásbiztosítási havidíja jelentősen alacsonyabb lehet. De egy esetleges betörés esetén is jóval előnyösebb kártérítést kap majd.

4. Energiatakarékosság

A többponton történő záródás miatt az ajtó jobban illeszkedik, és jobban is szigetel. Ez a tömörítés időjárásállóbbá és energiatakarékosabbá is teszi az ajtót.

Hány pontos legyen az ajtózár?

A többpontos ajtózárakat leggyakrabban a záródási pontok száma alapján szokták megkülönböztetni. Nézzük, mik a lényegi különbségek közöttük.

3 pontos ajtózár

Itt, nem meglepő módon 3 ponton záródik az ajtó. A záródási pontok több helyen elhelyezkedhetnek, például lehet egy bevésőzár a kilincs alatt és egy-egy záródási pont, vagy kiemelésgátló a zsanéroknál.

4 pontos ajtózár

Itt már 4 ponton záródik az ajtó.

Elhelyezkedésben több lehetőség van, gyakori megoldás például, hogy két zárbetét van: egy a kilincsnél, egy másik pedig (saját cilinderbetéttel) a kilincs fölött 30-40 centiméter távolságra. Ehhez jön még a zsanér oldalán két záródási pont.

5 pontos ajtózár

Tovább nő a záródási pontok száma, pontosan 5 pontra.

Egy megoldás lehet, ha a zsanér oldalán van kettő a kilincs oldalán pedig három záródási pont. Ebben az esetben a kilincs oldali záródási pontok jellemzően a kilincsnél és az ajtó alsó vagy felső részének egyharmadában helyezkednek el.

Az 5 pontos ajtózáraknál másik megoldás a dupla zár és a három zsanérnál elhelyezett kiemelésgátló. Egyébként az Unisec ajtóknál ez a belépő szint, egy alap ajtónkba is minimum 5 pontos ajtózár található, három kiemelésgátlóval a zsanérok oldalán. Ezen felül pedig akár 6 vagy 7 pontos ajtózárig is el lehet menni.

Unisec TT optima - 5 pontos ajtózárral

6 pontos ajtózár

Itt a zsanér oldali három pont mellé kerül még a kilincs oldalán szintén 3 záródási pont, szigorúan legalább 30 cm távolságra egymástól.

Unisec NTT Revo 60 - 6 pontos ajtózárral

7 pontos ajtózár

A három zsanér oldali kiemelésgátló mellé jön a kilincs oldalon 4 záródási pont, jellemzően két zárral és 2 extra záródási ponttal.

Unisec STAR 70 - 7 pontos ajtózárral

Melyik a legbiztonságosabb többpontos ajtózár?

Először is nézzük meg mi a különbség mechanikailag a hagyományos zárak és a többpontos ajtózárak között.

Ugye egy hagyományos ajtónál a zár nyelvnél van egy lapos nyelvrész, ami azon az egy ponton záródik. Ha egy ilyen ajtónak az alsó részét elkezdik feszegetni, akkor mivel ott nincs záródási tüske, egy műanyag vagy faanyag egyszer csak kipattan a helyéről.

Ha egy ajtó több ponton van ellátva záródási tüskével, akkor a feszülés távolsága jobban le van szűkítve, így ebből a keretrendszerből maga a zár nyelv, vagy a záródási tüskék nem pattannak ki. Emiatt lesz védettebb egy többpontos ajtózárral rendelkező ajtó.

Értelemszerűen minél nagyobb sűrűséggel vannak elhelyezve a záródási pontok vagy tüskék, annál nagyobb biztonságot adnak.

Számít a tüskék száma?

Röviden, nem.

Egy ajtó nem attól lesz többpontos, hogy több elemből álló tüske van a zárban. Teljesen mindegy, hogy egy adott zár hány tüskét fog mozgatni, hiszen ezek a tüskék lényegében bevéső zárnak minősülnek. Hiába van két záron 6 tüske, ha azok 30 centi távolságon belül vannak, az csak egy záródási pontnak számít.

