Minden amit az ablak típusokról tudni kell

Komfort

Ablak típusok a keret anyaga szerint

Akárcsak a bejárati ajtóknál az ablakoknál is vannak:

 • klasszikus műanyag ablakok,
 • fa ablakok,
 • alumínium ablakok és ezeknek
 • a kombinációi, például alumínium borítású fa ablakok vagy alumínium borítású műanyag ablakok.

Fa ablakok

A fa ablakok régóta jelen vannak. Egyik nagy előnyük, hogy jó a hőszigetelési értékük, vagyis elég jól szigetelnek. Gyakorlatilag bármilyen méretben és típusban (pl. kétszárnyú, egyszárnyú, bukó, bukó, nyíló, csak nyíló és fix) legyárthatóak.

Megjelenésében természetes hatást kelt, így aki szereti a natúr design-t a fa ablakot is szeretni fogja.

Hátránya, hogy időszerűen foglalkozni kell vele, mert ha nem festik le, vagy nem kezelik a nap megrongálhatja, kifakíthatja, aminek köszönhetően eldeformálódhat, ami rontja a szigetelési képességét.

Műanyag ablak

A műanyag ablakok nagyon népszerűek, nem véletlenül.

Ár-érték arányban az egyik legjobb, könnyű megmunkálni és széles méretválasztékban kapható. Szintén bármilyen működéssel kérhető a fixtől a bukó nyílón, a kétszárnyúig.

Szintén nagy előnye a kiváló hőszigetelési képessége, és hogy széles színválasztékban kapható. Nem igényel különösebb karbantartást, elég csak tisztán tartani.

Hátránya, hogy ha nincs kellő merevítés benne, akkor állandó erős napfény hatására szintén deformálódhat, elfakulhat.

Alumínium ablak

Az alumínium ablak előnye egyrészt, hogy masszív, ezért extrémen nagy felületeket lehet vele üvegezni. Élettartama még a műanyag ablaknál is hosszabb, ráadásul az időjárásnak is kiválóan ellenáll.

Még egy nagy előny, hogy kívülről is lehet üvegezni, vagyis, ha bent nem férne el a nagy teljes frontos ablaküveg, azt alumínium kerettel kívülről is be lehet üvegezni.

Hátránya elsősorban az ára, ez a legdrágább a keret típusok közül.

Vegyes anyagú ablakok

Vannak kombinált anyagú keretek, például alumínium fa vagy az alumínium műanyag.

Itt lényegében a fa vagy műanyag kap egy alumínium bevonatot, így a keret még ellenállóbb lesz az időjárással és kültéri viszontagságokkal szemben.

Nem igényel karbantartást, és a nagyon masszív felülete miatt az élettartam itt még hosszabb.

Ablak típusok a kamrák száma szerint

A műanyag nyílászárók szárnya és tokja úgynevezett légkamrákra van osztva. Régebben 3 vagy 4 kamrás ablakok voltak a jellemzőek, de ma már találkozhat 5, 6, 7 vagy akár 8 kamrás ablakokkal is.

A kamrák segítenek a hő- és hangszigetelésben és ezek adják az ablak stabilitását is a keretben elhelyezett vasalatok mellett.

Minél nagyobb a kamraszám, annál jobb az adott ablak szigetelése. Persze egy 6 vagy 7 kamrás változat között ez az érték már sokszor elenyésző lehet.

Hüvelykujj szabályként elmondható, hogy a 2 és 3 kamrás modellek, ma már korszerűtlennek számítanak, a legnépszerűbb ablak típusok 5 vagy 6 kamrásak, míg a 7 és 8 kamrás ablakok nem feltétlenül érik meg az extra költséget.

Fontos! Ne csak a kamrák száma alapján döntsön mikor ablakot választ, hanem vegye figyelembe a szerkezet többi paraméterét is, és konzultáljon egy megbízható szakemberrel.

Ablak típusok nyitásirány alapján

Fix ablak

A fix ablak egyáltalán nem nyitható. Ez a legolcsóbb ablak típus, hiszen nincs benne nyitószerkezet. Olyan helyiségekbe vagy felületekre ajánlott, ahol nincs szükség nyitható ablakra, csak fényre, például kamra.

