Milyen bejárati ajtót vegyek: 18 tipp a könnyű választáshoz

Komfort

Ha ajtócserén gondolkozik biztosan felmerült a kérdés: Milyen bejárati ajtót vegyek?

Ma már széleskörű kínálatból és felszereltségből lehet választani és sokszor nehéz eldönteni, melyik lehet a legjobb választás.

Ebben a cikkünkben segítünk, hogy felmérje mire is van szüksége és magabiztosan választhassa ki az Önnek legjobb bejárati ajtót.

Milyen bejárati ajtók vannak?

A bejárati ajtók többnyire négy féle anyagból készülhetnek:

 • műanyag
 • fa
 • alumínium
 • acél
 • vegyes anyag

Nézzük gyorsan mit érdemes tudni az egyes típusokról.

Műanyag bejárati ajtó

A műanyag bejárati ajtók előnye a kedvező áruk, a széles mintaválaszték és hogy jól hőszigetelnek. Sok méretben elérhetőek és karbantartani sem nagyon kell őket.

Hátrányuk, hogy az UV sugárzás és folyamatos napsütés kikezdheti a felületét és eldeformálódhat, majd nehezen záródik és veszíthet a hőszigetelési képességéből. Nem ez a legidőtállóbb anyag, elöregedhet ami miatt porózussá válik a felülete. Az erős szigetelési hatása is visszájára fordulhat, ha a lakásban rossz a szellőzés, mivel a kettő együtt penészedést okozhat.

Biztonsági szempontból a műanyag a leggyengébb, mert instabil a szerkezete. Lehet javítani az ellenállóképességén, de az sokszor annyira megnöveli az árat, hogy meg sem éri.

Fa bejárati ajtó

A fa ajtók előnye a széles forma és méretválaszték, a remek hőszigetelő képesség, valamint maga az ajtó megjelenése, ami egy meleg természetes hatást kelt.

A fa ajtókat ellenben rendszeresen karban kell tartani, mert anélkül idővel elvetemedik, ami miatt nehezen záródik és nem hőszigetel rendesen.

Egy fa ajtó biztonsági szempontból a műanyag ajtókkal egy szinten van. Nem is jellemzőek a tisztán fa biztonsági ajtók, mivel egy valódi biztonsági minősítéshez az ajtólapnak nagyon vastagnak kellene lennie.

Alumínium bejárati ajtó

A alumínium bejárati ajtók fő előnye az élettartamuk, ráadásul karbantartás nélkül is megőrzik a minőségüket, még a tűző napon sem deformálódnak el. Ha hőhídmentesek, akkor nagyon jól hőszigetelnek és a penésztől sem kell tartani.

Az alumínium ajtók alapvetően nem sorolhatóak a biztonságos kategóriába, mert a különböző mechanikai behatásokkal szemben nem elég ellenállóak. Biztonsági zárral javítható a mechanikai ellenálló képességük, de a műanyag ajtókhoz hasonlóan a teljes betörés elleni védelem, jelentős többletköltség mellett alakítható csak ki.

Acél bejárati ajtó

Az acél bejárati ajtók masszív szerkezetűek. A hőszigetelésük remek, közel ötször jobban szigetelnek, mint a hagyományos régi ajtószerkezetek, így az otthoni energia megtakartást is komolyan támogatják. Az élettartamuk az egyik legjobb a piacon, akár évtizedekig hibátlanul működnek.

Ellenálló, szinte egyáltalán nem deformálódik és a tűzgátlási tulajdonsága is kiemelkedő: a megfelelő szigeteléssel 30, 60, vagy akár 90 percig is képes ellenállni egy nagyobb hőhatásnak.

Biztonsági szempontból az elitbe tartozik, a biztonságtechnikai iparág ezeket az ajtókat tartja a legbiztonságosabbnak.

Hátránya, hogy jól vezeti a hőt, ami miatt extra hőhíd védelemre van szükség, illetve a hangszigetelési tulajdonságait is javítani kell a kezelése során.

Szintén problémát okozhat, hogy míg a faajtók méretre vághatók, hogy illeszkedjenek egy meglévő kerethez az acél ajtók nem. Persze egy ajtót általában kerettel érdemes és szokás megvenni, így ez általában nem okoz gondot.

Vegyes anyagú biztonsági ajtók

Léteznek még különböző anyagok kombinálásával gyártott bejárati ajtók, mint például a faborítással rendelkező acél szerkezetű bejárati ajtók.

Ezek egyesítik mindkét anyag előnyeit, így biztonságosak, jó hő- és hangszigetelő képességűek és rendkívül széles szín- és mintaválasztékban érhetőek el. Ráadásul ezek az ajtók üvegbetétekkel is díszíthetőek, ami nemcsak a megjelenésüket javítja, de extra fényt is beenged az otthonába.

