?? A biztonsági ajtó beépítésének menete és az Ön tennivalói

A biztonsági ajtó beépítésének menete és az Ön tennivalói

Beépítés

Egy építkezésnél vagy átalakításnál, felújításnál előbb-utóbb elérkezhet az a pont, mikor a bejárati ajtó megrendelése kerül terítékre. A minden szempontból tökéletes biztonsági ajtók kiválasztása mellett az is fontos, hogy hiba nélkül előkészített környezetbe kerüljön be az ajtó. Ez a biztonsági képességek maximális érvényesüléséhez, illetve az élettartam garantálásához is elengedhetetlen.

Tennivalók a biztonsági ajtó beépítése előtt

A biztonsági ajtók beépítését megelőzően helyszíni felmérés szükséges, aminek keretei között az ajtót gyártó/forgalmazó, illetve annak beépítését elvégző szakemberek méretet vesznek a leendő ajtónyílásról, illetve felmérik a helyszín egyéb adottságait is.

Előzetes ajánlatkérésnél, vagy szakértővel történő egyeztetés előtt célszerű pár alapvető adatot összegyűjteni a leendő bejárati ajtó helyével kapcsolatban. A következőkben néhány hasznos tanáccsal szolgálunk a biztonsági ajtó beépítéséhez szükséges nyílásméret pontos meghatározásához.

A falnyílás szélességének meghatározása

Célszerű három ponton, felül, középen és alul is méretet venni. Előfordulhat, hogy a három méret egymástól eltérő, ebben az esetben a legnagyobb méretet kell megadni a nyílás szélességének.

A falnyílás magasságának meghatározása

A legpontosabb, ha a magassági méretet a meglévő burkolattól mérjük, egészen a szabad falnyílás tetejéig, vagy a meglévő ajtótok felső pereméig. Ha a helyiségek között szintkülönbség van, fontos a szintek közötti eltérés megmérése is. Amennyiben végleges burkolattal még nem rendelkezik az épület, ügyelni kell arra, hogy a leendőburkolat vastagsága kimaradjon a teljes magasságból.

A fal vastagságának meghatározása

Elsősorban a beltéri ajtóknál fontos szempont, mivel lakáson belül akár két nyílás között is lényeges méretbeli különbségek fordulhatnak elő. Emellett figyelembe kell venni az esetleges falburkolatokat is.

A nyitásirány meghatározása

A nyitásirányt mindig a pántok elhelyezkedése határozza meg. Attól függően, hogy a pántok a helyiségen belül, vagy kívül helyezkednek el, beszélhetünk befelé, vagy kifelé nyíló ajtóról. Illetve a pántok jobb, valamint bal oldali elhelyezkedésénél jobbos, vagy balos nyitásirányról. Ennek megfelelően pl. amennyiben a helyiségen belül áll, az ajtó Ön felé nyílik, és a pántok jobb oldalon helyezkednek el, akkor egy befelé nyíló jobbos nyitásirányú ajtóról van szó.

Méretezés

A beépíteni kívánt nyílászárónak a falnyíláshoz képest megfelelő méretekkel kell rendelkeznie. A biztonsági ajtók külső tokja és a fal között réshez – a megfelelő működéshez szükséges beállítások elvégzése érdekében - oldalanként 1,5-2 cm szükséges. Ha ennél nagyobb a hézag, a falnyílás szilárd építőanyag segítségével (pl. Ytong-tégla) szűkítést igényel.

Falminőség

A falak függőlegessége az biztonsági ajtók első osztályú beépítésének alapvető követelménye. A beépítést a tok pánt oldalán kell kezdeni, amelynek mindenképpen teljesen függőleges helyzetben kell állnia a pontos nyitás, záródás érdekében. A tok tűréshatártól eltérő függőleges és vízszintes beállítása a tok és a fal között rést eredményezhet, ami később többletjavítást igényel.

!--SUBSCRIBE--!

A biztonsági ajtók beépítése avagy hogyan fogja beszerelni a szakember az új ajtót

A régi ajtótok bontása orrfűrésszel;

Falsíkok egyenetlenségének kiegyenlítése, hogy az új ajtókeretet vízszintbe és függőbe állíthatóvá váljon;

A régi ajtótok bontásával párhuzamosan az új ajtótok összeállítása és az ajtólap felszerelvényezése (zárbetétek, kilincsek felhelyezése) zajlik;

Az új acélkeretet több ponton ékekkel kerül rögzítésre, hogy a csavarok rögzítése a megfelelő helyzetben történjen;

A vízszintezet és függőbe állított ajtókeretet 12 ponton kerül rögzítésre a falszerkezethez. A rögzítés acél dűbelekkel történik;

A falnyílás és a keret közti „szerelő hézagot PU habbal kerül szigetelésre, hogy az ajtókeret körül is hőszigetelt legyen a szerkezet;

Akadálymentes küszöb rögzítése;

A PU hab megkötését követően a falszerkezetet vakolással kerül helyreállításra. A vakolás megkezdése előtt festőszalag kerül felhelyezésre a keret védelme érdekében.

Az ajtólap tokra való felakasztását követően a zsanérok és a nyelvfogadó segítségével beállítjuk, hogy az ajtó akadás mentesen működjön.

Az új bejárati ajtó átadása elégedett tulajdonosának.

Végezetül itt egy rövid videó, hogy miért érdemes MEGBÍZHATÓ szakemberrel beépíteni és SZÁMLÁT (a garancia feltétele) kérni, ami ugye a garancia feltétele :)

Kínálatunkban számos acél biztonsági bejárati ajtó, valamint beltéri- és kültéri ajtó közül válogathat.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.