A családi ház felújítás lépései + 10 gyakori hiba, amit elkövetnek

Komfort

Végre megvásárolta álmai házát, de még messze a költözés, hiszen fel kell újítani. Egy felújítási folyamat pedig sok feladattal jár és ha nem csinált még ilyet, nem is biztos hogy tudja mivel kezdjen.

Ebben az útmutatóban összeszedtük a családi ház felújítás lépéseit, hogy a tervezés és a megvalósítás is zökkenőmentesebben menjen. Plusz hoztunk 9 extra tippet, amikkel olyan hibáktól óvhatja meg magát, amit a legtöbben elkövetnek egy felújításkor.

A családi ház felújítás lépései előtt

Mielőtt belevágna egy családi ház felújításába, van néhány kérdés, amit érdemes végiggondolni.

Hogyan néz ki az álom családi háza?

Egy családi ház felújítást mindig a cél meghatározásával érdemes kezdeni: milyen legyen a kész családi ház?

Írja össze:

 • Mi nem működik a házban?
 • Mi az, ami zavarja, ami nem tetszik?
 • Mi az, ami nem igazodik a szokásaihoz (például konyha elrendezése)?
 • Ha nem szabna korlátokat a pénz, akkor milyenné alakítaná az otthonát?

Ha a kérdéseket alaposan átgondolja és megválaszolja, akkor lesz egy útmutatója, amihez mindig visszatérhet, hogy ellenőrizze a megfelelő irányba halad-e a felújítás.

Mi a fontossági sorrend?

Mivel egy családi ház felújítása idő és pénzigényes, sokszor kompromisszumot kell kötni. Éppen ezért jó, ha a korábbi listában és az elvégzendő feladatokban van egy fontossági sorrend.

 • Mi az, aminek mindenképp bele kell férnie a költségvetésbe? (pl. elavult vagy akár veszélyes szerkezet cseréje)
 • Mi az, aminek később sokkal drágább lenne a cseréje (pl. a csőrendszer későbbi felújítása)?
 • Mi az, aminek időre el kell készülnie és mi az, ami esetleg a beköltözés után is ráér?
 • Mik azok a funkciók, elemek amik elengedhetetlenek és mi az ami később is jó lehet?

Nem baj ha mer nagyot álmodni, de tudja, hogy mik a realitások. Az első körös elképzelései nem biztos, hogy beleférnek a költségvetésbe, az időbe vagy a térbe.

Ha már a költségvetésnél járunk:

Mekkora a költségvetés?

Egy családi ház felújításakor mindig lehet többet és többet költeni.

Hogy ne a felújítás közepén derüljön ki, hogy az álomotthont nem tudja megfinanszírozni, érdemes költségtervet készíteni.

A legjobb, ha ír egy optimista és egy pesszimista költségvetést is, illetve azt is meghatározza, hogy mennyi a felújítás maximum összege.

Pro tipp: Kérjen be árajánlatot a különböző munkafázisokra, így sokkal pontosabban meg tudja határozni a várható költségeket.

Ebből azt is látni fogja, hogy önerőből tudja-e finanszírozni a felújítást vagy kölcsönre van szüksége. Ha hitelből tudja csak megoldani (mint ma a legtöbben) akkor a költségtervvel biztosabban tudja majd mennyi hitelre van szüksége.

A betervezett maximum költségvetés mellé érdemes vésztartalékot is félretenni, hiszen bármilyen nem várt esemény bekövetkezhet.

Milyen szakemberekre van szükség?

A házfelújításhoz az esetek nagy részében szükség lesz szakemberekre. Egy felújítás során általában ezek a feladatok merülnek fel:

 • Bontás, szerkezeti átalakítások >>> kőműves
 • Épületgépészet: Vízvezeték-, fűtés, szennyvíz szerelés >>> épületgépész, csőszerelő
 • Villanyszerelés >>> villanyszerelő
 • Burkolás >>> burkoló
 • Glettelés, festés >>> festő

Gondolja át előre, hogy vannak-e olyan részek, amiket esetleg önök vagy ismerős megcsinálhat (például bontás vagy egy egyszerűbb festés lehet ilyen) és mik azok, amikhez mindenképp szakember kell.

Figyeljen az árajánlatra, és egyeztesse le pontosan a munkafolyamatot, hogy elkerülje a felmerülő plusz költségeket. Egy jó szakember az ajánlat előtt úgyis felméri a helyzetet. Telefonbeszélgetés alapján nem lehet pontos árajánaltot, így ezeket a “szakikat" mindenképp kerülje.

