Mi az a hőhíd, hogyan alakul ki és hogy lehet megszüntetni?

Komfort

A hőhíd sok otthontulajdonos életét megnehezítheti. A penészes fal, a magasabb rezsiköltség vagy a falszerkezet roncsolódása mind a kezeletlen hőhídak következménye lehet.

Ebben a cikkben bemutatjuk:

 • Mi az a hőhíd és miért alakul ki?
 • Miért fontos a hőhidak elleni védelem?
 • Hogyan lehet megszüntetni és megelőzni a hőhidak kialakulását?

Jó olvasást kívánunk.

Mi az a hőhíd?

A hőhíd fogalma
Hétköznapi nyelven megfogalmazva, a hőhíd egy olyan terület, ahol az épület többi részéhez képest gyorsabban elszökik a meleg levegő. Vagyis, ha kint hideg van, akkor a hőhídnál belül hidegebbnek fogjuk érezni a falat, mint a lakás többi részében.

Miért és hogyan alakul ki a hőhíd?

A hőhidak több ok miatt is kialakulhatnak:

Szerkezeti elemek váltakozása

A hőhídakat általában azok a szerkezeti elemek, például az ablakkeretek, ajtókeretek, fal- és mennyezetválasztók, stb. okozzák, amik megtörik a szigetelő réteget, így a levegő áramlása megváltozik.

Rossz szigetelés

Másik gyakori ok a hőhídak kialakulására a hőszigetelő anyagok elöregedése, vagy az eleve rosszul felrakott hőszigetelő rendszer is.

Geometrikus hőhíd

A geometrikus hőhíd általában az épület sarkainál alakul ki.

Miért?

Mert a külső, hideg felület sokkal nagyobb, mint a belső meleg felület. Így a meleg levegő ezeken a pontokon sokkal gyorsabban távozik, mint a homlokzat azon részein, ahol a belső és a külső felület mérete egyforma. Vagyis a sarkoknál, a padló és a falazat találkozásánál, illetve a födém és a homlokzat sarkainál is előfordulhat hőhíd.

Anyagváltás

A hőhíd kialakulhat még az anyagváltás miatt.

A lényeg, hogy a különböző építőanyagoknak más a hővezető képessége, más a hőszigetelése, vagyis ezeken a pontokon is eltérhet a levegő áramlása.

Miért fontos a hőhíd elleni védekezés?

A hőhidak elleni védekezés több szempontból is fontos, nézzük mik ezek:

Energiahatékonyság

A hőhídakon keresztül könnyebben elillan a lakás kellemes belső hőmérséklete – legyen az hideg vagy meleg. Emiatt sokkal lényegében részben kintre fűtünk vagy hűtűnk.

Emiatt akár jelentősen megnövekszik a rezsiköltség, hiszen télen többet kell fűteni, nyáron pedig több áramot fogyaszt a klíma.

Ház szerkezetének megóvása

A rosszabb hőszigetelési képesség miatt az ilyen problémás pontoknál sokkal könnyebben kicsapódik a pára.

Emiatt a falak vizesedni kezdenek, elkezdődik a penészesedés, ami amellett, hogy csúnya, a ház szerkezetét is roncsolja.

Egészséges környezet fenntartása

A penészesedés másik komoly hozadéka az egészségügyi problémák.

A penészgombás falfelületek drasztikusan csökkentik otthonunk levegőminőségét. Ez nemcsak kellemetlen szagokhoz de rossz közérzethez, légúti panaszokhoz, extrém esetekben pedig nagyon súlyos asztmához is vezethet.

Csökken az ingatlan értéke

Egy penészesedő, rossz rezsijű ház értéke értelemszerűen csökkenni fog, sőt akár vevőt is nehéz lehet rá találni. Ha ez a probléma rossz energetikai besoroláshoz vezet, akkor az ingatlan eladási ára biztosan csökken.

Hőhíd elleni védekezés

Először is azt fontos megérteni, hogy hőhíd mindenhol van, ahol hőmérséklet különbség van a belső, fűtött tér és a kültér között.

Vagyis a hőhídat a szószoros értelmében nem lehet teljesen megszüntetni, de a megfelelő szigeteléssel szinte észrevétlenné válik a hőhíd jelenléte.

De vannak megoldások, amikkel szinte észrevétlenné lehet tenni a jelenlétüket.

1. Hőhíd észlelése

Először is fontos megtalálni a hőhíd pontokat.

Kezdheti a keresést megfigyeléssel, például a hidegebb pontok vagy a nedvesebb területek kitapintásával.

Profibb, ha hőkamerás vizsgálattal, szakember segítségével keresi meg a hőhidakat.

Ha megvannak a hőhidas részek, akkor jöhet a javítás.

2. Hőszigetelő rendszer javítása

A hőszigetelő anyagok cseréjével, vagy a meglévő anyagok bővítésével a hőhíd hatékonyabban eltüntethető.

3. Hőhídmentes ajtók beépítése

A megfelelő hőszigetelési értékkel rendelkező ajtók javítják a hőszigetelést és csökkenthetik a hőhídak hatásait.

Fontos, hogy a kültéri bejárati ajtó hőhídmentes legyen, vagyis rendelkezzen egy hőhídmegszakító elemmel az ajtólapban és az ajtótokban is.

A hőhídmentes ajtók lényege, hogy a külső és belső réteg között van egy hőmegszakítás, egy műanyag elem, ami megakadályozza, hogy a külső felület átadja a hideget a belsőnek.

