A beltéri ajtó kiválasztásának szempontjai

2017. june 20.

Cikkünkben bemutatjuk a beltéri ajtók fajtáit és arról is olvashat, hogy mire kell figyelnie a vásárláskor.

Bár a beltéri ajtók betörésvédelmi és hőszigetelési funkciójának jelentősége elenyésző a biztonsági ajtókéhoz képest, megjelenésükkel nagyban javíthatják az ingatlan belső terének megjelenését. Amennyiben Ön hosszú távon egy jól működő és esztétikus ajtót szeretne otthonába, akkor néhány ajtótípussal célszerű tisztában lennie.

!--SUBSCRIBE--!

A beltéri bejárati ajtók fajtái

Farost lemez beltéri ajtó

A préselt farostokból lemezelt beltéri ajtók felületkezelés nélkül készülnek. Tartósságuk egy kis jó indulattal sem nevezhető hosszú távunka, és az esztétikai értékük is gyakorlatilag nulla, így hosszú távú otthonszépítésre nem igazán alkalmasak.

További hátrányuk, hogy könnyen vetemednek, és mivel belső lemezszerkezete nem stabil, a pántok és a zárszerkezet gyorsan kopnak, elhasználódnak, gyenge szerkezeti kialakításuk miatt gyakran kiszakadnak az ajtóból.

Az ajtótok szerkezete általában MDF-ből, vagy tömör fenyőből készül. Ez az úgy nevezett gerébtok - más néven blokktok, ami viszonylag ritkán alkalmazott ajtótok. A beépítése jóval bonyolultabb, mint az utólag szerelős toknak. Kialakítási hátránya, hogy a szerelési hézagot kizárólag takaró lécekkel lehet eltakarni, ami nem túl esztétikus. Tégla vagy betonfalhoz egyaránt használható, az elkészített falnyílásba történő falköz beépítésre ajánlott. A blokktok falszerkezethez történő rögzítése a tokkáván keresztül, blokkdugóval történik.

 

Tömör fenyő beltéri ajtó

Sajnos műszakilag ez is hasonló tulajdonságokkal bír, mint a farost lemez bejárati ajtó. Sőt, ezt még fokozza, hogy nem mindegy, milyen a felhasznált fenyő alapanyag minősége. Tovább tetézi a problémát, hogy az ajtó készítésre alkalmatlan, de olcsó faanyagot nem kezelik megfelelően. Így gyakran előfordulhat, hogy az ajtó faanyaga a beszerelést követően kezd el kiszáradni - ami vetemedéshez vezet, és az így eldeformálódott ajtólap teljesen használhatatlanná válik.

Továbbá ezek az ajtók is utólagos felületkezelést, festést igényelnek. Az áruk 15.000 és 50.000 Ft között mozog az alapanyag minőségétől függően. Aki tömörfa beltéri ajtót szeretne, annak mindenképpen magasabb minőségű alapanyagot érdemes választania, például skandináv fenyőt.

Jó tudni: ha viszont már műszakilag is megbízható minőségű fenyőajtót keres, akkor ezeknek az ajtóknak az ára inkább 100.000 Ft környékén kezdődik.

 

Dekorfóliás, vagy laminált beltéri ajtók

A dekorfóliás, vagy laminált beltéri ajtók a piac legolcsóbb felületkezelt termékei. Ezeket a beltéri ajtókat többnyire külföldről importálják. Találunk lengyel, cseh, szlovén és német beltéri ajtót is a kínálatban. Ezeket az ajtókat is sokféle áron vásárolhatjuk meg (20.000 Ft-től 80.000 Ft-ig), de zömük 50.000 Ft körül mozog. Természetesen itt is többféle műszaki megoldást és minőséget láthatunk, az árkategóriáknak megfelelően.

 

Világosabb szobák beltéri ajtókkal

Az ajtóvásárlás előtt azt is érdemes végiggondolni, hogy a sötét fénytelen helyiségekbe honnan és hogyan juthat be a fény. Vannak helyiségek ahol egy világos pl.: fehér színnel festett, vagy laminált beltéri ajtó növelheti a fény hatását. A természetes fénytől teljesen elzárt helyiségekbe üveges, vagy teli üvegajtót javaslunk. Az üveges bejárati ajtóknál az ajtólap tömör felületéből különböző ablakméretek kerülnek kivágásra, amibe ízlés, vagy a helyiség stílusának megfelelő mintával rendelkező üvegbetét kerül. Ha az adott helyiségbe a lehető legtöbb fényt szeretnénk a beltéri ajtón keresztül beengedni, akkor a teli üvegajtókat javasoljuk. Ezek az ajtók edzett üvegből készülnek, így a nagy üvegfelület ellenére is biztonságosak (hálósan törnek).

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen
Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.