Ne csak a szakmai tudást figyelje, hanem azt is, milyen a kommunikáció a szakemberrel. Olyan vállalkozókat érdemes megbíznia, akikkel jól megértik egymást, így kisebb eséllyel lesznek vitás helyzetek. A referenciával rendelkező szakemberek mindig élvezzenek előnyt.

Családi ház felújítás lépései

Most hogy megvannak a tervek, jöhetnek a családi ház felújítás lépései.

1. Állapotfelmérés

Az első és legfontosabb lépés a ház pontos állapotának a feltérképezése.

Az állapotfelmérés részeként vegye sorra az alábbi rendszereket és készítsen listát, mit kell felújítani:

 • Helyiségek elrendezése
 • Nyílászárók
 • Fűtési rendszer
 • Villamos rendszer
 • Vízhálózat
 • Szigetelés
 • Burkolatok, festés glettelés

Általában minden vásárláskor készül egy energetikai tanúsítvány, amelyben javaslatot tesznek a felújításra, ami sokat segíthet ebben a lépésben.

Érdemes lehet egy műszaki ellenőrt felkeresni, aki végigköveti a munkafolyamatokat és segít abban, hogy melyik fázisban mik a buktatók vagy éppen segít döntést hozni egy komolyabb szakmai kérdésben.

2. Bontás és építés

Ha a megvásárolt ház elrendezése nem optimális, vagy a burkolatok nem megfelelőek, akkor bizony bontani kell. Mivel ez nagy porral járó lépés, semmiképp se maradjon későbbre.

A bontás azért is fontos, mert sok olyan hiba is előjöhet, ami egyébként nem. Például egy fal- vagy padlóburkolat lebontása során előkerülhet egy penészes rész, ezért a bontási munkálatokat is érdemes nyomon követni.

Ha nyílászárót vagy falat is át kell helyezni, akkor mindenképp meg kell vizsgálni, hogy az adott falnak van-e tartó szerepe. Ha a falnak nincs tartószerepe, akkor gond nélkül elbontható.

Viszont, ha tartófalról van szó csak speciális megoldásokkal kivitelezhető az áthelyezés. Ugyanis egy tartófal helytelen kibontása statikai problémákat okozhat, ami akár életveszélyessé is tehet egy addig lakható házat.

Ebben a kérdéskörben egy statikus tud megbízható véleményt mondani.

3. Villanyszerelés

Régen alumínium vezetékeket használtak, amik nem arra lettek kitalálva, hogy egyszerre üzemeltessenek több tíz háztartási gépet. Súlyos esetben egy nagyobb terhelés alatt eléghetnek a falban, ezért ezeket érdemes kicseréltetni a megszakítókkal együtt.

A konnektorok számát és kapcsolók helyét is ebben a fázisban kell meghatározni.

4. Gépészeti munkák

Az épületgépészeti munkák fontos része a vizes helységek víz-szennyvíz rendszerének a cseréje. Senki sem szeretné az új burkolatot elbontani egy esetleges padló vagy fal nedvesedés miatt.

Egy korszerű fűtési rendszer gazdaságossága rövid időn belül megtérülhet.

Fűtés hatékonyság szempontjából előnyt élvez a térfűtés (padlófűtés) és a térhűtés (mennyezethűtés), ám ezek nagyobb költséggel járó rendszerek. Ezek olcsóbb és egyszerűbb, de nem annyira komfortos alternatívája lehet egy radiátoros központi fűtés és klímaberendezés, esetleg ezek kombinációja.

Fokozott zárású nyílászárók beépítése és vastag külső hőszigetelés esetén fontos a megfelelő szellőztetés. A friss levegőt központi légellátó rendszerrel lehet biztosítani, ami egy rendszerben oldja meg az elhasználódott levegő kiszellőztetését és a friss levegő ellátását.

Fontos, hogy a gáz vezeték módosítása (pl. gáztűzhely, gázkazán áthelyezés miatt) minden esetben engedély és tervköteles.

5. Új ajtó és ablakok

Ha már benne van a felújításban az ajtók és ablakok cseréje se maradjon ki.

Egy rossz energia hatékonyságú épület hőtartása nagyon nehéz és költséges dolog. A régi nyílászárók elvetemedhetnek, nem zárnak rendesen. Az energia jelentős része távozhat egy nem megfelelő szigetelésű ajtón-ablakon.

Ha időtálló, minőségi bejárati ajtót és ablakokat választ, az áruk az évek során busásan megtérül. Egyrészt jelentős energiát takarít meg, másrészt egy biztonsági ajtó sokszor már a látványával is elrettenti a betörőket.

