Milyen biztonsági ajtót válasszak? – Műanyag, fa és acél biztonsági ajtók

Komfort

Legyen akár műanyag, fa, vagy acél a bejárati ajtó, elsődleges feladata otthonunk intimitásának megőrzése, valamint az illetéktelen behatolókkal szembeni védelem, tehát a biztonság biztosítása. Azonban, napjainkban egy modern bejárati ajtónak ennél több szempontnak kell együttesen megfelelnie. Azon kívül, hogy a bejárati ajtók biztonsági szerepe egyre nagyobb jelentőséggel bír, fontos, hogy jól szigeteljenek, hosszú távon hibátlanul működjenek, és nem utolsó sorban megjelenésükkel illeszkedjenek az épület homlokzatához és egyéni stílusunkhoz. Többcélú, funkcionális ajtóknál fontos az ár/érték arány is.

Műanyag bejárati ajtó előnye és hátránya

A műanyag bejárati ajtók korábbi térhódítása a kedvező árfekvésnek volt köszönhető, ami egy viszonylag széles mintaválasztékkal és kedvező hőszigetelési képességgel párosul. További előnyük, hogy széles méretválasztékkal rendelhetőek és nem igényelnek különösebb felületi karbantartást. Hátrányuk, hogy a műanyag bejárati ajtók felülete rideg hatású tucat termék látszatát kelti, idővel elöregszenek, felületük porózussá válik, színük kifakul, a légzárásának köszönhetően pedig nem szellőznek. Emiatt a megfelelő szellőztető rendszerek nélkül az ingatlan penészedni kezdhet. Szerkezeti felépítésüket illetően instabilak, a műanyag ajtók jelentik a leggyengébb védelmet. Biztonsági ellenálló képességének kialakítása jelentős többlet költséget jelent az alapverzióhoz képest.

Fa bejárati ajtó előnye és hátránya

A fa bejárati ajtók a műanyag bejárati ajtókkal szemben meleg, természetes hatást biztosítanak. Azok számára előnyös, akik ragaszkodnak a természetes anyagok használatához, értéket jelent számukra a hagyományos elemek használata. A fa előnye, hogy könnyű megmunkálhatóságának köszönhetően széleskörű méret és forma típusok kialakítását teszi lehetővé, amely minden lakberendezési stílusirányzatnak ideális kiegészítője. Emellett kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik. Hátránya, hogy a fa élettartalmának megóvása érdekében rendszeres felületi kezelést és karbantartást igényel, illetve idővel elvetemedik, ami szigetelési, záródási problémákat eredményezhet. A fa bejárati ajtók biztonságtechnikai megerősítés nélkül csak kismértékben ellenállóbb szerkezetűek, mint a műanyag ajtók. Ugyanakkor a fa bejárati ajtó biztonsági ellenálló képességének kialakítása jelentős többletköltséget jelent. Betörésvédelmi szempontok

A műanyag - és fa bejárati ajtók biztonságtechnikai hátrányát sajnos a betörök is jól ismerik, és sajnos ezt ki is használják.

Az alábbi képes illusztrációk jól mutatják, hogy az illetéktelen behatolók miként juthatnak be a felsorolt nyílászárókkal védett ingatlanokba. Ennek a műanyag ajtónak a felfeszítéséhez 2 csavarhúzóra és 5 másodpercre volt szüksége a betörőnek.

A lent látható fa bejárati ajtón keresztül a bűnözők egyetlen jól irányzott rúgással bejutottak a lakásba. Egy dupla szárnyú bejárati ajtó minden esetben nagyobb biztonsági kockázatot jelent, mint egy hagyományos szimpla szárnyú ajtó.

Alumínium bejárati ajtó előnye és hátránya

Az alumínium bejárati ajtók élettartalmukat tekintve jó megoldást jelenthetnek. Az anyag tulajdonságát tekintve különösebb felületi kezelés és karbantartás nélkül is hosszú időn keresztül megtartja eredeti állapotát. Azonban azon technikai megoldások, amelyekkel a kornak megfelelő hőszigetelési, vagy biztonságtechnikai elvárásoknak is eleget tesznek, aránytalan többletköltséget jelentenek. A mechanikai hatásokkal szemben támasztott ellenállási képesség szempontjából az alumínium ajtók alapvetően semmiképpen sem sorolhatóak a biztonságos kategóriába.

!--SUBSCRIBE--!

Acél bejárati ajtó előnye és hátránya

Az acél bejárati ajtók anyaga és szerkezeti kialakítása révén a legmasszívabb szerkezetű bejárati ajtók. A fizikai, kémiai és mechanikai ráhatásokkal szemben rendkívül magas ellenálló képességgel bírnak, ami révén ezeket a bejárati ajtókat tartja a szakma a legbiztonságosabb bejárati ajtóknak. További előnye a tűzgátlási tulajdonsága, valamint, hogy hosszú távon képes megtartani alakját, nem deformálódik. Hátránya hő híd védelem miatt a speciális technológiai igény, a megfelelő hő- és hangszigetelés biztosítására. Léteznek a különböző anyagok kombinálásával gyártott acél bejárati biztonsági ajtók, mint például a faborítással rendelkező acél szerkezetű bejárati ajtók. Ezek előnye, hogy egyesítik mindkét anyag előnyeit, ezáltal biztonságosak, jó hő- és hangszigetelő képességűek és rendkívül széles szín- és mintaválasztékkal rendelkeznek. Ezen felül az ajtók üvegbetétekkel is díszíthetőek, ami tovább javíthatja megjelenésüket.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az „olcsó húsnak híg a leve elvet követve ebben a cikkben a közép- és felső-közép kategóriás ajtókat vizsgáltuk. Az alsó kategóriás bejárati biztonsági ajtóknál tapasztalataink szerint csak az áruk jelenthet konkrét előnyt, de ez az előny sajnos a rövid élettartalmú ajtók gyakori cseréje miatt már nem is állja meg a helyét.

Milyen bejárati ajtót vegyek?

Fentiek ismeretében bármelyik ajtó típus mellet is döntünk, az kompromisszumos megoldást jelent. Akkor döntünk optimálisan, ha az igényeink ismeretében a lehetőségeinkhez mérten a legjobb ár-érték arányú terméket választjuk. A választás alkalmával azonban néhány árbefolyásoló szemponttal érdemes tisztában lenni:

Az ajtó felhasználási területe (pl. kültéri ajtó, biztonsági ajtó vagy beltéri bejárati ajtó);

Az ajtó funkciója (biztonság, hangszigetelés, hőszigetelés, tűz gátló, funkció nélküli hagyományos bejárati ajtó);

Ajtó megjelenése, dizájn, (egyedi ajtó, vagy tömegtermék)

Az ajtó ár/érték aránya (felhasználás területének, funkciójának és egyedi megjelenésének tulajdonságai mekkora előnyt jelent a számunkra).

Alább megtekinthet egy rövid bemutatkozó videót, melyben megkérdeztük vásárlóinkat, hogy miért a Unisec csapatát választották és azt is megtudhatja, miért fontos személyesen is beszélni szakemberrel egy bejárati ajtó vásárlása előtt.

Kínálatunkban számos acél biztonsági bejárati ajtó, valamint beltéri és kültéri ajtó közül válogathat.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.