Miért fontos a biztonsági szint bejárati ajtó és biztonsági ajtó vásárlásakor

2018. april 17.

Egy biztonsági ajtó esetén tisztábban kell lennie az ajtó védelmi szintjével, hogy a lakókörnyezetében előforduló biztonsági kockázatok alapján tudja kiválasztani a legmegfelelőbb bejárati ajtót A szabványok és a biztonsági kategóriák ebben segítenek. Útmutatónkból megtudhatja, miért érdemes az európai szabályozás szerinti kategóriák alapján dönteni. Termékoldalainkon minden egyes biztonsági bejárati ajtó modell mellett megtalálja annak európai besorolás szerinti biztonsági kategóriáját.

Szeretné, hogy adott összegért Öné legyen a lehető legjobb bejárati ajtó? Mi az összefüggés a magyar MABISZ ajánlásai és az európai biztonsági szabvány között? Mi alapján tudja meghozni a legjobb döntést, ha biztonsági ajtó vásárlásán gondolkodik? Segítünk eligazodni.

Ha egy biztonsági bejárati ajtó vásárlására adja a fejét, biztosan szeretné tudni, melyik modell milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

MABISZ vagy nem MABISZ?

Egy bejárati ajtó minősítése terén két fő besorolással találkozhat.

A MABISZ “Betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei (Ajánlás) nem egy szabvány, hanem a MABISZ ajánlások vizsgálati és besorolási szempontjainak összefoglalója, mely bejárati ajtó esetén az európai szabványon alapul.

Az európai szabvány, amely egy bejárati ajtó esetén irányadó, az EN 1627:2011 nevet viseli. Ha ellátogat bejárati ajtók oldalunkra és rákattint az egyes ajtótípusokra, mindegyik mellett ott találja a biztonsági szint esetén az RC2, RC3 vagy RC4 kódot. A nagyobb szám az ajtó ellenálló-képességének magasabb szintjét jelöli.

A következő összefoglaló segít átlátni, melyik biztonsági kategória milyen támadások ellen és meddig véd.

Miért nem a magyar MABISZ minősítés kategóriáját adjuk meg?

Mert szeretnénk megkönnyíteni a dolgát. Ha biztonsági ajtó vásárlásán gondolkodik, külföldi - akár gyártói - weboldalakon is találhat információkat az ajtók jellemzőiről. Talán nem kell hozzátennünk, hogy biztonsági ajtó esetén miért fontos a biztonsági szint összehasonlíthatósága a különböző bejárati ajtó típusok esetén.

Ezt az összehasonlítást könnyedén elvégezheti, hiszen mint már említettük, minden egyes biztonsági bejárati ajtó modellünk mellett megtalálja az RC-besorolást, így biztonsági szintjüket gyorsan és egyszerűen összevetheti bármely másik modellel.

!--SUBSCRIBE--!

Miért kell változtatni és miért jó ez Önnek?

A betörők új technikákat és eszközöket vetnek be, a technika fejlődése - sajnos - őket is segíti. Ezért szükséges, hogy a biztonsági kategóriák követelményi szintje is tartsa a lépést.

Az új európai biztonsági szabvány

Korábbi biztonsági minősítésekről szóló cikkünkben már érintettük a biztonsági kategóriákat, mind a MABISZ, mind az európai norma szerintieket.

2011-ben lépett életbe az új európai szabvány - az EN 1627: 2011 - a betörésmegelőzés területén. Az előzőleg ismert ENV 1627:2000 szabvány szerinti WK1-től WK6-ig terjedő kategóriákat az RC1-től RC6-ig tartó egységes európai skála helyettesíti. Ez új feltételeket hozott a bejárati ajtó típusok biztonsági kategóriái esetén is.

Az új szabvány már európai szinten szabályozza a betörésvédelemet, melyhez kötelező igazodniuk a gyártóknak. Ez leginkább az elnevezések változásában tűnik fel: az előzőleg használt WK jelölés németül jelentette az ellenállási kategóriát, míg az RC ugyanezt angolul teszi. Továbbra is 6 védelmi kategória létezik, mely az acél biztonsági bejárati ajtó típusok esetén is érvényes.

Az egyes biztonsági kategóriák abszolút védelmi szintjét növelték a ma is érvényes EN 1627: 2011 norma esetén.

Hogyan?

Elmagyarázzuk!

Hogyan nőtt a biztonsági szint

Az új biztonsági kategóriák szigorítanak a szükséges eszközök és a betörésvédelmi eljárásmódok tekintetében. Egyszerűbben fogalmazva: minden egyes bejárati ajtó - tartozzon bármelyik biztonsági kategóriába végül - hatékonyabb betöréshez használt szerszámoknak és keményebb támadásnak kell hogy ellenálljon, mint a megelőző szabvány esetén. Ennek köszönhető, hogy a régi WK4 és WK5 kategória kivételével - mely egy az egyben megfeleltethető az új RC4 és RC5 kategóriáknak - mindegyik fém bejárati ajtó plusz teszteken kell hogy keresztülmenjen, hogy megkaphassa az addigi WK minősítés helyett az új RC tanúsítványt.

Az RC 1N és RC 2N belépőkategóriák újak, az RC1 és RC2 kategóriáktól az üvegbetétek minőségében különböznek. Az RC 1N és RC 2N kategória esetén a szabvány nem támaszt követelményt az üveg anyaga kapcsán az elvárt ellenállás tekintetében, így a biztonsági ajtó elnevezés ezek esetén nem is állja meg a helyét.

Ne csak az acél biztonsági ajtó legyen ellenálló!

Nem véletlenül használjuk rendszeresen a leggyengébb láncszem kifejezést. A szabvány meghatározza, milyen zárat, zárhengert és biztonsági felszereléseket lehet használni adott biztonsági kategóriába tartozó bejárati ajtó esetén.

A norma a falak tekintetében is előírásokat tesz, hiszen a betörésvédelem egy bejárati ajtó esetén is csak akkor ér valamit, ha a bűnözők nem találnak más lehetőséget a behatolásra.

A fal vastagsága és erőssége tehát alapvető, mert a legjobb acél bejárati ajtó is csak így tudja kifejteni erejét teljes mértékben .

Ha bármilyen kérdése lenne a UNISEC biztonsági bejárati ajtó kínálata kapcsán, keressen minket elérhetőségeinken, várjuk!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen
Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.