Hangszigetelt bejárati ajtó, a tökéletes fegyver a zajok ellen

Komfort

Mit szólna, ha egy olyan fegyvert adnánk a kezébe, amellyel a legnagyobb zajokat is célba veheti?

Amellyel magánélete háborítatlan marad és teljes mértékben élvezheti otthon töltött idejét? A hangszigetelt bejárati ajtó ebben nyújt segítséget.

Ha otthona már kellemes hőmérsékletű, a csend megteremtése tovább növelheti kényelmét. Legyen szó kopogó cipőkről vagy a lépcsőházból beszűrődő egyéb zajokról, hangszigetelt biztonsági ajtó választékunk segíteni fog, hogy hazaérve a csend és nyugalom szigetén érezhesse magát.

Itt sem kell kompromisszumot kötnie a biztonság tekintetében, minden általunk forgalmazott ajtó kiérdemli ugyanis a biztonsági ajtó minősítést.

A hangszigetelt ajtó előnyei

Magánszféra megtartása

A kinti zajok kizárása mellett a benti hangok bent tartása ugyanolyan fontos. Senki nem szeretné, ha a szomszéd pontosan hallaná miről beszélget bizalmasan az otthonában.

A hangszigetelt ajtók és nyílászárók erre is megoldást nyújtanak.

Pihentető alvás

Érdekes, hogy talán azok a hangok vannak ránk a legnagyobb hatással, amikről nem is tudunk, különösen azok, amiket alvás közben "hallunk".

Az emberi fül elképesztően érzékeny, és soha nem pihen. Alvás közben is aktív, érzékeli és továbbítja a hangokat, amit az agy különböző részei szűrnek és értelmeznek.

Tehát, bár lehet, hogy nem is tudatosul, a forgalom, a repülőgépek vagy a szomszédból érkező zene háttérzajait alvás közben is feldolgozzuk, amire az agyunk különféle hormonok kibocsátásával reagál.

A zajos éjszaka nyilvánvaló hátránya a megszakított alvás, ami fáradtságot és a memória, a kreativitás, az ítélőképesség és a pszichomotoros képességek gyengülését okozza.

Viszont kutatások azt is kimutatták, hogy a repülőterek vagy forgalmas utak közelében élőknél gyakoribb a fejfájás, több altatót és nyugtatót szednek, hajlamosabbak a kisebb balesetekre, és nagyobb valószínűséggel fordulnak pszichiátriai kezeléshez.

Az egészség megőrzéséhez

Az zaj csak zaj…nem öl meg senkit, ugye?

Nos, talán.

A valóság az, hogy a hosszan tartó vagy túlzott zajnak való kitettség bizonyítottan számos egészségügyi problémát okoz: fokozza a stresszt, gyengíti koncentrációt, csökkenti a hatékonyságot és olyan komolyabb problémákig vezethet, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a kognitív zavarok, a fülzúgás és a halláskárosodás.

Egy ​2011-es WHO kutatásban 10 évnyi adatot elemeztek a repülőgépek, vonatok és járművek, valamint más forrásokból származó környezeti zajok és az azok egészségügyi állapotokkal (pl. szív- és érrendszeri betegségek, alvászavar, fülzúgás, kognitív zavarok gyermekeknél vagy a bosszankodás) való kapcsolatára.

Azt vizsgálták, hogy mennyi egészséges életév veszik el, az emberek által okozott “kellemetlen hangzások" vagyis zajok miatt.

A hosszan tartó vagy túlzott zajnak való kitettség bizonyítottan számos egészségügyi problémát okozhat.

Megállapították, hogy csak Európában évente legalább egymillió egészséges életév veszik el a zajszennyezés miatt (és ez a szám nem tartalmazza az ipari munkahelyek zaját).

A stressz csökkentéséért

Még ha nem is ébredünk fel, úgy tűnik, hogy a folyamatos zaj beindítja a szervezet akut stresszreakcióját, ami megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, és potenciálisan a hiperarózus állapotot idézi elő. Ez aztán szív- és érrendszeri betegségekhez és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

A folyamatos zaj beindítja a szervezet akut stresszreakcióját.

Egy Harvard Egyetemen végzett kutatásban önkéntesek agyi aktivitását figyelték meg, akiknek alvás közben 10 másodperces, különböző típusú zajokat tartalmazó hangklipeket játszottak le. Az önkéntesek agyhullámai az egyes klipek lejátszásakor szaggatott, ébrenléthez hasonló idegi aktivitási mintázatokat mutattak.

Bár a vizsgálat a kórházi környezetben hallható zajokra összpontosított - többek között beszédre, telefoncsörgésre, ajtócsukódásra, gépekre, WC-öblítésre és városi forgalomra -, a vizsgált hangok közül sokat városi környezetben is rendszeresen hallunk.

A békés otthonlétért

Az egészségünk megőrzése mellett a szomszédainkkal való kapcsolatunkra is hatással lehet a jó hangszigetelés.

