Alacsonyabb fűtésszámla? - Megfelelő nyílászárókkal lehetséges!

Komfort

Energiaválság van, ezen nincs mit szépíteni. Éppen ezért 2022-ben és a következő években mindennél fontosabb az otthonunk energiagazdálkodása és hogy a fűtési és hűtési energiaigényünket minimalizálni tudjuk.

Szinte minden háztartásban nagy problémát és felesleges kiadásokat jelent a korszerűtlen nyílászáró rendszerek használata. Egy rosszul hőszigetelő nyílászárókon keresztül a benti hő akár 15-20%-a is kiszökhet. Vagyis a tulajdonosok, családok szó szerint kidobják a pénzt az ablakon, mert nem ritkán az utcát hűtik-fűtik , otthonuk helyett. A megfelelő nyílászárók azonban ezt és még számos felmerülő és meglévő problémát orvosolnak.

A cikkben végigvesszük, hogyan segítik a nyílászárók az alacsonyabb fűtésszámlát.

A nyílászárók funkciói

Sokan nem is gondolnak bele, hogy egy nyílászárónak mennyi funkciót kell betöltenie egyszerre. Nézzük mik is ezek:

Hőszigetelés

A nyílászárók egyik legfontosabb feladata a megfelelő hőszigetelés, mert ha ez nincs rendben rengeteg hő tud kiszökni az otthonunkból.

Fontos, hogy a kiváló hőszigeteléshez nemcsak a nyílászáró hőszigetelési értéke számít. A megfelelő szigetelési érték mellett legalább olyan fontos a nyílászárók profi beszerelésekor a fal és ablak/ajtó közötti hézagok optimálisra, minimálisra csökkentése.

Légmentes záródás

A nyílászáró oldalán található tömítés gondoskodik arról, hogy zárt állapotban légmentes illeszkedés jöjjön létre az ajtószárny és a keret között. Ennek köszönhetően nem fúj be a szél, nem jön be a por vagy a bogár és tompul le jelentősen a külvilág zaja.

Hangszigetelés

A nyílászárónak a kinti világ zajait is csökkentenie kell, hiszen az otthoni csend kiemelten fontos a megfelelő pihenéshez és a stresszmentes mindennapokhoz. Ez kiemelten fontos társasházakban, vagy nagyvárosban forgalmas utak mellett. De az sem utolsó ha a kertvárosban nem a hajnali kutya koncertre vagy szomszéd flexére ébredünk vasárnap hajnalban (mert köztudott ugyebár, hogy reggel 8 előtt jobban vág a flex).

Ajánlott olvasmány: Ajtó hangszigetelés: minden amit tudni kell

Az otthon védelme

A biztonsági funkciók sem utolsók egy nyílászáró esetében. Régi, elavult ajtón, ablakon könnyebben bejutnak a betörők, mint egy modern, több biztonsági ponton is záródó ajtón.

Ezzel szemben a legtöbb betörőt már a biztonsági ajtó látványa is elriasztja. Mivel a rablók legnagyobb ellensége az idő, nem próbálkoznak olyan nyílászáróval, amit 2-3 percnél több ideig tart kinyitni.

Mire kell figyelni nyílászáró vásárlásakor?

A kínálat rengetegében könnyű elveszni, de pár alapfogalom tisztázásával könnyebb a tájékozódást.

Hőszigetelési érték

Elsődleges fogalomként a termékek hőátbocsátó, hőáteresztő számait kell nézni, melyet a gyártók egységesen U értékkel (kilowatt/négyzetméter) jelölnek. Közülük is a legjobbak, amelyeknél minél kisebb számot látunk.

Példának okáért míg az Unisec ajtóknál a hőveszteség mindössze 0.6–1 kw/m2k, az átlagos bejárati ajtóknál ez a szám 1.5 és 2.0 kw/m2k körül mozog. Ez nem kevés fűtési mennyiségnek tekinthető, amit az Unisec nyílászáróival meg lehet spórolni.

