Így zajlik profin a bejárati ajtó cseréje

Beépítés

Az ajtó cseréje sokaknak ijesztő projekt, hiszen annyi rémtörténetet lehet hallani meg nem érkező szerelőkről, rosszul beszerelt ajtókról vagy akár a cserét kísérő hatalmas rumliról. Ebben a cikkünkben szeretnénk megválaszolni a leggyakoribb ajtó cserével kapcsolatos kérdéseket és eloszlatni az esetleges tévhiteket.

Mivel minden cég más folyamatokkal dolgozik ezért azt a folyamatot mutatjuk be, ahogyan mi az Unisecnél csináljuk az ajtócserét.

1. Mikor van szükség a bejárati ajtó cseréjére?

A legkézenfekvőbb válasz, hogy amikor a régi tönkrement.

Mi inkább úgy szoktuk megválaszolni a kérdést, hogy ha a régi ajtó már nem szolgálja ki az ügyfél igényeit akkor érdemes lecserélni azt.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

Egy régi ajtó cserére érett, ha:

  • nem szigetel rendesen: ha az ajtó nehezen záródik, befúj alatta a szél, kiszökik a meleg, bejönnek a bogarak.
  • nem biztonságos: elavult a zárszerkezet vagy folyamatosan javítgatni kell.
  • felújításkor: ilyenkor a kosz már úgyis adott, ráadásul a jelenlegi rezsiárak mellett kifejezetten jó befektetés beruházni egy jól szigetelő ajtóba, hiszen akár 30%-ot is lehet spórolni a gáz és villanyszámlán.

Ajánlott olvasmány: Rezsitakarékos nyílászáró

2. Lehetséges a bejárati ajtó cseréje bontás nélkül?

Igen, ha az ajtót a meglévő tokba építjük be vagy panellakásban történik a csere.

3. A bejárati ajtó cseréjét a felújítás melyik fázisában kell elvégezni?

Ha az ajtó cseréje bontással jár, akkor az új ajtó beépítését legkésőbb a festés, glettelés, burkolás előtt kell elvégezni, mert így véletlenül sem sérül az új járólap és utólag sem kell javítani a festést.

Bontás nélküli ajtócsere és panellakások esetén többnyire mindegy mikor történik a csere.

3. És mikor rendeljem meg az ajtót?

Az ajtó megérkezésének időpontjával is sokan problémába ütköznek egy felújítás során, mivel későn kezdik el megkeresni a megfelelő ajtót.

Ezt részben a jelenlegi hosszabb gyártási idők okozzák, de sokszor ott a hiba, hogy a megrendelésnél derül ki egy olyan egyedi igény, aminek a megoldása a normál pár nap helyett több hetet vesz igénybe.

És ilyenkor persze kompromisszumot kell kötni és az igényekből leadni.

Az Unisecnél az ilyen helyzeteket egy ideiglenes ajtóval oldjuk meg, így amíg a vágyott ajtó elkészül sem marad az ügyfelünk ajtó nélkül.

Hüvelykujj szabályként elmondható, hogy a felújítás elején már érdemes elkezdeni a nyílászárókkal kapcsolatos utánajárást és kiválasztani a szolgáltatót, mert egy profi nyílászárós cég abban is tud segíteni, hogy a felújítás ütemezése alapján mikorra érdemes az ajtót rendelni.

4. Akkor csak megrendelem az ajtót és jönnek beszerelni?

Van olyan forgalmazó, ahol így működik, de mi az Unisecnél komoly fókuszt teszünk a beépítés előtti szakaszra, hogy biztosan az igényeihez tökéletes ajtót kapja az ügyfél.

Így nálunk a folyamat így néz ki:

1. Ajánlatkérés: Ez történhet online a weboldalunkon keresztül az ajtó tervezővel, vagy személyesen a bemutatótermünkben.

2. Szakértői tanácsadás: Az ajánlatkérés után egy részletes felmérő beszélgetés során kiderítjük, hogy az ügyfél szokásaihoz és élethelyzetéhez milyen felszereltségű ajtó lenne a legjobb.

