Családi ház hőszigetelés: így vágjon bele magabiztosan

Komfort

A családi ház hőszigetelése most jobban reflektorfényben van, mint valaha. Sokan szeretnének belevágni egy ilyen projektbe, hogy csökkentsék az energia fogyasztásukat.

Ebben a cikkben végigvesszük a legfontosabb tudnivalókat, hogy magabiztosan vághasson bele egy ilyen projektbe akár szakember segítségével vagy esetleg önállóan.

A cikkből kiderül:

  • Miért fontos a családi ház hőszigetelés?
  • Hol érdemes kezdeni a családi ház hőszigetelését?
  • Mikor lehet szigetelni?
  • Milyen szigetelőanyagot válasszon?
  • Mik a családi ház hőszigetelésének lépései?
  • Mik a gyakori hibák a hőszigetelési projekt során?

Jó olvasást kívánunk.

Miért fontos a családi ház hőszigetelése?

Rezsicsökkentés

Most itthon is központi téma a környező politikai és gazdasági események miatt az energiaárak jelentős ugrása, ami a családi házakat kifejezetten érinti. Mivel a fosszilis energiahordozók alapvetően végesek, joggal feltételezhetjük, hogy a kőolaj és a földgáz ára egyre csak emelkedik a jövőben.

Rövid távon a fűtési költségek jelentős csökkentésével, hosszú távon pedig megújuló energia használatával csökkenthetőek a kiadások.

Penészedés elkerülése

A ház megfelelő szigetelése jelentősen csökkenti a falak hőingadozását. Ez egyrészt növeli a falazatok élettartamát, másrészt csökkenti a hőhidak okozta páralecsapódást és az ebből kialakuló penészedést.

Környezetvédelem

A kevesebb fosszilis energiafelhasználás (kőolaj, földgáz, szén, fa) csökkenti károsanyag kibocsátást, ami egészségesebb környezetet és tisztább levegőt biztosít.

Ráadásul takarékoskodunk is a fosszilis energiahordozókkal.

Hol kezdjük a családi ház hőszigetelését?

Ha családi ház szigeteléséről van szó a legtöbbeknek a homlokzati szigetelés ugrik be elsőként. Pedig a hőszigetelés hatékonyságánál nem a homlokzat szigetelésén múlik minden.

Hol mennyi hő szökik el egy családi házban?

  • homlokzati falakon keresztül kb. 30-40%
  • tetőn keresztül kb. 20-30%
  • nyílászárókon kb 15-25%
  • padlón keresztül kb. 10-15%

Vagyis a homlokzati falak külső szigetelése előtt mindenképp érdemes a nyílászárókat energiatakarékosra cserélni. Ezután jöjjön csak a homlokzat és lábazat szigetelése, mert ha az ajtó vagy ablak rosszul zár, a külső szigetelés után a nyilászárók cseréje a szigetelést megsértheti vagy akár ki is kellhet bontani.

Az ablakok cseréje után következhet a homlokzat szigetelése.

A legjobb eredményhez a födém szigetelése is fontos (főleg beépítetlen tetőtér esetén), és egy jól szigetelő padló is kell, mert a hőérzetet nagyon rontja a fázó láb.

Mikor lehet szigetelni?

Az építőiparban ökölszabály, hogy +5 fok alatt már nem szabad feltenni külső szigetelést, mert a rögzítéshez használt vizes technológiák (ragasztó és vakolat) nem kötnek meg a megfelelő idő alatt. Ez pedig a szigetelés károsodásához vagy a vakolat foltosodásához esetleg lepergéséhez vezethet.

Fontos kiemelni, hogy a +5 fok nem csak a levegő, de az anyag és a felület hőmérsékletére is vonatkozik. Vagyis ha a levegő még +5 fokos de a homlokzat már kevesebb, akkor a szigetelési munka minősége már veszélybe kerülhet.

A külső szigetelési munkákat épp ezért érdemes tavasztól őszig ütemezni, amikor biztosan nincsenek váratlan fagyok.

Ha mégis belecsúszna a munka a télbe, akkor a szigetelő lapok felhelyezése legyen a legfontosabb, mert azok a megfelelő védelemmel kibírják a telet. Így tavasszal a lapok tisztítása után folytatódhat a munka a vakolással.

Milyen szigetelőanyagot válasszon?

Talán a legtöbb fejtörést okozó kérdés a projekt előtt: pontosan milyen anyag és milyen vastagságban kerüljön a ház falára?

Alapvetően három lehetőség közül választhatunk, ami a felhasznált szigetelőanyagot illeti: hungarocell, kőzetgyapot és a cellulóz.

1. EPS polisztirol azaz hungarocell

Elég ismert anyag, aminek a legnagyobb előnye az ára, a könnyű szállíthatósága és az egyszerű beépíthetősége.

Hátránya viszont, hogy bár jól szigetel, vannak sokkal jobb megoldások ennél. Emellet csak homlokzatra használható, lábazatra nem.