Az ablakok esetében a légkamrák és az üvegrétegek száma is fontos. A 3 rétegű ablaknak például már 50%-kal kisebb a hővesztesége, mint a 2 rétegűnek. Légkamrák az ablakok szárnya és tokjában találhatóak, segítenek a hő- és hangszigetelésben és ezek adják az ablak stabilitását is a keretben elhelyezett vasalatok mellett. Hüvelykujjszabályként elmondható hogy egy 2-3 légkamrás ablak már korszerűtlennek számít, ezért nem érdemes 5-6 légkamra alatti ablakot beszereltetni.

Ajánlott olvasmány: Minden amit az ablak típusokról tudni kell

Anyagválasztás

Következő nagy kérdés a fa, műanyag, alumínium és acél nyílászárók közötti választás.

Az ablak anyaga

Bár mindegyik esetében vannak nagyon modern kivitelek, a műanyag ablakok alapvetően lekörözik a többi anyagból készült ablakot. A fa nyílászárók hosszú élettartamához szükséges a rendszeres karbantartás, kevésbé tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat és nehezebb a tisztántartása.

A fém keretes ablakok szuper tartósak, nem igényelnek karbantartást, de sztenderd ablakhoz nem érdemes választani az extra költségek miatt. Ellenben nagy üvegfelülethez remek választás lehet.

A műanyag ablakok kevés karbantartást igényelnek, könnyű a tisztításuk és az időjárás viszontagságainak is elég jól ellenállnak. Nem utolsó szempontként pedig a mai modern műanyag ablakok esztétikusak, modernek és kiemelkedő hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az ajtó anyaga

Az ajtóknál lényegében ugyanúgy műanyag, fa és fém ajtó közül lehet választani.

Ajtók esetében már érdemes elgondolkozni az acél ajtókon is, hiszen ezek sokkal időtállóbbak mint a fa vagy műanyag társaik. Nem akad, nem kopik, nem fakul és szinte feltörhetetlen. Lényegében egy minőségi acél biztonsági ajtót akár még a gyermekeink is ugyanúgy élvezhetnek mint mi, mikor megvettük.

Fontos: Acél ajtóknál kifejezetten fontos, hogy hőmegszakítással rendelkezőt válasszunk, hogy elkerüljük az ajtó nedvesedését és a penészesedést.

Összefoglalva tehát akkor a legenergiatakarékosabb egy nyílászáró, ha megfelelő anyagból készül, optimális vastagságú az üveg vagy lapszerkezet, jó minőségű a tömítés és a vasalat. Ezeken felül legalább olyan fontos, hogy jól legyenek beszerelve a nyílászárók, mert a túl nagy szerelési hézag a legprofibban hőszigetelő nyílászáró hőszigetelési értékét is drasztikusan csökkenti.

Fontos még megemlíteni, hogy a ház többi részének megfelelő szigetelésére is figyelni kell, hiszen az aljzaton, homlokzaton és födémen is sok hő távozhat.

Az árnyékolás jelentősége a szigetelésben

Az alapanyagok, valamint a professzionális minőségű ajtók és ablakok megfelelő beszerelése mellett árnyékolástechnikai termékekkel is fokozhatjuk a szigetelést, komfortérzetet.

Külső árnyékolók, például redőnyök és zsaluziák használatával megakadályozható például a túlmelegedés vagy tovább csökkenthető a hőtávozás mértéke. Nyáron passzív hűtési módszerként tudnak működni, télen pedig fokozni tudják a nyílászárók szigetelő képességét, hogy a hő bent maradjon.

Nyílászárócsere a rezsicsökkentésért

Egy komplex nyílászáró csere nem kis beruházásnak számít.

Ezen nincs mit tagadni.

De akkor mégis, hogyan csökkentheti a kiadásainkat?

A válasz a hosszú távú megtérülésben van.

