Jobbos vagy balos ajtó nyitásirány meghatározása

Komfort

A bejárati ajtó nyitásiránya bár bagatellnek tűnhet, sokat hozzátesz vagy elvesz a komfortérzetből. A jobbos vagy balos ajtó közötti választás pedig nem mindig a legegyértelműbb döntés.

Ebben a cikkben segítünk:

  • meghatározni melyik a jobbos vagy balos ajtó
  • hogyan válassza ki az Önnek legmegfelelőbb nyitásirányt

Honnan tudja, hogy egy ajtó jobbos vagy balos nyitásirányú?

Először is tisztázzuk mit nevezünk jobbos és balos ajtónak.

Balos ajtó

A balos ajtóknál jellemzően a nyitás irányával szemben állva az ajtólap bal oldalra nyílik, a kilincs a jobb, a zsanérok pedig a bal oldalon helyezkednek el.

Jobbos ajtó

A jobbos ajtóknál pont fordítva a nyitás irányával szemben állva az ajtólap jobb oldalra nyílik, a kilincs a bal, a zsanérok pedig a jobb oldalon helyezkednek el.

Ha a tervrajtokon nézi, akkor a nyitásirány jelölése az ajtótáblára rajzolt háromszögekkel történik. Ahol a háromszög csúcsa mindig a kilincsre mutat. A háromszög alapja mindig az ajtó vagy ablakkeret azon oldala, ahol a zsanérok vannak, tehát amerre nyílik a nyílászáró.

Jobbos vagy balos bejárati ajtót válasszon?

Az ajtó nyitásirányának meghatározásakor ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni:

A jobbos vagy balos nyitással marad több helye?

A legfontosabb szempont az optimális térkihasználás. Azt a nyitásirányt érdemes választani, ahol a legtöbb helye marad az előszobában.

Pro tipp: Érdemes afelé a fal felé nyitni az ajtót, ahol van egy kis extra hely, így a nyitott ajtó melletti rész is hasznosítható, például cipő tárolásra vagy szekrény akasztónak.

Jobb vagy balkezesek használják?

Szintén szempont lehet, hogy az ajtót bal vagy jobbkezesek használják. Ez persze egyedi, hogy kinek mi esik kézre, de hüvelykujj szabályként elmondható, hogy a jobbkezeseknek érdemes balos ajtót választania, mert az jobban kézre esik.

A balkezeseknek pedig fordítva, a jobbos ajtó a kényelmesebb.

Mi a korábban megszokott?

Azt is jó figyelembe venni, hogy korábban milyen nyitásirányú ajtaja volt. Például, ha eddig mindig jobbos ajtója volt és az elrendezés szempontjából mindegy a nyitásirány, akkor kényelmesebb a jobbosnál maradni.

Ajtó nyitásirány megfordítás - lehetséges?

Alapesetben igen, hiszen itt csak a zsanérok és a kilincs helyét kell mozgatni. Persze mindez akkor igaz, ha az ajtó akadálymentesen nyílik a megfordított irányba is.

Kifelé vagy befelé nyíló ajtónál már nem ilyen egyszerű a helyzet. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Hogyan tesztelheti a legjobb nyitásirányt a gyakorlatban?

Lássuk hát, hogyan is határozhatja meg a nyitásirányt, a legegyszerűbben.

Álljon szembe az ajtó tervezett helyével, arra az oldalra, ahová nyílni fog. Bejárati ajtó esetén ez jellemzően az előtér, de egyre gyakoribbak a kifelé nyíló bejárati ajtók is.

Mérje le, hogy a kinyitott ajtó meddig ér majd és ez alapján melyik nyitásirány lenne a legoptimálisabb, hogyan tudja a legjobban kihasználni a teret? (akár krétával fel is rajzolhatja az ajtó nyitásának vonalát, hogy jobban lássa az ajtó helyét).

!--OPTIMONK--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.