3. Helyszíni felmérés: A szakszerű méretvétel és környezet felmérés biztosítja, hogy ne érje meglepetés a beszereléskor sem a szerelő csapatot sem az ügyfelet. Sokszor előfordult már, hogy egy társasházi lakásban sztenderdnek gondolt falról kiderült, hogy ráburkoltak, így extra szerszámokra volt szükség a beszerelésnél.

4. Megrendelés és szerződéskötés: Ha megvan minden infó, leadjuk az ajtóra a megrendelést. A megrendelést szerződésbe foglaljuk, így nyugodt lehet afelől, hogy időben, megfelelő minőségben és az előre megegyezett díjon, meglepetések nélkül érkezik az ajtó.

5. Beszerelés és helyreállítás: Ha megvan az ajtó, jön a beszerelés, amit gyakorlott beépítő csapatunk 4-6 óra alatt el is végez. A beszerelés része a régi ajtó és a keletkezett törmelék elszállítása is. Ráadásul, ha igény van rá a javítási munkákat is megszervezzük, de erről később részletesen lesz még szó.

5. Mire számítsak az ajtó cseréjekor?

Mivel mi a forgalmazástól a beszerelésig a teljes folyamatot menedzseljük, a beépítés ebből a 7 gyors lépésből áll:

0. A beépítő csapatunk egy előre egyeztetett időpontban érkezik meg az új ajtóval, valamint a szükséges összes szerszámmal és építési anyaggal.

1. Eltávolítjuk a régi ajtót és keretet. A falsíkokat kiegyenlítjük, hogy az új keretet pontosan be tudjuk állítani.

2. Az ajtólapot felszerelvényezzük (kilincsek, zárbetétek). A milliméterre pontosan beállított ajtókeretet 12 ponton a falhoz rögzítjük.

3. A falnyílás és a keret közti "szerelő hézagot" PU habbal szigeteljük, hogy az ajtókeret körül is hőszigetelt legyen a szerkezet. Ebből kívülről semmi nem látszik, a falszerkezetet levakoljuk.

4. Felszereljük az akadálymentesítő küszöböt.

5. Az ajtólapot a tokra szereljük. Az ajtót zsanérok és a nyelvfogadó segítségével beállítjuk, hogy akadásmentesen működjön.

6. A végén feltakarítunk, és az új Unisec ajtót átadjuk elégedett tulajdonosának!

7. Távozáskor pedig az építési törmeléket és ha igény van rá a régi ajtót is elszállítjuk.

6. Hogyan készüljek a nyílászáró beépítésre?

Az ajtó cseréje - bármennyire is körültekintően végzi el a szakember, a bontás miatt porral és zajjal jár.

Ezért abban a szobában, ahol az ajtó csere lesz, érdemes a portól védendő tárgyakat és a padlót letakarni. Az ajtó körüli részeket ki kell üríteni, hogy szakemberek számára a munkaterület könnyen hozzáférhető legyen.

7. Mi történik ha nem jó az ajtó mérete?

Ha helyszíni felmérést kért a csapattól, akkor ez szinte lehetetlen. Ha mégis, akkor természetesen a saját költségünkre cseréljük az ajtót.

Ha nem kért helyszíni felmérést és esetleg félremérte az adatokat három lehetőség van:

  • Ha túl kicsi az ajtó, akkor egy nagyobb szerelési hézag vagy a felnyílás csökkentése lehet megoldás. Az fontos tudni, hogy a túl nagy szerelési hézag PUR habbal történő kitöltése jelentősen csökkenti egy ajtó szigetelési értékét.
  • Ha túl nagy az ajtó, akkor a nyílást kell nagyobbra venni. A nagyítás sajnos sok kosszal és extra költséggel jár, amit ilyenkor az ügyfél áll.
  • A végső megoldás, hogy szakszerű helyszíni felmérés után új ajtót vesz, ami pontosan illeszkedik az ajtónyílásba.

Talán ebből is látszik, hogy nem érdemes spórolni a helyszíni felmérésen, mert egy kis hiba miatt is jelentős többlet költségbe verheti magát.