Egy minőségi nyílászáró befektetés. Befektetés a saját és a családunk jövőjébe. Az egyszeri nagyobb beruházás a következő években bőven megtérül, amikor is a fűtésszámla jelentősen lecsökken (az Unisec ajtókkal akár az 50%-ára is). Ez lényegében azt jelenti hogy egy átlagos 100 nm-es ház éves költsége (eddig nagyságrendileg évi 300-400 ezer forint, most ki tudja mennyi lesz…) a felére csökkenhet, vagyis a befektetés (az összegtől függően) 5-10 év alatt bőven megtérül.

Jelenlegi energiaárak és trendek mellett valószínűleg hamarabb is.

Ha pedig me megújuló energiaforrást is bevonunk az otthonunk energiaháztartásába, akkor a kiváló szigetelés még fontosabb, hiszen egy napelemes beruházás megtérülés idejét is befolyásolja a nyílászárók állapota.

Nyílászáró csere részletfizetéssel? Mostantól lehetséges

Egy komplex, minőségi nyílászáró csere nem mindennapi kiadás, ezt kár is tagadni.

Szerencsére még 2022 év végéig elérhető az Otthonfelújítási Támogatás, melynek keretein belül akár 50% állami támogatással cserélhető le minden elavult nyílászáró.

Sajnos még így is előfordul, hogy a költségek másik fele nem kivitelezhető önerőből.

Erre remek megoldást nyújt az Instacash.

A szolgáltatás segítségével akár pár nap alatt juthat szabad felhasználású személyi kölcsönhöz, így lényegében egy összeg helyett részletfizetéssel oldhatja meg a nyílászáró cserét.

Hitelkalkulátorukkal gyorsan ellenőrizheti, hogy a kellő összegre milyen kamattal és futamidővel számolhat a bankoknál. Szabad felhasználású személyi kölcsönről van szó, amely akár teljesen online is igényelhető, papírmunka és banki látogatás nélkül.

Ráadásul a kölcsön igénybevételéhez nincs szükség önerőre.

Az érdeklődőket profi digitális banki tanácsadók segítik, és a regisztrálás után akár már 15 perccel felveszik a kapcsolatot az ügyféllel.

A szolgáltatásról itt tájékozódhat bővebben: Instacash hitelkalkulátor

Kiknek és miért éri meg hitelt felvenni?

A kiegészítő hitel mindenkinek segítség lehet, akiknek jelenleg nem áll rendelkezésükre a beruházáshoz kellő összeg, vagy nem szeretné egy összegben nagyobb kiadással terhelni a családi kasszát, hanem inkább jól tervezhető módon, havi részletekben fizetné ki álmai nyílászáróját.

És hogy miért éri meg?

A jelenlegi helyzetben egyértelműen látszik, hogy az energiaárak folyamatosan növekednek, a helyzet pedig egyre bizonytalanabb.

Éppen ezért az energetikai beruházások megtérülési ideje jelentősen megrövidül, még egy hitelkonstrukcióval is. Akár a pályázat kiegészítéseként, akár a teljes beruházásra nézve jelenleg úgy néz ki nem érdemes várni, hiszen az előrejelzések szerint az árak a közeljövőben csak növekedni fognak. Így minél hamarabb valósul meg a beruházás, várhatóan annál gyorsabban lesz megtérülés is.

!--OPTIMONK--!

Összegzés

A modern, mai nyílászárók a szigetelés tekintetében hatalmas jelentőséggel bírnak, amit a rezsiköltségen tényszerűen is láthatunk.

A fűtési szezonban 30-50%-kal kevesebbet fizethetünk jól megválasztott ajtók és ablakok beszerelésével. Mindezekkel télen főleg a fűtésszámlát, nyáron pedig a villanyszámlát mérsékelhetjük. Az, aki most előre gondolkodik, az ott javít otthonán, ahol csak tud, melyhez az anyagi segítség is gyorsan elérhető, ha nem áll rendelkezésre elegendő összeg. Napjainkban pedig egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy az energiahatékonysági beruházások rövid úton megtérülnek.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.