Így válasszon tökéletes hőszigetelt kültéri bejárati ajtót

Komfort

A hőszigetelt kültéri bejárati ajtók egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, nem véletlenül. Rengeteg előnyös tulajdonságuk van, amivel nemcsak a komfortérzetet javítják de még a költségeinkre is jótékony hatással lehetnek.

Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a hőszigetelt bejárati ajtókról:

 • Miért fontos, hogy az ajtó hőszigeteljen?
 • Mivel kell számolni, ha nem szigetel rendesen a kültéri ajtónk?
 • Milyen anyagból legyen a hőszigetelt bejárati ajtó?
 • Honnan tudhatja, hogy jó ajtót nézett ki?

Nézzük a válaszokat.

Miért fontos a hőszigetelt kültéri bejárati ajtó?

A kültéri bejárati ajtó hőszigetelése több szempontból is fontos:

1. Benti hőmérséklet megtartása

Ez a kézenfekvő indok, amiért valaki oda akar figyelni a hőszigetelésre: hogy télen a hideget, nyáron pedig a meleget kint tartsa a házból.

Biztos hallott már olyat, vagy volt olyan házban, ahol bement, és érezte, hogy a padló milyen hideg. Hiába csukta be az ajtót, az első pár négyzetméteren kifejezetten nem volt jó érzés mezítláb vagy zokniban lenni.

Ha a hőszigetelés még ennél is gyengébb, akkor akár a környező falakat is átjárja a kinti hőmérséklet, ami még inkább ontja magából jellemzően a hideget, de akár a meleget is.

Egy jól szigetelő ajtó, pontosan ettől (is) védi meg az ingatlant:

 • télen nem engedi be a hideget és ki a meleget
 • nyáron pedig bent tartja a hűvöset és kint a meleget

Persze lehet mindenféle házi megoldással bíbelődni, például hőszigetelő függönyt tenni a bejárati ajtóra, öntapadós szigetelő szalagot a tokra, amitől aztán nehezen záródik az ajtó, de ezek sosem lesznek olyan hatékonyak, mint egy erre a célra fejlesztett hőszigetelt ajtó.

2. Költséghatékonyság és energiatakarékosság

A hideg-meleg szabályozása nem csak a közérzet miatt fontos. Egy rosszul szigetelő ajtó hatása könnyen meglátszik a fűtés és villanyszámlán is.

Ha az ajtó nem szigetel rendesen, akkor télen a hő egy része kiszökik, bent hidegebb lesz, a fűtést fel kell tekerni és már jön is a jóval magasabb fűtésszámla.

Nyáron ugyanezt el lehet játszani a legkondival pepitában: kiszökik a hideg, ami miatt fel kell nyomni vagy tovább kell járatni a klímát és már meg is van az extra villanyszámla.

Ráadásul, amikor kintre fűtünk vagy hűtünk a környezetünknek is sokat ártunk, hiszen sokkal több fűtőanyag, elektromosság fogy és több káros gáz is keletkezik, teljesen feleslegesen.

Mindez megelőzhető egy normálisan hőszigetelt kültéri bejárati ajtóval.

3. Kinti világ kizárása

Egy ekkora méretű ajtónál az is igazán fontos, hogy körbe légmentesen záródjon, hogy ott a huzat és a szél ne süvítsen be, vagy éppen ne jöjjön be folyamatosan a por és a kosz.

Sőt több ügyfelünk arra panaszkodott, hogy annyira el van már vetemedve a korábbi faajtójuk, hogy a bogarak, hangyák, pókok folyamatosan ki-be járkálnak, ami nyilván nem ideális.

4. Penészedés megelőzése

Ha az ajtó nem jól hőszigetel, mondjuk a szerkezeti kialakítása miatt, akkor a penészedés is komoly probléma lehet.

Ez jellemzően fém ajtóknál fordul elő, amikor az ajtónak nem jó a hőmegszakítása, vagyis nincs hőhíd megszakítás a szerkezetben - tipikusan ilyen a zártszelvényből készült kerettel rendelkező ajtó. Ilyenkor a lakás belső oldalán kicsapódó párától elkezd gyöngyöződni az ajtó keretszerkezete, vagy akár a lapja is, majd a nedvesség végigfolyik a falon. Ott pedig penészedés jelenhet meg, hiszen folyamatos nyirkosságban van az ajtó, ami nyilván nem tesz jót.

Ezért fontos hőhídmentes kültéri bejárati ajtót választani. Hogy ez pontosan mi, arról ebben a pontban részletesebben írunk.

!--OPTIMONK--!

Milyen a jó hőszigetelt kültéri bejárati ajtó?

Ahogy az előző pontban kiderült, nem mindegy milyen is az a hőszigetelt kültéri bejárati ajtó. Ebben a részben végigvesszük mire kell figyelni egy kültéri ajtónál, hogy azt sok éven át az otthona megbízható védelmezője és ékköve legyen.

