Ajtó típusok: segítség a vásárlás előtt

Komfort

Legújabb cikkünkben bemutatjuk a különböző ajtó típusokat. 

Tisztázzuk a fontos különbségeket a bejárati és beltéri ajtók között és megmutatjuk, milyen bejárati és beltéri ajtó típusokkal találkozhat jelenleg a piacon.

Jó olvasást kívánunk.

Ajtóval kapcsolatos fogalmak tisztázása

Mielőtt rátérünk a konkrét ajtó típusokra, tisztáznunk kell néhány fogalmat, amiket sokan kevernek.

Először is megkülönböztetünk bejárati ajtókat és beltéri ajtókat.

Bejárati ajtó

A bejárati ajtó a nevéből adódóan, a bejáratba kerül. Ennek teljesen más tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint egy beltéri ajtónak. Sokkal masszívabbnak, hogy az illetéktelen behatolókat kint tartsa és a hőszigetelési és hangszigetelési értéke is magasabb, attól függően hova kerül.

Bejárati ajtó lehet:

  • Kültéri bejárati ajtó: ez olyan bejáratokhoz ajánlott, ahol az ajtó közvetlenül kinti hőmérséklettel és időjárással érintkezik. Családi házakba, gangra nyíló lakásokba javasoljuk.
  • Lépcsőházi bejárati ajtó: itt a bejárat egy zárt lépcsőházba nyílik, így a kinti hőmérséklettel és időjárással nem érintkezik az ajtó. Zárt lépcsőházas lakásokba ajánljuk ezeket.

Beltéri ajtó

A beltéri ajtókat ezzel szemben benti szobákra használják. 

Ezeknél a védelem kevésbé szempont, inkább a jó hangszigetelési, hőszigetelési képesség és a belső enteriőrbe illeszkedés a fontos.

Bejárati ajtó típusok

A bejárati ajtó típusokat többféle szempontból lehet vizsgálni. 

Amit ebben a cikkben érintünk az:

  • bejárati ajtó típusok anyag alapján
  • bejárati ajtó típusok ajtószárny szerint

Bejárati ajtó típusok anyag szerint

A bejárati ajtók többnyire négy féle anyagból készülhetnek:

  • műanyag
  • fa
  • alumínium
  • acél
  • vegyes anyag

Nézzük röviden mit érdemes tudni az egyes típusokról.

Műanyag bejárati ajtó

Nagyon népszerű anyag, egyrészt a széles választék, másrészt a kedvező szigetelés, harmadrészt pedig az alacsonyabb ár miatt.

Mellette szól még, hogy nem igényel túlzott karbantartást.

Ellenben az egyre erősebb UV sugárázás miatt az élettartama rövidebb, a szerkezete idővel veszíthet stabilitásából. Biztonsági ajtónak nem alkalmas, mivel mechanikai szempontból a leggyengébb szerkezet. Ráadásul a hangszigetelési képessége is alacsony.

Fa bejárati ajtó

Bár a megjelenése és természetes hatása miatt még mindig sokan választják, szerintünk népszerűsége lecsengőben van.

Ennek egyik oka, hogy a fa egyre drágább, így egy fa ajtók is irreálisan drágulnak. Ráadásul a beszerzési idő is a sokszorosára nőhet. Emellett folyamatosan kezelni kell a felületét, bár még így is könnyen vetemedik az állandó használattól. 

Biztonsági ajtónak ez sem igazán alkalmas, az anyag maga nem elég ellenálló.

Mellette szól a remek hőszigetelő képessége, és az ajtó megjelenése, ami egy meleg természetes hatást kelt.

Alumínium bejárati ajtó

Erős, stabil és könnyű anyag, a legdrágább prémium ajtók is ebből készülnek. Felületkezelés nélkül is hosszú élettartamú. Kiemelkedő hőszigetelés és biztonság érhető el vele. 

Legnagyobb gyengesége az ára, sokszorosa a többi anyaghoz képest.

Acél bejárati ajtó

Ma már egyre népszerűbbek az acél bejárati ajtók, nem véletlenül. 

Ár-érték arányban gyakran a legjobbak, hiszen egy acél ajtó minden túlzás nélkül egy kis odafigyeléssel egy életre szól (sőt ha sikerül eltalálni az unoka ízlését, még ő is használhatja).

Masszív, tartós és biztonságos szerkezet. Biztonsági ajtónak szinte csak ezt használják, mivel nem vetemedik és csavarodik. Megfelelő gyártási technologiával, felületkezelés nélkül is időjárásálló és hosszú élettartamú.

Gyenge pontja, hogy jól vezeti a hőt, így hőhidak keletkeznek, ami télen párásodáshoz vezethet. Emiatt extra hőhíd védelemre van szükség. A másik probléma, hogy nem vágható méretre, így csak szabvány keretbe illeszthető, vagy egyedi gyártásra van szükség.

Vegyes anyagú bejárati ajtók

Léteznek még különböző anyagok kombinálásával gyártott bejárati ajtók, mint például a faborítással rendelkező acél szerkezetű bejárati ajtók.

Ezek egyesítik mindkét anyag előnyeit, így biztonságosak, jó hő- és hangszigetelő képességűek és rendkívül széles szín- és mintaválasztékban érhetőek el.

Erőssége vagy gyengesége magából az összetételből és a gyártásból ered, így ide általános jellemzőket nem igazán lehet sorolni.

Ajánlott olvasmány: Milyen biztonsági ajtót válasszak? – Műanyag, fa és acél biztonsági ajtók

Bejárati ajtó típusok ajtószárny szerint

A bejárati ajtókat az ajjtószárnyak száma alapján is lehet kategorizálni. Nézzük röviden milyen ajtó típusok vannak e szerint.