8. Mennyi ideig tart az ajtó cseréje?

Ha az ajtó helyszíni felmérés után lett megrendelve, akkor az Unisec beépítő csapat maximum 4-6 óra alatt megvan egy ajtócserével, hiszen pontosan tudják milyen falszerkezettel, milyen épülettel van dolguk, így a megfelelő szerszámokkal készülnek.

9. Mekkora kosszal jár az ajtó cseréje?

Mint minden bontási munka, az ajtó csere is porral és törmelékkel jár. Persze nem egy teljes építkezés káoszát kell elképzelni, viszont kell számolni kell a cserét követően takarítással.

Az ajtó körüli környezet könnyen megóvható takarófólia vagy újságpapír lerakásával.

Nálunk a beépítési szolgáltatás része, hogy szerelő csapat összetakarít maga után. Így egy gyors porszívózás után már csak az új ajtót kell élvezni.

10. És mi lesz a régi ajtóval?

Ha nincs szüksége a régi ajtóra, akkor mi gondoskodunk az elszállításáról, így ezzel sem kell bajlódni.

11. Akkor a törmeléket is elviszik?

Más forgalmazó vagy szerelő cégek jellemzően nem szállítják el, de nálunk ez is az ajtó csere része.

Ezzel megvédjük Önt a konténer bérlés plusz költségétől, és attól a nyűgtől is megszabadítjuk, hogy ki kelljen cipelnie a konténerbe a régi ajtót a törmelékkel.

12. Szükséges-e kőműves munka?

A meglévő tokba történő beépítésen kívül szinte minden egyéb esetben szükség van a kiegészítő kőműves munkára vagy takaróléces helyreállításra az ajtócsere után. Csak akkor nem keletkezik kőműves munka, ha az ajtót közvetlenül a meglévő tokba vagy panel épületbe építjük.

Igény esetén kérésre megszervezzük, hogy a nyílászáró cserét követően 1-2 napon belül az esztétikai helyreállítás megtörténjen.

13. Miért szükséges kőműves munka?

A bejárati ajtó cseréje során attól függően mennyire nehéz kiszerelni a korábbi ajtótokot a belső fal részei, burkolatai sérülhetnek. Ennek helyreállítása pedig kőműves munkát igényel.

Szerencsére a külső falrészek általában sértetlenek maradnak.

Fontos, hogy a helyreállítási munka csak egy esztétikai helyreállítás. Minden általunk beépített ajtó beállítva és kiszigetelve kerül átadásra, így beépítés után funkciójukat azonnal 100%-ig betöltik!

14. Az ajtócsere szolgáltatás tartalmaz kőműves munkát?

A beépítési szolgáltatásunk alapvetően nem tartalmazza a fal javítási munkákat, de kérésre megszervezzük, hogy megfelelő szakember elvégezze az ajtó cseréjét követő kiegészítő kőműves munkákat (vakolás, spalettázás, helyreállítás).

Érdemes előre kalkulálni ezzel a költséggel, ha esetleg felmerül ne legyen váratlan.

15. Mi van ha később gond van az ajtóval?

Minden nálunk vásárolt és általunk beépített ajtóra 5+5 év garancia jár, így ha bármi gond lenne az ajtóval, akkor állunk rendelkezésre.

Fontos: Olyan forgalmazóval vagy “szakival" ne is álljon szóba, ahol nem kap számlát, hiszen minden garanciális javítás feltétele a számla.

Végezetül

Az ajtó cseréje nem kell, hogy katasztrófa legyen, ha a megfelelő csapatot választja az ember. Hogy a lehető legstresszmentesebb legyen a folyamat, ezt a két dolgot érdemes szem előtt tartani:

1. Mindig kérjen helyszíni felmérést, hiszen így a méretvételből adódó hiba elkerülhető vagy ha előfordul, akkor a cég felelőssége lesz.

2. Válasszon olyan céget, aki a teljes folyamatot kézben tartja, így nincs szükség különböző alvállalkozókra, külön-külön időpontegyeztetésekre, Ön pedig nyugodtan végezheti hétköznapi feladatait, és nem kerüljön plusz idejébe és erőfeszítésébe az ajtócsere.

!--SUBSCRIBE--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.