Nem kell folyamatosan karban tartani

Egy jó kültéri bejárati ajtót nem kell évente karbantartani, nem kell ápolni, újrafesteni, csiszolgatni, foglalkozni a felületével ahhoz, hogy megtartsa az eredeti állapotát.

Itt elsősorban az anyagválasztáson múlik a siker, hiszen egy fa ajtót például alapvetően ápolni kell ahhoz, hogy megtartsa a minőségét ellenben egy fém ajtó minden időjárási körülmény között változatlan használati és esztétikai élményt nyújt.

Ellenáll az időjárásnak

A másik fontos szempont egy kültéri bejárati ajtóval szemben, hogy az időjárásnak teljesen ellenálljon, akár esőben, akár hóban, szélben vagy napsütésben is tartsa meg a formáját.

Például, volt egy ügyfelünk, aki egy új műanyag kültéri bejárati ajtót akart venni, mert a régi faajtója tönkrement. Kiszívta a Nap, aztán kikezdte az eső, és így folyamatosan foglalkozni kellett vele. Rövid beszélgetés után kiderült, hogy déli fekvésű az otthona bejárata. Ezek után azt javasoltuk, hogy ne vegyen műanyag bejárati ajtót, mivel annyi napfényt kap a ház a tájolása miatt, hogy biztos el fog deformálódni és rövid időn belül nehezen, vagy egyáltalán nem fogják tudni bezárni.

Ebből a történetből is látszik, hogy úgy kell megválasztani azt a kültéri ajtót, hogy az hosszú időn keresztül, minden évszakban megfelelően működjön.

Hőhídmentes

A hőhídmentesség elsősorban az acél és fém ajtóknál fontos.

De mit is jelent az, hogy egy ajtó hőhídmentes?

Kezdjük ott, hogy mi is az a hőhíd:
A hőhíd a kinti és benti hőmérsékletkülönbség miatt alakul ki. Télen kint hideg van bent pedig kellemes meleg.

Ha egy ajtó télen kintről kapja a hideget, akkor az annyira áthűti az egész ajtó keretet, hogy a benti oldala is hideg lesz. Amikor ez a benti 22 fokkal találkozik, akkor ott kicsapódik rajta a pára. Ez ugyanaz, mint amikor az ásványvizet nyáron kivesszük a fagyasztóból vagy a hűtőből, as elkezd kívülről gyöngyöződni a palack, mert a meleg kicsapódik rajta.

A hőhídmentes ajtók lényege, hogy a külső és belső lap között van egy hőmegszakítás, egy műanyag elem, ami megakadályozza, hogy a külső felület átadja a hideget a belsőnek. Így bár a külső lap hideg, a belső szobahőmérsékletű marad, nincs kicsapódott pára és nincs penész.

Profin van beszerelve

Az ajtón túl a beépítésen is múlik egy kültéri ajtó hőszigetelési képessége.

Ugyanis mit sem ér a profi ajtó, hogyha azt olyan ember építi be, akinek csak eggyel több bal keze van, mint a szokványos.

Találkoztunk már olyan helyzettel, ahol a korábbi ajtót egy három méteres nyílásba akarták beépíteni, és az extra helyet mind purhabbal fújta ki a “mester". (Mert az építőiparban ugye nincs olyan probléma, amit egy kis purhabbal, meg szilikonnal ne lehetne megoldani...)

Viszont minél nagyobb az építési hézag, annál rosszabb a hőszigetelési érték is, és ott már nem az ajtón, hanem a fal között fog átmenni a hideg, szél és a bogarak.

Milyen anyagból legyen a hőszigetelt kültéri bejárati ajtó?

Műanyag ajtók

A műanyag, ha jól meg van csinálva, akkor jó hőszigetelési értékkel rendelkezik. Nem rideg, és nem annyira hűl át a szerkezete, illetve a hőmegszakítással annyira nem kell foglalkozni, mint egy acélajtónál. Viszont kültéri ajtónak nem mindig jó, gondoljunk csak vissza a korábbi déli fekvésű ajtó esetére.

Fa ajtók

A faajtó jó hő és hangszigetelő ajtónak számít, de kültéri bejárati ajtónak nem ideális, mert csak folyamatos karbantartás mellett áll ellen az időjárásnak.

Ha egy faajtó bedagad, vagy például a melegtől összemegy, akkor azt nem lehet úgy zárni, vagy rés alakulhat ki a keret és ajtó között. Ilyen esetben már nincs légmentes záródás, ahol befúj a szél és kimegy a meleg.

Ha pedig biztonsági ajtót szeretnénk, akkor egy fa ajtóból nagyon vastagot kellene gyártani ahhoz, hogy az biztonsági minősítést kapjon.