Így bár a külső lap hideg, a belső szobahőmérsékletű marad, normál páratartalom mellett, nincs lecsapódott pára és nincs penész.Fontos, hogy extrém páratartalmú lakótér esetében a hőhíd előfordulása nem a nyílászárók hibája, amely esetekben autómata párátlanító rendszer, vagy páramentesítő készülék beszerelését, használatát javasoljuk.

!--OPTIMONK--!

4. Hőszigetelő ablakok beépítése

Az ablakcsere is hozzájárul a hőhídak csökkentéséhez, mert a modern műanyag ablakok jobb hőszigetelést biztosítanak.

Ajánlott olvasmány: Minden amit az ablak típusokról tudni kell

5. Épületszerkezet javítása

Ha a hőhíd kialakulását szerkezeti elemek, például fal- és mennyezetválasztók stb. okozzák, akkor ezeket is cserélni kell, hogy a hőhíd hatása csökkenjen.

Ezekkel a megoldásokkal a hőhíd hatása jelentősen csökkenthető. Minden esetben érdemes lehet szakember segítségét kérni, aki figyelembe véve az épület és a hőhíd jellemzőit, a legoptimálisabb megoldást tudja javasolni.

+1. Hőszigetelő festék

Társasházakban, ahol a külső szigetelés nem feltétlenül megoldható érdemes kipróbálni a hőszigetelő festéket. Ezzel a falakat belülről lehet szigetelni és csökkenteni a penész kockázatát.

A hőhíd megelőzése is fontos

A kezelés mellett a megelőzés is legalább olyan fontos. Nézzük, hogy lehet a hőhídnak elejét venni.

Megfelelő tervezés

Ha építkezés előtt áll, akkor a a megfelelő tervezéssel más sok hőhíd elkerülhető. Az épület terveztetésénél legyen ez kiemelt szempont, mind a ház felépítése, mind az anyaghasználat megtervezésekor.

Megfelelő szigetelőanyag

Alapvetően nincs egyértelműen meghatározható "legjobb" hőszigetelő anyag a hőhídak ellen, mert a legmegfelelőbb megoldás függ az épület jellemzőitől, például a kialakítás módjától, az épület méretétől, a környezeti viszonyoktól, stb.

Viszont ezek a hőszigetelő anyagok jó hatásfokkal használhatók:

 • Újgenerációs szóráshőszigetelő rendszerek, mint például a PUR és PIR habok.
 • Szilikát alapú szigetelő rendszerek, mint például a perlit és a vermikulit.
 • Neoprén alapú szigetelő rendszerek, mint például a vulkanizált neoprén.
 • Poliuretán hab alapú szigetelő rendszerek, mint például a SPF (spray foam insulation).

Az adott esetben a legoptimálisabb megoldás kiválasztása szakember segítségét igényli, aki figyelembe veszi az épület egyedi jellemzőit, és a hőhíd jellemzőit.

A szigetelés kiépítése viszont extrán fontos. A kőművesnek extra módon kell figyelnie a falazat építésénél, habarcs helyett használjon modern ragasztóhabot, a falazóelemeket milliméter pontosan helyezze egymás mellé és kerülje a törött téglák beépítését!

Megfelelő nyílászárók kiválasztása

Erről már volt szó korábban a cikkben, így most csak gyorsan pontokba szedjük mire kell figyelni a nyílászáró kiválasztásakor:

 • az ajtó és az ablak hőszigetelési értéke legyen magas
 • az ablaküveg legyen többrétegű, közte gázréteggel
 • az ajtó lapban és keretben legyen megfelelő minőségű szigetelés
 • az ajtó legyen hőhídmentes, a lap és a tok is

A beépítés itt is nagyon fontos. Ugyanis mit sem ér a profi ajtó és ablak, ha az rosszul van beszerelve a hőhídak ugyanúgy megjelennek.

Megfelelő páramentesítés

Az elmúlt időszakban az építőipari és energiatudatosság fejlődének következtében az ingatlanok egyre jobban szigeteltek.

Ezért a külső homlokzati szigetelés és a légmentesen záródó, magas hőszigeteléssel rendelkező nyílászárók mellett fokozottan gondoskodni kell a pára elvezetéséről.

Ugyanis kevesen számolnak azzal, hogy a téli időszakban a sok napi tevékenység, mint pl.: mosás és teregetés, főzés, fürdés, test hő közben jelentős pára képződik a lakásban. Ez a pára a teljesen szigetelt épületekből magától nem tud távozni, így elkerülhetetlen, hogy lecsapódjon. 

FONTOS! Ez a jelenség nem a nyílászárók hibája, így jótállás és garancia sem vonatkozik rá. Hogy ezt elkerülje, mind az egészségének megóvása, mind a nyílászárók érdekében, kiemelten fontos a keletkező pára megszüntetése.

Ez történhet automata szellőztető rendszerrel, párátlanító berendezéssel, a vizes helyiségekben ventilátor felszerelésével vagy gyakori szellőztetéssel.

Útravaló

Ezzel a cikk végéhez is értünk. Reméljük hasznos volt és most már teljesebb képe van, hogyan is lehet hatékonyan védekezni a hőhídak ellen.

Ha pedig hőhídmentes ajtót szeretne, de bizonytalan mi alapján válasszon bátran keresse meg szakértő kollegáinkat, akik minden kérdésére személyre szabottan tudnak válaszolni. Ehhez csak ki kell töltenie az ajánlatkérési űrlapunkat.

!--OPTIMONK--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.