Pro tipp: akkor is érdemes fix ablakot választani, ha olyan magasan van az ablak, hogy csak macerásan lehet kinyitni, mert így kedvezőbb az ára.

Egyszárnyú nyíló ablak

Gyakran használt típus, lényegében jobb vagy bal oldalról nyitható ablak. A kilincs a nyitásiránytól függően, tehát jobb vagy bal oldalon az ablakszárny oldalán helyezkedik el.

Ezek a típusok általában kisebb hálószobába, dolgozószobába vagy gyerekszobába a legjobbak.

Egyszárnyú bukó ablak

Szintén egyszárnyú ablak, ami fentről buktatható vagyis résnyire nyitható. Itt a kilincs felül, az ablakszárny felső keretén van.

Olyan helyre érdemes választani, ahol a cél a kényelmes, akár folyamatos szellőztetés például az előszobába vagy a fürdőszobába.

Ezek a típusú ablakok, hő és füstelvezetéssel automatizált rendszerben középületekben teljesen elfogadott fajták és magánépületekben is egyre gyakrabban választják őket. Ezeknek a rendszereknek az előnye, hogy a tűz és füst jelzésre az ablak automatikusan nyílik vagy záródik.

Az ablakot egy az ablakra szerelhető elektromos meghajtó rendszerrel kézi, vagy automatikus vezérléssel is irányítható. Ezt a rendszert magánházaknál a szellőztetés megsegítésére szokták használni.

Egyszárnyú bukó-nyíló ablak

Még mindig egyszárnyú ablakoknál tartva, vannak az előző kettőt kombináló oldalra nyíló és egyben bukó funkcióval is ellátott ablakok. A kilincs az ablakszárny jobb vagy bal oldalán van, nyitásiránytól függően.

Ez az egyik legnépszerűbb ablaktípus, mivel stabil és praktikus a dupla nyitásirány miatt.

Nagyobb méretben hálószobába, dolgozóba vagy gyerekszobába ajánlott, míg kisebb méretben fürdőszobában remekül helytáll.

Tokosztott bukó-nyíló ablak

Kétszárnyú, vagyis két oldalra nyitható ablak, amiben középen van egy függőleges osztás. Alapesetben mindkét szárny bukó és nyíló funkcióval is el van látva.

Jó lehet olyan helyre, ahol csak egyik oldalról férünk hozzá jól az ablakhoz, így nincs értelme mindkét szárnyra bukó funkciót tenni.

Középen felnyíló bukó-nyíló ablak

Szintén kétszárnyú, középről két oldalra nyíló ablak, viszont itt nincs középen osztás, vagyis ha kinyitja az ablakot, akkor nem marad középen keret. Ennél a típusnál az egyik szárny csak nyíló a másik szárny bukó-nyíló funkcióval is rendelhető.

Ennél a típusnál a kilincs a bukó-nyíló ablakszárnyon helyezkedik el.

Ablak típusok méret szerint

Az ablak méretek szerint beszélhetünk szabvány vagy egyedileg gyártott méretekről.

Egyedi méreteknél szinte már csak a képzelet és a pénztárca szab határt.

A leggyakoribb sztenderd ablak méretek pedig:

Bukó-nyíló ablakok:

 • 60×60 cm
 • 60×90 cm
 • 90×60 cm
 • 90×120 cm
 • 90×150 cm
 • 120×60 cm

Bukó-nyíló vagy váltóprofilos nyíló+bukó-nyíló ablakok:

 • 120×120 cm
 • 120×150 cm
 • 150×150 cm

Kétszárnyú ablak:

 • 180×150 cm

Ajánlott olvasmány: Útmutató az ablak méretek helyes kiválasztásához

Ablak üveg típusok

Ma már üveg típusokban is elképesztően széles választék van. Nézzük a leggyakoribb ablaküveg fajtákat.

1. Síküveg

Ez az otthonokban leggyakrabban használt üveg típus.