Ügyeljen a megfelelő biztonsági fokozatú bejárati ajtóra, mert ha nem megfelelő tanúsítványú a beszerelt ajtó, a biztosító betörés esetén megtagadhatja a biztosított összeg kifizetését.

6. Burkolás

Ha elkészültek a szakszerű felújítások, akkor jöhet a burkolás: járólap, csempe és amire még szükség van.

7. A falak

Kész vannak a burkolatok, akkor jöhet a fal javítása: vakolatjavítás, glettelés, csiszolás – a sorrend fontos! Javítás nélkül a festés elég csúnya lesz, úgyhogy erre a részre érdemes extra figyelmet fordítani.

A javított falra jöhet a festék vagy a tapéta. A festékeknél olyat válasszon, amivel a fal lélegezhet, így megelőzhető a penészedés. Azokat a szobákat, amiket még nem tudja mire használna érdemes fehérre festeni, mert azt a legkönnyebb később megváltoztatni.

8. Konyha

A konyhabútort érdemes már a munkálatok elején átgondolni, ugyanis a különböző víz-villany kiállások miatt nem mindegy hova kerülnek a különböző konyhai gépek.

9. Takarítás

Jöhet a takarítás, ami a felújítás elengedhetetlen része. Persze a végső nagy rendrakás előtt érdemes azért a nagyobb munkálatok után is takarítani egyet, különben a végén komoly káosszal nézhet szembe.

Pro tipp: Sok esetben megéri ipari takarítóbrigádot hívni, mert ők sokkal gyorsabban és sokkal hatékonyabban tüntetik el a felújítással keletkezett építési koszt.

11. A legjobb rész a lakberendezés

Amikor minden kész van, jöhet a bútorok és lakberendezési elemek beszerzése. Ez általában a legjobban várt rész, itt igazán kiélheti mindenki a kreativitását.

Családi ház felújítás tippek

Most hogy átvettük mik a családi ház felújításának lépései, itt van néhány tipp, hogy a felújítási folyamat a lehető leggördülékenyebb legyen:

1. Mindig írjon szerződést, akármilyen szakemberrel dolgozik. Figyeljen rá, hogy, kerüljön bele minden, amiben szóban megállapodtak.

2. Mindenről kérjen számlát, még akkor is ha a számla nélküli megoldás olcsóbbnak ígérkezik. Bármilyen későbbi garanciát csakis számlával tud érvényesíteni.Videó- a garancia yotube unisec video

https://www.youtube.com/watch?v=L1rsvmjCcyw

3. Ha valamiben nem teljesen biztos, akkor az valószínűleg nem is lesz úgy jó. Vagy kérjen szakmai segítséget vagy engedje el az ötletet.

4. Ne féljen szakmai tanácsot kérni, akár egy konzultáció erejéig is szakemberektől. Már egy alkalommal is rengeteg kérdésére kaphat választ.

5. Ne spóroljon azon, aminek a cseréje később sokkal macerásabb és drágább lenne. Ilyen például a jó minőségű gépészeti és villanyvezetékek beszerelése.

6. Hálószobába nem jó ötlet élénk színű falat festeni, mert megnehezíti a pihentető alvást.

7. Ne próbáljon meg belejavítani egy régebbi falfestésbe. Vagy maradjon az a folt vagy az egész fal legyen átfestve.

8. A nagyon sötét vagy fehér padló bár jó ötletnek tűnik, nagyon gyorsan koszolódik, ezért családi házba, gyerekekkel és kisállattal nem a legpraktikusabb.

9. Vannak dolgok, amiken nem éri meg spórolni. Ilyen a falak rendberakása, a burkolás minősége, a vezetékek és a nyílászárók vagy a hűtés-fűtés megoldás. Ezeknek az ára többszörösen megtérül majd a megtakarított rezsiköltségen.

10. Ne hagyja, hogy barátok vagy rokonok véleménye befolyásolja vagy eltántorítsa egy elképzeléséről. Ön fog ott lakni, önnek kell otthon éreznie magát a házában.

Végezetül

A családi ház felújítás fáradságos és időigényes folyamat, de ha megfelelőképpen felkészül az ember, sokkal könnyebb lehet. Útravalónak két dolgot érdemes megjegyezni:

 • A tervezés fontos, mind a végeredmény mind költség szempontból. Szánjon rá elég időt.
 • Legyen prioritási sorrendje: mi az amin nem éri meg spórolni (pl. megfelelő vezetékek vagy a jól szigetelő ajtó, ablak) és mi az, ami akár később is ráér (pl. napelem).
Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.