A rezsitakarékos ajtóval és ablakkal lényegesen kisebb fűtésszámla

Komfort

Az utóbbi hetek állandó témája az energiaárak elszabadulása és a rezsicsökkentés szabályok módosulása. Kevés ember van az országban, akinek nem kell a megnövekedett rezsiszámlára számítania.

Az interneten számtalan tartalom segít, hogy hogyan lehet csökkenteni a rezsit és lejjebb tornázni a számlákat. Mi ebből a sokat emlegetett ajtó és ablakcserére fókuszálunk, hiszen ez a szakterületünk.

A cikkben megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket a rezsitakarékos ajtó és ablak témában.

Mi köze az ajtónak és az ablaknak a hőszigeteléshez?

Ha az ajtó és ablakok nem szigetelnek megfelelően, akkor nyáron a légkondival lehűtött lakásból kiszökik a hideg, bent melegebb lesz, ami miatt fel kell nyomni vagy tovább kell járatni a klímát és már jön is a jóval magasabb villanyszámla.

Télen ugyanezt el lehet játszani a fűtéssel: a hő egy része kiszökik, bent hidegebb lesz, a fűtést fel kell tekerni és már meg is van az extra fűtésszámla.

Milyen egy jól szigetelő nyílászáró?

Egy nyílászáró szigetelési képességét alapvetően négy dolog határozza meg.

Ajtók esetén:

  • ajtólap: az ajtólap anyaga és a lapok közötti szigetelőanyag minősége
  • tok: a tok anyaga és a kialakítása
  • tömítés: a lap és a tok közötti megfelelő, jellemzően gumi tömítés
  • beszerelés: a szakszerű beszerelés

Ablakok esetén:

  • üvegezés: a rétegek száma, a több réteg jobban szigetel
  • tok: a légkamrák száma határozza meg
  • tömítés: szintén a szárny és a tok közötti légmentesen záródó tömítés
  • beszerelés: a szakszerű beszerelés

Akkor milyen anyagból legyen az ajtó és az ablak?

Műanyag

A műanyag, ha jól meg van csinálva, akkor jó hőszigetelési értékkel rendelkezik. Nem rideg, és nem annyira hűl át a szerkezete, illetve a hőmegszakítással annyira nem kell foglalkozni, mint egy acélajtónál.

Fa

A fa jó hőszigetelőnek számít, de a kezdeti szigetelési képességét csak folyamatos karbantartás mellett őrzi meg.

Acél és alumínium

Bár maga a fém nem szigetel túl jól, ma már kifejezetten hőszigetelt acél nyílászárókkal találkozhat.

Fontos viszont, hogy csakis hőhídmentes acél ajtót válasszon, mert enélkül az ajtón kicsapódik a pára.

Akkor csak kell egy szuperül szigetelő ajtólap és kész is?

Nem egészen. A belső szigetelő réteg mellett legalább olyan fontos, hogy körbe, az ajtólap felületén, mind a négy irányba legyen gumi szigetelés.

Az Unisec ajtóknál például nemcsak az ajtólapon, hanem a tokon is van gumi, így az ajtó bezárásakor a két gumi összepréselődik. Ez adja a légmentességet, hiszen a két összepréselt gumiréteg között nem jön át a levegő.

És mi a helyzet az ablakokkal? Ott mire kell figyelni?

A műanyag ablakok szárnya és tokja úgynevezett légkamrákra van osztva. Régebben 3 vagy 4 kamrás ablakok voltak a jellemzőek, de ma már találkozhat 5, 6, 7 vagy akár 8 kamrás ablakokkal is.

A kamrák segítenek a hő- és hangszigetelésben és ezek adják az ablak stabilitását is a keretben elhelyezett vasalatok mellett.

Minél nagyobb a kamraszám, annál jobb az adott ablak szigetelése. Persze egy 6 vagy 7 kamrás változat között ez az érték már sokszor elenyésző lehet.

Hüvelykujj szabályként elmondható, hogy a 2 és 3 kamrás modellek, ma már korszerűtlennek számítanak, a legnépszerűbb ablak típusok 5 vagy 6 kamrásak, míg a 7 és 8 kamrás ablakok nem feltétlenül érik meg az extra költséget.

A keret mellett az üvegrétegek száma mérvadó, itt érdemes 2-3 rétegű üveget választani.

Szóval irány megvenni a legjobb hőszigetelésű ajtót és ablakot…

Az ajtón és ablakon túl a beépítésen is múlik egy nyílászáró hőszigetelési képessége.

Ugyanis mit sem ér a profi ajtó vagy ablak, hogyha azt olyan ember építi be, akinek csak eggyel több bal keze van, mint a szokványos.