A klasszikus egyszárnyú ajtó

Ez a leggyakoribb típus, mondhatni a klasszikus, sztenderd bejárati ajtó. Egyediségét az adja, hogy számtalan színben, formában, mintázattal lehet kapni.

Mikor válasszon egyszárnyú ajtót?

Ezeket az ajtókat keskenyebb előszobához ajánljuk, ahova egy kétszárnyú ajtó nem fér el vagy kényelmetlen lenne kinyitni azt.

Szimmetrikus kétszárnyú bejárati ajtók

A kétszárnyú bejárati ajtók lényegében két oldalra nyitható ajtó szárnyakkal rendelkeznek. Az egyik általában fix, és csak a rögzítés nyitása után lehet kinyitni.

Leggyakrabban a régi bérházak nagypolgári lakásaiban lehetett ilyen ajtókkal találkozni, de a régi parasztházaknál is gyakran előfordult a kétszárnyú ajtó.

Előnye, hogy elegáns és praktikus. A szellőztetés, a bútorok ki-be pakolása mind könnyebb egy szélesre nyitható ajtóval.

Biztonsági szempontból egy kicsit elmarad az egyszárnyú ajtó mögött, főleg a fából készült típusok.

Mikor válasszon szimmetrikus kétszárnyú ajtót?

Ha nagy és széles az előszoba, hiszen egy üveggel ellátott dupla ajtón keresztül jóval több fény jut be a helyiségbe, és plusz ablakokra sincs szükség.

Aszimmetrikus kétszárnyú ajtók

Ahogy a neve is mondja itt az ajtó szárnyak közül az egyik szárny kisebb. A nagyobbik értelemszerűen maga a bejárati ajtó, ami általában egy egyszárnyú ajtó méret.

A kisebb szárnyat rögzíteni lehet és alapesetben fixen, csukva van. Viszont, ha nagyobb helyre van szükség, akkor mindkét szárnyat kinyitva egy jóval szélesebb ajtónk van.

Mikor válasszon aszimmetrikus kétszárnyú ajtót?

Ha kihasználná a kétszárnyú ajtó előnyeit, de nincs hely egy dupla ajtónak.

!--SUBSCRIBE--!

A beltéri bejárati ajtók fajtái

Bár a beltéri ajtók betörésvédelmi és hőszigetelési funkciójának jelentősége elenyésző a biztonsági bejárati ajtókéhoz képest, megjelenésükkel nagyban javíthatják az ingatlan belső terének megjelenését.

Farost lemez beltéri ajtó

A préselt farostokból lemezelt beltéri ajtók felületkezelés nélkül készülnek.

Tartósságuk egy kis jó indulattal sem nevezhető hosszú távunka, és az esztétikai értékük is gyakorlatilag nulla.

További hátrányuk, hogy könnyen vetemednek, és mivel belső lemezszerkezete nem stabil, a pántok és a zárszerkezet gyorsan kopnak, elhasználódnak. Gyenge szerkezeti kialakításuk miatt gyakran kiszakadnak az ajtóból.

Az ajtótok szerkezete általában MDF-ből, vagy tömör fenyőből készül. Ez az úgy nevezett gerébtok - más néven blokktok, ami viszonylag ritkán alkalmazott ajtótok. 

A beépítése jóval bonyolultabb, mint az utólag szerelős toknak. A szerelés nyomait pedig csak takaró lécekkel lehet eltakarni, ami nem túl esztétikus. Tégla vagy betonfalhoz egyaránt használható.

Tömör fenyő beltéri ajtó

Sajnos műszakilag ez is hasonló a farost lemez bejárati ajtóhoz. 

Sőt, nagyon nem mindegy, milyen a felhasznált fenyő minősége. Rontja a helyzetet, ha az olcsó faanyagot nem is kezelik megfelelően. Így gyakran előfordul, hogy az ajtó faanyaga a beszerelést követően kezd el kiszáradni - ami megvetemedik, eldeformálódik és így használhatatlan lesz.

Ezek az ajtók mindig utólagos felületkezelést, festést igényelnek. Ha tömörfa beltéri ajtót szeretne, mindenképpen magasabb minőségű alapanyagot válasszon, például skandináv fenyőt.

Jó tudni: ha már műszakilag is megbízható minőségű fenyőajtót keres, akkor ezeknek az ajtóknak az ára inkább 100.000 Ft környékén kezdődik.

Dekorfóliás, vagy laminált beltéri ajtók

A dekorfóliás, vagy laminált beltéri ajtók a piac legolcsóbb felületkezelt termékei.

Ezeket a beltéri ajtókat többnyire külföldről importálják. Találhat lengyel, cseh, szlovén és német beltéri ajtót is. Ezeket az ajtókat is sokféle áron vásárolhatjuk meg (20.000 Ft-től 80.000 Ft-ig), de zömük 50.000 Ft körül mozog. Az árkategóriáknak megfelelően többféle műszaki megoldással és minőséggel is találkozhat.

Hogyan válasszon beltéri ajtót?

A beltéri ajtó megvásárlása előtt érdemes végiggondolni, hogy a fénytelen helyiségekbe honnan és hogyan juthat be a fény. Vannak szobák, ahol egy világos pl.: fehér színnel festett, vagy laminált beltéri ajtó növelheti a fény hatását. 

A természetes fénytől teljesen elzárt helyiségekbe üveges, vagy teli üvegajtót javaslunk.

!--OPTIMONK--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.