Bejárati ajtó árak: mi számít reálisnak?

Komfort

Sokszor előfordul, hogy a bemutatótermünkbe érkező érdeklődők konkrét elképzelésekkel érkeznek hozzánk, főleg az árat tekintve. Merthogy beszélgettek a szomszéddal és más ismerősökkel, és ugye ő is azt mondta, hogy ez ennyibe került.

Azt már sokszor nem gondolják végig, hogy a szomszéd valószínűleg nem tegnap vette az ajtót vagy ha tegnap is vette, közel sem biztos, hogy neki ugyanazok a fontosak egy ajtóban mint neki.

!--OPTIMONK--!

Emiatt megeshet, hogy meglepetésként éri az ügyfelet az árajánlat, amit az álom ajtóhoz kap. Ezzel a cikkünkkel az ilyen csalódásoktól szeretnénk megóvni jövendőbeli ügyfeleinket vagy éppen az ajtó iránt érdeklődőket.

Mitől függ egy ajtó ára?

Egy bejárati ajtó vagy éppen bármilyen nyílászáró ára alapvetően a vevő igényeitől függ. Ugyanis, ha csak nem egy előre legyártott tömeg termékről beszélünk, valamelyik barkácsáruházból, egy ajtó nagyban személyre szabható.

!--OPTIMONK--!

A megoldandó problémától kezdve, az egyedi igényeken át, a beszerelés helyéig több tényező is befolyásolja az árat. Ezek közül csak néhány szempont:

Milyen anyagból van az ajtó és a keret? Egy műanyag ajtó értelemszerűen olcsóbb lesz, mint egy fa vagy egy fém ajtó, ellenben más elvárásokkal szemben alulmarad.

Milyen zaj és/vagy hőszigetelési képességgel kell bírnia? A nagyobb szigetelési érték növelni fogja az árat, hiszen más technológiával és anyagokból készül az ajtó.

Milyen extra igények vannak? Ha szeretnénk az ajtóra tűzvédelmi vagy okos funkciókat, esetleg extra zárat vagy egyedi kilincset, az befolyásolja az árat.

Milyen biztonsági kategóriába tartozzon az ajtó? A magasabb biztonsági kategória magasabb költséggel jár.

Hova kell beszerelni az ajtót? Ha a normál körülményekhez képes komplikáltabb a beszerelés például helyhiány vagy szerkezeti okok miatt, az szintén növelheti az árat.

Bejárati ajtó árak: Honnan informálódjon vásárlás előtt?

Google és hirdetésekből?

A legtöbben elsőként a Google-t hívják segítségül. Ez alapvetően nem rossz irány, persze ha egy alapos kutatással és többfaktoros összehasonlítással párosul.

!--OPTIMONK--!

Sokan viszont csak az első pár hirdetésből informálódnak, és ha ezek pont árverseny alapú hirdetések, kialakulhat egy torz kép a piacról.

Sajnos a tapasztalatunk az, hogy aki olcsósággal hirdet a minőség helyett, azt jobb kétkedve kezelni.

Aki árversennyel akarja lenyomni a piacot, ott a nyílászáró bekerülési költsége vagy a beszerelési szolgáltatás minősége (ha egyáltalán van) lesz alacsony, hiszen a profithoz valahol meg kell vágni a költségeit. Éppen ezért ezek az ajtók sosem lesznek olyan tartósak vagy szolgálják ki úgy az igényeket, mint a profi ajtók.

Érdemes tehát bejárati ajtó árakról az internetről informálódni?

Részben.

Hasznos lehet felderíteni a terepet a lehetséges értékesítőkről, de az árakat érdemes a helyükön kezelni.

Ha az internetről informálódik, mindig hasonlítson össze több forgalmazót, lehetőleg vegyesen hirdetési és nem hirdetett találatokból. Az árak mellett nézze meg a cégek értékelését, a korábbi vásárlói véleményeket, mert ezekből sokat lehet tanulni. Emellett legyen előre egy igény listája, ami alapján objektíven össze tudja hasonlítani a különböző ajánlatokat.

Kivitelezőtől?

Másik gyakori eset, ha a kivetelezőre bízza magát az ügyfél.

Ezzel sajnos az a baj, hogy egy kivitelező csak nagyságrendi árat tud mondani, hiszen nem a nyílászárók a fő profilja. Általában, minden jó szándékkal együtt, olyan ajtót fog ajánlani, amit könnyen be tud szerezni és egyszerűen be tud szereltetni, hiszen ő a munka egyszerűsítésével jár jól.

Sajnos sok “szaki" van, aki ezen is megpróbál nyerészkedni, és olyan ajtót ajánl, amit olcsón tud beszerezni és közben drágán beszerelni.

A legfőbb probléma, hogy egyik esetben sem az ügyfél igénye van a középpontban, ami miatt nagy az esély rá, hogy az ajtóval nem lesz elégedett a vevő.

Érdemes tehát bejárati ajtó árakról a kivitelezőtől informálódni?

Erre határozott nem a válaszunk.

Egy kivitelező nem tud az igényeit kielégítő ajtóra pontos és reális árat mondani, hiszen nem ez a szakmája.

Szomszédtól, családtagoktól, ismerősöktől?