2. XPS polisztirol

Összetételben megegyezik az EPS polisztirollal, de a gyártási folyamat során sok pozitív tulajdonságot kapott, emiatt az ára is magasabb, ami a legfőbb hátránya.

Előnye a hőszigetelő képessége, fagyállósága, ráadásul amellett hogy taszítja a vizet a mechanikai hatásoknak is ellenáll. Ezért remek választás lábazatok, pincék, lapostetők és padlók szigeteléséhez.

3. Grafitos polisztirol hőszigetelés

Itt az anyagba kerülnek mikroszkopikus méretű grafit részecskék, ami nagyjából 20%-al növeli a lapok hővezető képességét. Emiatt vékonyabb szigetelő lapokkal érhető el egy magasabb energiamegtakarítás.

Előnye, hogy könnyű vele dolgozni, egyszerűen méretre vágható, ellenáll a rovaroknak, és nem ég könnyen, ha mégis magától kialszik.

Hátránya az ára, ami inkább az XPS lapokéhoz hasonló.

4. Kőzetgyapot hőszigetelés

Ennek a szigetelésnek az alapanyaga megolvasztott, szétszálazott kőzet. A szigetelő képessége a szálak között megrekedt levegőből származik.

Előnye, hogy több évtizeden keresztül is megőrzi stabilitását, remek hangszigetelő, megóvja a falat a vizesedéstől és penészedéstől és tűzbiztos.

A hátrány itt is az ár, és az anyagon felül a szállítás és a szakemberek munkadíja is magas lehet.

A remek páraáteresztő tulajdonsága miatt leginkább vályogfalak és tetőterek szigetelésére használják.

5. Üveggyapot hőszigetelés

Itt az anyag alapja vékony szálakra bontott üveg, ami sokszor újrahasznosított üvegből készül. Leginkább tetők, tetőterek és falak szigetelésére használják, és nagyon népszerű fa-, fémszerkezetű és könnyűszerkezetes épületek kialakításánál.

A tulajdonságaiban lényegében megegyezik a kőzetgyapottal.

A hőszigetelő anyagokról itt olvashat egy részletes cikket.

Mikor melyik hőszigetelő anyagot érdemes használni?

A választ alapvetően két dolog határozza meg:

1. milyen szigetelési értéket szeretnénk, illetve

2. mekkora költségvetés áll rendelkezésre?

Ha a keret megengedi, akkor a grafitos polisztirol jó választás lehet, mivel itt vékonyabb táblákkal is remek szigetelési értéket lehet elérni.

Ha szűkösebb a keret az EPS polisztirol is jó megoldás lehet, ha profin van felszerelve.

Lábazatok hőszigeteléséhez viszont mindenképp XPS polisztirolt érdemes választani. Bár az ára ijesztő lehet, nem kell belőle sok, viszont így biztos lehet benne, hogy a ház szigetelése megfelelő alapokon áll.

A családi ház hőszigetelésének lépései

Most pedig jöjjenek a családi ház hőszigetelésének lépései.

Fontos kiemelni, hogy a szigetelés szakszerű felhelyezése legalább olyan fontos, mint a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása.

Míg a jól felhelyezett szigeteléssel jelentős energiamegtakarítást érhet el évtizedeken keresztül, addig egy elrontott, hőhidakkal teli szigeteléssel oda a legjobb minőségű hőszigetelő anyag hatása is.

1. A falfelület előkészítése

A szigeteléshez először fel kell állványozni a homlokzati falat és az ablakokat le kell fedni, hogy nehogy sérüljenek a munka közben.

A szigetelést csak egyenletes felületre lehet felhelyezni, így a málló vakolatot le kell verni és pótolni. Ha a vakolat állapota nagyon rossz, akkor érdemes az egészet leverni, mert a vakolat rossz teherbírása miatt levállhat a felrakott szigetelőanyag.

A vakolat egységesítése és a fal portalanítása után jöhet a kezdősín rögzítése.

Ehhez ki kell jelölni a vízszintes és függőleges síkot, majd a körbe a homlokzaton rögzíteni kell a kezdősínt. Ezt teljesen vízszintesen és egyenesen kell a falra felfogatni. Ha egyenetlen a fal, akkor távtartókat kell rakni a kezdősín és a falfelület közé.

2. A szigetelő lemezek felragasztása

A lemezeket „perem-pont" mószerrel vagy teljes felületű ragasztással kell felragasztani a tökéletesen előkészített falfelületre. A pöttyözéses módszerrel a szigetelőanyag veszít a szigetelési képességéből.

Forrás: www.hoszigetelesmindenkinek.hu

A lemezek felragasztását a kezdősíntől kezdve, hézagmentes illesztéssel, kötésben felrakva kell felhelyezni. Figyelni kell rá, hogy a szigetelőlapok közé ne kerüljön ragasztó, mert az átüthet a vakolaton is.

A lábazat szigeteléséhez 2-3 centiméterrel vékonyabb, nagyobb nyomószilárdságú lemezt kell használni, hogy a homlokzat kintebb essen mint a lábazat.