Víztiszta és tökéletesen sima üvegfelület, ami nagy fényáteresztő képességgel rendelkezik. A vastagsága lehet: 2 és 19 mm közötti. Tökéletes optikai adottságú üveg.

Gyakran használják hőszigetelt ablakok készítése során, üvegházakban vagy beltéri üveges ajtókban.

2. Biztonsági üveg

Remek megoldás az üveg betörése vagy bedobása ellen. Két- vagy többrétegű üvegből készül, és a rétegek közé PVB-fólia kerül.

Az üveg rétegek közül lehet mind vagy csak a külső vagy belső réteg biztonsági. Remekül ellenáll az időjárásnak, és elérhető színezett formában is. Ha betörik, a szilánkok nem szóródnak szét, hanem hozzátapadnak a fóliához.

A biztonsági üveg fajtái:

 • golyóálló üvegek,
 • edzett üvegek,
 • dróthálós üvegek,
 • tűzgátló üvegek,
 • hőálló üvegek,
 • betörést, átdobást akadályozó üvegek,
 • hangszigetelő üvegek

Érdemes elgondolkozni biztonsági üvegen, ha kevésbé biztonságos környéken lakik, ha gangra néz az ablak vagy aktívabb kisgyerkőc van otthon, mert a véletlen ablak betöréseket el lehet kerülni.

3. Fényvisszaverős üveg

Lényegében ez az egyik oldaláról tükör hatású ablak.

Segít az erős napsugárzás ellen, és a nap melegét is részben kint tartja, ami nyáron jól jön, de télen hatással lehet a fűtés számlára.

Otthoni használatban nem jellemző, inkább irodaházak, homlokzati üvegeknél használják, ahol fontos, hogy ne lássanak be. De ez található meg a kihallgató szobákban vagy valóságshow-kban is.

Érdekesség: Úgy lehet megkülönböztetni a normál üvegtől, hogy ha a tükörhöz érintjük az ujjunk az összeér a tükörképével (a normál tükörben nem ér össze az ujjunk és a tükörképe).

4. Hőszigetelő üveg (thermo üveg)

Ezek 2 vagy 3 síküveg rétegből állnak, ami közé jellemzően argon gázt töltenek. Remekül szigetel, beengedi a fényt és benntartja a meleget, ezért az energiatakarékos házak alapeleme.

Gyakran használják nagy üvegfelületekhez.

5. Katedrál üveg

Ez a különböző mintázattal ellátott dekorüveg. Csak kismértékben átlátszó, maximum sziluettek vehetőek ki a másik oldalról, viszont a fényt jól átereszti.

Legtöbbször belső terekben, beltéri ajtókon, fürdőszobában vagy bejárati ajtó díszítőelemeként használják.

Hogyan válassza ki a megfelelő ablak típust?

A fenti listából is látszik, hogy számtalan ablak típusból és variációból lehet választani. Akkor honnan tudja mégis, hogy melyik lesz a jó választás?

Első körben ezeket a kérdéseket érdemes végig gondolni:

Mekkora hely van az ablak kinyitására?

Egy egyszárnyú ablak nyitási távolsága mindig nagyobb, mint egy kétszárnyú ablaké. Mérje meg, hogy mennyi hely van kinyitni az ablakot és ez alapján válasszon egy vagy kétszárnyút.

Mennyi fény kell a helyiségbe?

Ahol sok időt tölt, például a nappali, oda érdemes nagyobb, jó fényáteresztő ablakot venni, míg hálóba elég lehet egy kisebb ablak is.

Milyen hőszigetelési értéket szeretne?

Ezzel kapcsolatban a keret anyaga, az üvegezés és a légkamrák száma lesz a mérvadó.

Mekkora a törésveszély?

Ha például aktív kisgyerek van érdemes lehet belülről biztonsági üveget kérni. Kívülről a gangra néző ablakokat van létjogosultsága biztonsági réteggel ellátni vagy akkor beruházni biztonsági üvegbe, ha nem a környék okot ad rá.

A legbiztosabb megoldás itt is az ha profi segítséget kér, hiszen akkor biztos lehet benne, hogy az igényeinek megfelelő ablakkal lesz gazdagabb.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.