Mit érdemes átgondolni ajtó választás előtt?

Milyen problémát szeretne megoldani az új ajtóval?

Az első, amit érdemes végiggondolni, hogy mi a jelenlegi megoldandó problémája a mostani ajtóval, mi az amit mindenféleképpen szeretne megoldani.

Itt sok minden szóba jöhet, például:

 • már alig lehet zárni,
 • vállal be lehet már lökni,
 • befúj a szél,
 • bejönnek a kinti szagok,
 • bejönnek a bogarak,
 • vagy egyszerűen már nem esztétikus

Hova lesz az ajtó?

Az sem mindegy hova lesz az új bejárati ajtó, ugyanis más problémákat kell megoldani általában egy társasházban, mint egy családi házban.

Ha társasházba lesz az ajtó, akkor ott a fő cél a hangszigetelés és a szagok kizárása.

Fontos megemlíteni, hogy a legjobb ajtó is csak a léghangokat tudja kizárni, vagyis azokat a hangokat, amik a levegőben terjednek (pl. zene, beszélgetés, szél, ugatás, stb). Azokat, amiket a falak közvetítenek (pl. fúrás) egy ajtó nem tudja kint tartani.

Családi háznál már inkább a hőszigetelés élvez prioritást, így fontos, hogy jó hőszigetelésű kültéri ajtót válasszon.

Ki fogja használni?

Az is fontos szempont ki fogja használni az ajtót. Például bal vagy jobbkezes az illető?

Használja-e gyerek az ajtót, lesz-e hozzá kulcsa?

Milyen volt a korábbi ajtó?

Amikor új bejárati ajtót vesz érdemes azt is számításba venni milyen volt a korábbi. Ugyanis, ha hozzászokott egy bizonyos működéshez (pl. nyílásirány vagy kilincs típus), akkor nehéz és kényelmetlen lehet átszokni egy teljesen más funkcióra.

Mennyire biztonságos a hely?

Gondolja végig milyen biztonsági kategóriát szeretne, mondjuk egy egytől ötös skálán mennyire fontos a biztonság.

Milyen extrák kellhetnek?

Például, legyen tűzgátló funkciója? Társasházban ez fontosabb, mint családi házban.

Vagy szeretne-e okos funkciókat, hogy például a gyerkőc kulcs helyett telefonnal nyithassa az ajtót, így minimalizálva az esélyt, hogy elhagyja a kulcsát.

Tippek, hogy milyen bejárati ajtót vegyen

1. Ha eddig kilincses ajtója volt érdemes kilincsnél maradni a gombos helyett, mert így sokkal kisebb eséllyel zárja ki magát.

2. Kisgyerekkel a családban érdemes úgynevezett gyorsráfordítós zárat választani, mert nem kell attól félni, hogy a kicsi bezárja az ajtót, bepánikol és utána nem tudunk bemenni a lakásba.

3. Ha a gyerek is kap kulcsot, akkor az egykulcsos zárrendszerrel nem kell két kulccsal bajlódnia és ha egyet el is hagy még mindig be tud menni.

4. Egy társasházi ajtó legyen nagyon jó hang és zajszigetelő.

5. Fontos a biztonság, hiszen egy társasházba könnyebben besurrannak. Ha pedig a folyosón csak nekünk nem biztonsági az ajtónk, a betörő biztosan nálunk próbálkozik.

6. Válasszon olyan ajtót, amelyik eltérő színű lehet kívül-belül. Így nem kell megbontania a lépcsőházi összképet, de belül olyan színű ajtója lehet, amilyet csak szeretne.

7. Társasházban, panelban nem szerencsés bevilágítós ajtót választani, mert a folyosón fel-le kapcsolódó lámpa biztosan zavarja majd.

8. Ugyanígy, ha gangra néz az ajtó, akkor az üvegezett ajtó sem biztos hogy jó ötlet, mert zavarhatja Önt az ajtó előtt elmászkálók sziluettje.

9. A gangra néző bejárati ajtóknál érdemes strapabíró, időjárásálló bejárati ajtót venni.

10. Családi háznál a bejárati ajtó legyen nagyon jó hőszigetelő képességű, hogy a kinti hőmérsékletet, bogarakat kint tarsa.

11. A családi ház tájolását is érdemes figyelni, mert pl. ha déli fekvésű az ajtó, akkor egy műanyag ajtót a nap nagyon gyorsan kikezd. Így ilyen tájolásra érdemes acél biztonsági ajtót választani.