Ez a kritikus 30 centis távolság a nemzetközileg elfogadott norma, amit a biztosítók és a betörésellenállási osztályozás határozott meg.

Hány pontos a legbiztonságosabb zár?

Először is, egy biztonsági ajtónál nagyon fontos, hogy a záródási pontok ne csak egy oldalon legyenek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ne csak a zár oldalán, hanem a zsanérok oldalán is legyen záródási pont.

Ugyanis, ha csak a kilincs oldalán vannak záródási tüskék, akkor a másik oldal védtelen, onnan még le lehet emelni az ajtólapot a zsanérokról, vagy ki lehet veszíteni azt az oldalt.

Ezért a zsanér oldali záródási pontok, ha kampós szerkezetűek kiemelésgátlóként is funkcionálnak, hiszen így nem lehet sem kifeszíteni sem leemelni az ajtólapot.

Többpontos ajtózár GYIK

A többpontos ajtózár feltörhetetlen?

Egy többponton záródó ajtó kinyitása, egy betörésvédelemmel ellátott zárbetéttel lehetetlen feladatnak tűnik, de azért nem az.

A betörés ellen védett többpontos zárbetétek azzal nehezítik meg a betörő dolgát, hogy sokkal tovább tart a kinyitása, mint egy hagyományos zárnak.

A betörők gyenge pontja pedig az idő.

Ezért nem szívesen bajlódnak olyan zárakkal, amit akár 10-15 percbe telik kinyitni, főleg ha több zár is van. Inkább tovább állnak és keresik a könnyebb utat. Vagyis a többpontos zár egy biztonsági ajtón a legtöbb esetben már a látványával is elijeszti a behatolót.

Mi van ha elhagyom a kulcsot vagy kizárom magam, akkor én sem tudok bejutni?

Gyakori eset mind a kettő, épp ezért megoldás is van rá.

Először is semmiképp se próbáljuk meg sajátkezűleg megoldani a helyzetet és feszegetni a zárat. Ezek a szerkezetek pontosan arra vannak kitalálva, hogy nehéz legyen kívülről feltörni őket, így ezzel maximum kárt teszünk a zárban.

A legjobb megoldás profi zárszerelőt hívni, aki ért a többpontos ajtózárakhoz. Ő a megfelelő eszközökkel a legtöbb esetben sérülésmentesen ki tudja nyitni az ajtót.

Az Unisec ajtóknál például ilyen esetben ha hívnak kiközvetítünk egy szakértő szerződött partnert.

Meg lehet javítani a többpontos zárat?

Természetesen meg.

Bár ezek a zárak valóban időtállóak, komplexitásuk miatt és a használatból fakadóan meghibásodhatnak.

Szerencsés esetben csak a kilinccsel van a baj, ami gyorsan javítható, és zárcserére sincs szükség. Ha viszont szorul az ajtó, esetleg beletört a kulcs, az már hosszadalmasabb, időigényesebb munka.

Ha kár keletkezett a zárban, akkor bár megpróbálhatjuk mi cserélni a zárat érdemes szakszerelőt hívni. Egyrészt nem a miénk a javítás felelőssége, ráadásul a garancia nélküli javítással elveszhet az ajtóra kapott garancia is és a biztosítási kártérítés betörés esetén.

Útravaló

Azt gondoljuk a cikkből érezhető, hogy mennyire fontos eleme egy profi biztonsági ajtónak a megfelelő mechanikával működő többpontos ajtózár.

Viszont ha csak két dolgot visz haza a cikkből azok ezek legyenek:

1. Csak olyan többpontos zárat válasszon, ahol a záródási pontok legalább 30 cm-re vannak egymástól, mert csak akkor számítanak külön záródási pontnak.

2. A valós biztonság érdekében az ajtólap zsanér oldalán is legyenek záródási pontok, hogy az ajtó ne legyen leemelhető a zsanérokról.

!--OPTIMONK--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.