Szintén bevált szokás, hogy a szomszéd vagy családtagok korábbi vásárlásából indulnak ki.

Ez szokott a legfélrevezetőbb lenni, hiszen nem tudjuk, hogy az illető mikor és milyen igényekkel vette az ajtót.

Ha 2-3 év távlatában könnyen lehet, hogy ugyanaz a bejárati ajtó konstrukció most akár másfél vagy kétszer annyiba kerül.

A másik szcenárió, hogy a szomszéd által választott ajtóban nem azok a funkciók vannak, amik nekünk fontosak, így a saját igényeink alapján összerakott megrendelés után egy teljesen más összeggel találjuk szembe magunkat. Ez teljesen normális, mert ahogy fentebb említettük, az ajtó ára nagyban függ a kielégítendő igényektől.

Érdemes tehát bejárati ajtó árakról a szomszédtól informálódni?

Erre is nem a válaszunk.

Persze meg lehet kérdezni a barátok véleményét és tapasztalatát, de ne abból építsük fel az elvárásainkat.

Ajtós cégek?

Lehetőség még, bár sokan nem élnek vele, hogy kifejezetten az ajtót értékesítő cég egy munkatársánál érdeklődjenek az álomajtó áráról.

Egy profi cégnél ugyanis képzett szakértékesítők segítik az érdeklődőket egyrészt eligazodni a számtalan típus és funkció között, másrészt összeegyeztetni a vágyott eredményt a megfelelő felszereltségű ajtóval.

És mi van akkor, ha az értékesítő át akar verni?

Sajnos ez még a mai napig is előfordul. A legjobb, amit tehet, hogy odafigyel az értékesítő kommunikációjára. Ha nem kérdezi az igényeiről, a helyszínről vagy épp az épület jellegéről részletesen, csak egy adott ajtót erőltet, akkor az mindig legyen gyanús.

Érdemes tehát bejárati ajtó árakról ajtós cégektől informálódni?

Határozottan igen.

A legpontosabb árat az igényeit teljesen kiszolgáló ajtóhoz az ajtós cégektől tudhatja meg. Érdemes is rászánni az időt, és akár több cégtől is bekérni ajánlatot. Ettől még jobb, ha személyesen beszél a céggel, mert így nemcsak az árat tudhatja meg, de a cégről is mélyebb benyomást szerezhet, mindenféle kötelezettség nélkül.

Hogyan lehet jól felkészülni az ajtós céggel való beszélgetésre?

Úgy érdemes nekiállni, mint bármilyen másik vásárlásnak.

1. Tisztázza, miért kell az új ajtó.

Milyen problémák vannak a jelenlegivel/előzővel, vagy mi az, amit hiányol?

Például:

Zavarja, hogy behallatszik minden kintről? Vagy hogy sokszor beragad az ajtó és nehéz zárni? Vagy éppen bosszantja, hogy több kulccsal kell mászkálnia a sok zárhoz?

2. Priorizáljuk az igényeket

Ha több probléma vagy igény is van, akkor ezeket érdemes fontossági sorrendbe állítani.

Miért?

Mert, ha esetleg valami miatt minden igényt nem lehet kielégíteni, tudja miről fájna a legkevésbé lemondani.

Például:

Mi a fontosabb a hang vagy a hőszigetelés? Ha választani kell extra biztonsági funkciót vagy okosítást választ?

3. Vegye figyelembe, hogy hova keres ajtót

A helyszín már elég jól leszűkíti, hogy milyen típusú ajtót keressen. Már egy kültéri ajtónál és egy beltéri ajtónál is más-más szempontokat érdemes figyelni.

Például:

Ha kültérre keres ajtót, akkor fontos lesz a megfelelő hőszigetelés. Ilyenkor már rá tud keresni a hőszigetelésre, hogy itt milyen szempontokat kell figyelembe venni vagy , hogy mit jelent a hőszigetelési érték.

Persze akkor már azt is érdemes számításban venni, hogy az ingatlan, milyen szigetelési értékbe tartozik, vagy ha most készül a ház szigetelése, akkor ahhoz mérten nézni az ajtót.

Érdemes tehát a saját igényekhez és az ingatlan adottságaihoz egyszerre passzoló bejárati ajtót nézni.

Ha ez egyedül nem megy, akkor célszerű egy szakértő segítségét kérni.

Pro tipp: A szakértőt onnan ismeri fel, ha minél több célirányos kérdést tesz fel, nem csak a darabszám és a költségkeret érdekli.

Mennyibe kerül reálisan egy ajtó?

Bár biztosak vagyunk benne, hogy itt most egy konkrét számot várna a legtöbb olvasó, sajnos ilyet nem tudunk mondani. Sőt felelőtlenség is lenne a részünkről, ha az igények ismerete nélkül mondanánk egy árra, hogy reális vagy nem reális.

Ugyanis az árat mindig a cserébe kapott érték fogja reálissá vagy éppen irreálissá tenni.

Éppen ezért a legjobb tanács, amit adhatunk, ha ajtó vagy éppen ablak árakról van szó, hogy mindig az ár-értéket tartsa szem előtt. valamint mindig törekedjen arra, hogy pontosan ismerje a nyílászáróval kapcsolatos igényeit, így elkerülheti a csalódást és a felesleges pénzköltést is.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.