Forrás: furdancs.blog.hu

A lábazati szigetelőanyag nagyobb nyomószilárdsága a talaj nedvessége, a felcsapó eső és a sérülések ellen véd.

3. A dübelezés

A hőszigetelő rendszert dübelekkel kell rögzíteni. A felhasznált dübelek száma az épület magasságától, a fal minőségétől és a használt dübeltérképtől függ.

A dübeltérkép lényegében a dűbelek felhelyezési sémáját jelenti. A leggyakrabban alkalmazott séma a T alakú dűbelezés.

Forrás: hoszigeteloaruhaz.hu

A dübelezés helyes kivitelezésével kapcsolatban Sebestyén Imrétől ajánlunk egy remek videót:

4. Élvédők felhelyezése

A következő lépésben a homlokzati és lábazati sarkokat élvédővel kell ellátni, ezzel is erősítve a sérülékenyebb részeket.

5. A háló felrakása

A dübelezett és megszáradt hőszigetelő felületre jöhet a háló felhelyezése.

A háló felrakását az ablakok és ajtók sarkaival érdemes kezdeni, ahova külön-külön élvédőt kell ragasztani.

Ha a nyílászárók sarkai megvannak a fal szigetelő rétegére fogazott simítóval kell felhordani a ragasztót, és ebbe a még nedves ragasztóba kell beragasztgatni, majd a fogazott simítóval beledolgozni az üvegszövetet.

A technikához szintén Sebestyén István egyik videóját ajánljuk:

6. Alapozó vakolás a hőszigetelőre

A vakolás előtt még egy alapozó réteget kell felvinni a falra, ami színvakolat megtapadását segíti. Ennek nagyjából 24 órás száradási időt mindenképp érdemes hagyni.

7. Színvakolat felrakása

Elég kényes művelet, mert a vakolatot száradás nélkül folyamatosan kell felrakni a teljes felületen. Így ez biztosan nem egy emberes munka.

Lehet vödrös vagy zsákos vakolattal dolgozni. A zsákos vakolat olcsóbb és a vakoláskor kell vízzel összekeverni. A vödrös már be van keverve előre, emiatt drágább is, de előnye hogy csak fel kell vinni a homlokzatra.

Fontos! Mint a szigetelésnél itt is fontos a hőmérséklet: nem vakolunk +5 °C alatt, sem tűző napon, mert a nap foltosodást okoz. Ilyenkor csak az árnyékos oldalon lehet dolgozni.

Gyakori családi ház szigetelési hibák

Nem jó helyen történik a szigetelés

Korábban már volt erről szó. Lényegében olyan felület szigetelésével kezdünk, ami nem a legnagyobb hőveszteséget tünteti el.

Ezért fontos egy energetikai felméréssel indítani minden szigeteléssel kapcsolatos felújítást, hogy lássuk, hogy veszik el a legtöbb hő.

Rossz dübelezés

A nem megfelelő dübelezéssel a szigetelőlapok elmozdulhatnak, ami a vakolaton is átüt majd, ráadásul a szigetelőérték is csökken.

Nem megfelelő a légcsere

A túlzottal leszigetelt házaknak is megvan a maga hátránya. Ha lényegében a szigeteléssel légmentesen lezárjuk a házat, de a megfelelő légcsere nincs megoldva, akkor a keletkező pára a ház leghidegebb pontján, a nyílászárón csapódik le.

A lecsapódás függetlenül attól jelentkezik, hogy milyen hőmegszakítással és hőszigeteléssel rendelkezik egy fémszerkezetű ajtó, ami alapot adhat a penészesedésnek.

Éppen ezért nagyon fontos az optimális szellőztető vagy levegőkeringető rendszer beépítése a szigetelés kialakításakor.

Nem szakértő felhelyezés

Bár a jelenlegi helyzetben egyre indokoltabbak a házi megoldások minden téren, a szigetelésnél csakúgy mint egy ajtó cseréjénél sem mindegy, hogyan van beépítve.

A legprofibb szigetelőanyag sem hozza az ígért eredményt, ha rosszul van felhelyezve. Itt pedig elég sok a hibázási lehetőség. Ha van lehetősége, mindenképp kérje szakember segítségét, legalább a kritikus lépésekhez.

Tart a folyamatosan emelkedő energia áraktól?

Az Unisec bejárati ajtói és ablakai a kiemelkedő hőszigetelésnek köszönhetően 30-50%-kal jobban tartják a hőt, mint az átlagos bejárati ajtók, így jelentős összegeket takaríthat meg fűtés- és villanyszámláin. Ráadásul a biztonság és a megjelenés szempontjából is prémium megoldást kínálnak és akár élete végéig tökéletesen működnek.

A felújításra most ez a legjobb idő, hiszen a jelenleg futó Otthonfelújítási támogatással 50% támogatás jár a legtöbb korszerűsítésre, így a nyílászárók cseréjére is.

Nézzen szét széles kínálatunkban és kérjen kötelezettségmentes ajánlatot.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.