Acél és alumínium ajtók

Az acélajtók általában két acéllapból állnak és a külső-belső acéllap között valamilyen hőszigetelő réteg van. Ugyanigy az ajtók kerete is hőmegszakító réteggel van ellátva. Az Unisec ajtókban például kőzetgyapotból vagy habosított polieturán anyagból van a hőszigetelő réteg.

A belső szigetelő réteg mellett fontos, hogy körbe, az ajtólap felületén, mind a négy irányba legyen gumi szigetelés. Az Unisec ajtóknál például nemcsak az ajtólapon, hanem a kereten is van gumi, így az ajtó bezárásakor a két gumi összepréselődik. Ez adja a légmentességet, hiszen a két összepréselt gumiréteg között nem jön át a levegő.

Nem győzzük hangsúlyozni: ha acélajtót választ, akkor mindenképp hőhídmenteset válasszon!

Az acél mellett szól, hogy ebben a kategóriában könnyebben találunk hőszigetelt biztonsági bejárati ajtó is.

Családi ház vs. társasház: van különbség a bejárati ajtónál?

Családi házaknál inkább az a szempont, hogy a választott ajtónk jó hőszigetelő értékű legyen, időjárásnak ellenálljon, légmentesen záródjon, és esztétikailag passzoljon a házhoz és a többi nyílászáróhoz.

A légmentesség egyébként kifejezetten fontos, hogy ne fújjon be a szél, hogy ne jöjjenek be a különböző élőlények.

Ezzel szemben egy társasháznál inkább a zajszigetelés, a légmentes záródás, vagy a hermetikus záródás a fontos. Hiszen, ha van egy fűtött vagy akár nem fűtött de zárt lépcsőház, akkor nem a mínusz 10 fokkal találkozik kint. Ott sokkal melegebb van, még a legnagyobb kinti hidegben is.

Így egy lépcsőházban nem az az elsődleges, hogy jó hőszigetelési értéke legyen a bejárati ajtónak. Ott a zajokat, a szagokat kell szigetelni, amit szintén a légmentes záródás tesz lehetővé.

Honnan tudom, hogy a kinézett kültéri ajtó jól hőszigetelt?

Jöhet a teljesen jogos kérdés.

Bár egy ajtó esetén csak a használat adhat teljes megerősítést, van néhány dolog, amivel elkerülhetjük a bóvli nyílászárókat.

Kérdezze meg milyen az ajtó hőszigetelési képessége

A legjobb dolog, amit tehet, hogy rákérdez, mekkora hőszigetelési értékkel rendelkezik a kültéri ajtó. Erre ugyanis van egy mérőszám, amit négyzetméter/kilowattban szoktak meghatározni és általában nem konkrét szám, hanem egy -tól -ig tartomány.

Minél alacsonyabb a szám, annál jobb, mert az azt jelenti, hogy annál kevesebb hőveszteség éri azt a felületet. Vagyis annál jobb az ajtó hőszigetelése, így kevésbé engedi be télen a hideget és nyáron a meleget.

Egyébként ez pont ellentétesen működik, mint a zajszigetelésnél, ahol minél nagyobb a mutatószám, annál nagyobb decibellel tudja tompítani a kinti zajokat.

Ma már előírás, hogy a műanyag nyílászárók is, illetve bármilyen ablak vagy ajtó hőszigetelési értéke 1 alatt legyen.

Érdekességképpen, az Unisec ajtók legjobb hőszigetelési értéke 0,6-0,7 között mozog.

!--OPTIMONK--!

Legyen résen az eladáskor

Az is sokat elárul az ajtó minőségéről, hogy milyen az ajtó értékesítője. Hogy olyan emberrel találkozik, aki ténylegesen az igényeire akar megoldást találni vagy csak le akar nyomni egy ajtót a torkán.

Az Unisecnél például addig nem is ajánlunk ajtót, amíg nem teszünk fel legalább egy tucat kérdést az érdeklődő helyzetével kapcsolatban, például:

 • mire szeretné használni?
 • milyen életkörülmények között él?
 • ott lakik, saját magának lesz vagy beruházásnak szánja az ingatlant?
 • és így tovább...

Csakis a válaszok alapján ajánlunk ajtót, hogy magához a helyszínhez, és a személyes igényekhez mindenképpen passzoljon.

Összefoglalva

A hőszigetelt kültéri bejárati ajtó az otthon fontos szereplője, főleg ha családi házról van szó. Alapvetően nem nehéz megtalálni a megfelelőt, de ezt a két gondolatot mindenképp érdemes szem előtt tartani:

 • A kültéri ajtót az élethelyzetének és igényeinek megfelelően válassza ki. Olyan forgalmazót keressen, aki ezeket tudni akarja és figyelembe is veszi.
 • Csak szakemberekre bízza a beépítést, mert a legjobb hőszigetelő ajtó semmit sem ér, ha rosszul van beszerelve.
Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.