12. Ha nagyon csapadékos helyen lakik, és nincs előtető, akkor érdemes esővetőt kérni, hogy a csapadék biztosan ne folyjon be az ajtó küszöbénél.

13. Ha családi ház felújításról van szó érdemes az ajtócserét március, áprilisra időzíteni, hogy a tömeges rendelést elkerüljük.

14. Társasházban szinte bármikor lehet ajtót cserélni, ott nem jön be a hideg a lakásba télen sem.

15. A felújítási folyamatban az ajtócserét még a festés és burkolás elé érdemes időzíteni, mert akkor még ezek a munkálatok idomulnak az ajtó beépítése utáni környezethez.

16. Ha családi házat épít, akkor a szerelőbeton megléte után érdemes elkezdeni az ajtó keresést.

17. A profi helyszíni felméréssel minden esetleges hiba vagy félreértés elkerülhető, így ezt a lépést semmiképp ne hagyja ki.

18. Ennek margójára kerülje azokat a “szakikat", akik távfelméréssel megmondják milyen ajtót kell beszerelni, mert ott garantáltan rossz lesz a megvásárolt ajtó.

Gyakori hibák a bejárati ajtó kiválasztásakor

Csak az ár alapján választ

Ha csak az árat veszi figyelembe, akkor a bejárai ajtó kis eséllyel fogja kiszolgálni az igényeit és hosszú távon nem lesz kényelmes használni.

És valljuk be, itt hatványozottan igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve… vagyis egy olcsó ajtóra sokszor később többet kell költeni, mint egy magasabb árkategóriájú, de minőségi fajtára.

Mi például az ár-érték figyelembevételét javasoljuk a sima ár összehasonlítás helyett.

Olyan ajtót vesz, ami a szomszédnak is van

Nagyon sokan a szomszéd által javasolt ajtót választják. Azt viszont nem tudják, hogy ő időben mikor vásárolta az ajtót, azóta mekkora áremelkedés volt, és egyáltalán a szomszéd az igényei megegyeznek-e az ő igényeinkkel.

Ha pedig nem ugyanolyanok az igények, akkor az ajtó nyilván nagy csalódás lesz.

Vakon bízik a kivitelezőben

Az sem biztos hogy jó, ha gondolkodás nélkül a kivitelező javaslatával megy valaki. A kivitelezők ugyanis sokszor nincsenek tisztában az árakkal, és lehet, hogy az alapján javasol típust, amit ő be tud szerelni.

Az viszont közel nem biztos, hogy az ügyfél igényeinek megfelelő.

Nem tervez előre

Az ajtó megérkezésének időpontjával is sokan problémába ütköznek egy felújítás során, mivel későn kezdik el megkeresni a megfelelő ajtót.

Ezt részben a jelenlegi hosszabb gyártási idők okozzák, de sokszor ott a hiba, hogy a megrendelésnél derül ki egy olyan egyedi igény, aminek a megoldása a normál pár nap helyett több hetet vesz igénybe.

És ilyenkor persze kompromisszumot kell kötni és az igényekből leadni.

Az Unisecnél az ilyen helyzeteket egy ideiglenes ajtóval oldjuk meg, így amíg a vágyott ajtó elkészül, sem marad az ügyfelünk ajtó nélkül.

“Csak" ajtót vesz

Ha olyan helyen választ ajtót, ahol az ajtó beépítés nincs benne a szolgáltatásban. Ezzel az a gond, hogy ilyenkor a felmérést, beépítést, a kőműves munkát, a javítást, és még az elszállítást is Önnek kell menedzselni.

Ez sokszor hetekre kitolja az ajtócsere idejét a normál fél nap helyett, mert a kőműves nem ér rá, nem hozott pont olyan szerszámot, a festő csak 2 hét múlva jön, na meg a régi ajtót meg a sok törmeléket is el kéne gyorsan szállítani valamivel.

Az Unisecnél mi ezért nem is vállalunk csak ajtó eladást, hiszen a minőséget, beszerelési időt és a 100%-os elégedettséget csak akkor tudjuk garantálni ha a teljes folyamatot a felméréstől a beszerelésen át a törmelék elszállításáig mi intézzük.

Tanulság

Reméljük a cikkel sikerült megválaszolni a “milyen bejárati ajtót vegyek" kérdéskörét. De összegzésül ezt érdemes a választásnál szem előtt tartani:

 • Mielőtt ajtót vesz tisztázza le milyen problémára keres megoldást, vagy milyen igényei vannak az ajtóval kapcsolatban.
 • Olyan kereskedőt válasszon, aki nemcsak elad, hanem a teljes ajtócsere folyamatot egyben lemenedzseli, mert így sok fejfájástól és felesleges költségtől óvja meg magát.

!--SUBSCRIBE--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.