Találkoztunk már olyan helyzettel, ahol a korábbi ajtót egy három méteres nyílásba akarták beépíteni, és az extra helyet mind purhabbal fújta ki a “mester". (Mert az építőiparban ugye nincs olyan probléma, amit egy kis purhabbal, meg szilikonnal ne lehetne megoldani...)

Viszont minél nagyobb az építési hézag, annál rosszabb a hőszigetelési érték is, és ott már nem az ajtón, hanem a fal között fog átmenni a hideg, szél és a bogarak.

Érdemes tehát olyan kereskedőt választania, aki a szakszerű beépítést is megoldja.

Mennyit lehet megtakarítani egy jól szigetelő ajtóval és ablakkal?

Míg egy átlagos bejárati ajtó hővesztesége 1.5–2.0 kw/m2k, addig az Unisec ajtók esetén mindösszesen 1.0–1.2 kw/m2k, ami azt jelenti, hogy az Unisec ajtók 30-50%-kal jobban tartják a hőt, így jelentős összegeket takaríthat meg fűtés- és villanyszámláin.

Pontos számot azért nehéz mondani, de a jól szigetelő nyílászárókkal az éves fűtésszámla akár a felére is csökkenhet. Azonban az biztos, hogy a komfortérzetet jelentőseb javítja, ha a jól szigetelő nyílászárón keresztül nem húz a hideg.

Mi az a minimál beruházás, amivel még jó ár/érték arányban számottevően csökkenthető az energiafelhasználás?

A kisebb társasházi lakások esetében a régi ablakok, bejárati ajtó korszerű, hőszigetelt nyílászárókra cserélése lehet a legcélszerűbb. Ezzel még megmaradunk a néhány százezres tételnél, de számottevő eredményt érhetünk el vele.

Régi családi házaknál már sok esetben a falak és tető szigetelését is meg kell vizsgálni, hogy ott se szökjön el az energia.

Ha régebbi építésű házban él, akkor első lépésként érdemes egy energetikai vizsgálattal megállapítani a ház energia besorolását. Itt az is kiderül, hogy a házban hol veszik el a legtöbb hő.

Ezután már sokkal pontosabban meg lehet tervezni, hogy hol milyen szigetelés legyen: a homlokzaton, a födémen és az aljzaton.

A külső szigetelést a bejárati ajtó cseréjével és az ablakok korszerűsítésével érdemes folytatni, hiszen ezeken a pontokon lehet még nagy hőveszteség.

Honnan tudom, hogy a kinézett ajtó jól hőszigetelt?

Jöhet a teljesen jogos kérdés.

Bár egy ajtó esetén csak a használat adhat teljes megerősítést, van néhány dolog, amivel elkerülheti a bóvli nyílászárókat.

Kérdezze meg milyen az ajtó hőszigetelési képessége

A legjobb dolog, amit tehet, hogy rákérdez, mekkora hőszigetelési értékkel rendelkezik a kültéri ajtó. Erre ugyanis van egy mérőszám, amit négyzetméter/kilowattban szoktak meghatározni és általában nem konkrét szám, hanem egy -tól -ig tartomány.

Minél alacsonyabb a szám, annál jobb, mert az azt jelenti, hogy annál kevesebb hőveszteség éri azt a felületet. Vagyis annál jobb az ajtó hőszigetelése, így kevésbé engedi be télen a hideget és nyáron a meleget.

Ma már előírás, hogy a műanyag nyílászárók is, illetve bármilyen ablak vagy ajtó hőszigetelési értéke 1 alatt legyen. Az Unisec ajtók legjobb hőszigetelési értéke például 0,6-0,7 között mozog.

Legyen résen az eladáskor

Az is sokat elárul az ajtó minőségéről, hogy milyen az ajtó értékesítője. Hogy olyan emberrel találkozik, aki ténylegesen az igényeire akar megoldást találni vagy csak le akar nyomni egy ajtót a torkán.

Az Unisecnél például addig nem is ajánlunk ajtót, amíg nem teszünk fel legalább egy tucat kérdést az érdeklődő helyzetével kapcsolatban, és csak a válaszok alapján ajánlunk ajtót, hogy magához a helyszínhez, és a személyes igényekhez mindenképpen passzoljon.

Tart a folyamatosan emelkedő energia áraktól?

Az Unisec bejárati ajtói és ablakai a kiemelkedő hőszigetelésnek köszönhetően 30-50%-kal jobban tartják a hőt, mint az átlagos bejárati ajtók, így jelentős összegeket takaríthat meg fűtés- és villanyszámláin. Ráadásul a biztonság és a megjelenés szempontjából is prémium megoldást kínálnak és akár élete végéig tökéletesen működnek.

A felújításra most ez a legjobb idő, hiszen a jelenleg futó Otthonfelújítási támogatással 50% támogatás jár a legtöbb korszerűsítésre, így a nyílászárók cseréjére is.

Nézzen szét széles kínálatunkban és kérjen ajánlatot:

Ajánlatkérés

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.