Egy jól szigetelő ajtóval és ablakkal nem hallatszik be a szomszéd beszéde, zenéje, de a folyosói jövés menést vagy a fűnyíró zaját is könnyen kizárhatjuk.

Így sokkal jobban tudunk pihenni az otthonunk nyugalmában.

Megjegyzés: Fontos megemlíteni, hogy a legjobb ajtó is csak a léghangokat tudja kizárni, vagyis azokat a hangokat, amik a levegőben terjednek (pl. zene, beszélgetés, szél, ugatás, stb). Azokat, amiket a falak közvetítenek (pl. fúrás) egy ajtó nem tudja kint tartani.

Magánszféra megtartása

A kinti zajok kizárása mellett a benti hangok bent tartása ugyanolyan fontos. Senki nem szeretné, ha a szomszéd pontosan hallaná miről beszélget bizalmasan az otthonában.

A hangszigetelt ajtók és nyílászárók erre is megoldást nyújtanak.

Az ajtó hangszigetelési képességének meghatározása

Hogyan mérik a zajokat?

A részletek előtt röviden összefoglaljuk hogyan csoportosíthatóak a zajok a hangerő alapján.

  • 20 dB-ig: Ezek a csendesnek minősülő hangok, például a suttogás, a levegővétel vagy az óra ketyegése.
  • 50 dB-ig: Ez a normál tartomány, jellemzően a mindennapi életben megszokott hangokkal, mint az ablakokon beszűrődő utcazaj, az eső hangja, a normál hangerejű emberi beszéd.
  • 80 dB-ig: Ezek a hangok már a legtöbb ember számára zavaróak, ilyen például egy forgalmas főúton a közlekedés hangja, a porszívózás, a kiabálás vagy a vihar zaja.
  • 90 dB felett: Itt már kifejezetten káros hangokról beszélünk, mint a hangos zene (mondjuk egy szórakozóhelyen), a körfűrész, légkalapács, a tűzijáték vagy a puskalövés hangja közelről.

Mit jelent a gyakorlatban az ajtók hangszigetelési értéke?

Az ajtók hangszigetelési képességét decibelben (dB) adják meg. Minél nagyobb egy ajtó hangszigetelés (dB) értéke, annál nagyobb hanggátlásra képes. A mutatószám azt mutatja, hogy mekkora erősségű zajt képes kizárni az ajtó.

Például egy alap Gerda ajtó, ami 31dB hanggátlással bír, képes a normál beszéd hangerejét a suttogás szintjére csökkenteni.

A legmagasabb, 47dB hanggátlásra képes ajtónk az utcai zajt képes a levelek neszezésének hangerejére mérsékelni.

A hangszigetelt ajtó a tökéletes fegyver

Amennyiben az ajtaja előtt hallja a cipők kopogását, bosszantóan hangos élményben lehet része otthonában. A ricsajozó gyerekek fel-alá futkosása szintén kellemetlen élménnyé válhat.

Tehet-e valamit ezek ellen a költözésen kívül?

A hangszigetelt ajtó megoldást nyújthat ezekre a problémákra. Korábbi cikkünkben megismerkedhetett a hangszigetelés alapjaival. Ebben főként az épületen belüli hangszigetelés témáját jártuk körül, azonban az alapelvek egy hangszigetelt biztonsági bejárati ajtó esetén is érvényesek.

Az ajtólap hangszigetelési képessége önmagában megtévesztő lehet, hiszen egy biztonsági ajtó - hasonlóan más ajtókhoz vagy épületelemekhez - rendszerben működik. A hangszigetelt ajtó képes arra, hogy jó teljesítményt nyújtson, ehhez azonban a többi ajtóelemnek is megfelelőnek kell lennie.

A korábbi útmutatónkban említett hatékony padlótömítés, megfelelő tömítés a lap és a tok között, a szerelési hézagok kitöltése a tok és a fal között, valamint az ajtólap megfelelő konstrukciós felépítésén kívűl kihangsúlyozandó a szakszerű szerelés.

Nincs ez másképp egy hangszigetelt ajtó esetén sem! Akár saját maga, akár szakemberek végzik ezt el, érdemes elolvasnia útmutatóinkat, hogy ne érje meglepetés.

És biztonságos is a hangszigetelt ajtó?

A UNISEC által forgalmazott minden egyes ajtó biztonsági ajtó is egyben. Nincs ez másképp a kiemelt hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkező ajtajaink esetén sem.

Akár kültéri ajtó, akár beltéri ajtó a döntés tárgya, a biztonsági szintek között a többi biztonsági bejárati ajtó esetén megszokott skála szerint hasonlíthatja össze a különböző modelleket.

Szívesen állunk rendelkezésére akár hangszigetelt ajtó, akár egyéb biztonsági ajtó kapcsán van szüksége plusz információra!

!--OPTIMONK--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.