A megfelelő beltéri ajtókkal is van rezsicsökkentés

Komfort

Sokan esnek abba a hibába, hogy a csak bejárati ajtókat veszik számításba, mint potenciális költségcsökkentési lehetőségeket. Bár a biztonsági ajtók és a megerősített bejárati ajtók számos kiadástól és illetéktelen behatolótól is megóvhatnak minket, a megfelelő beltéri ajtók kiválasztása által is sokat spórolhatunk. Akár kereshetünk is! 

Megfelelő bejárati ajtó a klimatizált helységekbe

Nyáron a nagy meleg miatt sokan használnak klímát a lakásban. Ezért több olyan helyisége is lehet a lakásunknak vagy házunknak, melyek között több Celsius fokos hőmérsékleti különbségek léphetnek fel. Az ilyen helyiségeknél ajánljuk a klímatechnológiával ellátott beltéri ajtókat. Az eltérő hőmérsékletű helyiségekben, amikor lakásunk két, egymással szomszédos helyisége között 6 °C foknál nagyobb hőmérsékleti eltérés tapasztalható, a hőmérséklet különbség miatt, az ajtó melegebbi oldalán túlzott páratartalom alakulhat ki, ami károsítja az ajtószerkezetét és egy idő után elgörbül, elvetemedik. A nedvesség hatására elvetemedett, elgörbült ajtó felülete miatt a beltéri ajtók nehezen, vagy egyáltalán nem záródnak, vagyis használhatatlanná válnak.

!--SUBSCRIBE--!

Azoknál a házaknál, ahol praktikusan a konyha mellett egy spájz, vagy kamra helyezkedik el, szintén ajánlott a klímatechnológiával gyártott beltéri ajtók használata. Ennek oka, hogy a kamra, vagy spájz helyiségeket gyakran szellőztetjük a téli hónapokban is, de a nyári időszakban is jóval hidegebb a hőmérséklet. További ilyen kényes helyiségek lehetnek a házban a garázs és a lakótér találkozásánál elhelyezett ajtó, de a lakótér és a télikert közötti elválasztást biztosító beltéri ajtó is.

A klímatechnológiai beltéri ajtók esetében az ajtólap könnyített MDF szerkezetébe, a felülethordozó alá oldalanként 0,5 mm vastag alumínium lemez kerül beépítésre, mely meggátolja az ajtó elvetemedését, deformálódását. Ezek a lemezek 12 °C fokos hőmérséklet különbségig biztosítják az ajtószerkezet épségét. Fontos tudni, hogy ez a fajta beltéri ajtó tartós, 60% feletti páratartalomnál tönkremegy. Igaz, ilyen extrém eltérések lakásokra, lakóházakra nem jellemzőek.

A falkáva, vagy falfül jelentősége beltéri ajtók beépítésénél

A napjainkban kapható beltéri ajtók modern, utólag szerelhető, átfogó és állítható MDF tokozattal készülnek. Az utólagosan beépített tok rögzítésének alapvető feltétele a falfül. Falfül nélkül nincs pontosan illeszkedő ajtó, így hiánya a költségcsökkentés helyett csak felesleges kiadást okoz.

Utólag szerelhető a tok, mert elegendő a készre vakolt, festett, vagy burkolt falnyílásba beépíteni az ajtót. Így a beépítés nem jár kosszal. Átfogó tok, mert az ajtó tokjának át kell fognia a falat. Ha nincs falkáva, építeni kell a falazattal egyenlő szilárdságú falfület, falkávát. Felszegezett palló, deszka nem jó, mert a tok széle és a fal között helyenként kilátszódhat! A falkáva hiánya miatt a beltéri ajtók beépítése nehézkes és nem esztétikus.Ezért szerencsés már a falszerkezetek kialakításánál elkészíteni a minimum 5cm-es falfület, ami biztosítani fogja a beltéri ajtótok stabíl rögzítését.

Az utólag szerelhető tok, azaz átfogó tok, két oldalról közrefogja a falfület. Sajnos többször is találkozunk olyan esetekkel, ahol a tervező, vagy a kivitelező figyelmetlenségéből a nyílás kialakításánál lemarad a falfül. Ezért fontos, hogy az ügyfél figyelmeztesse a kivitelezőt, nehogy megfeledkezzen a falfül kialakításáról, hisz az utólagos korrekció tetemes költségnövekedést eredményezhet, nem beszélve a kellemetlenségekről, időveszteségről.

A falfül nélkül nincs tökéletesen működő beltéri ajtó.

Falfül nélkül a szakszerű kivitelezés nem valósítható meg, ami nem csupán esztétikai, hanem szerkezeti kérdés is. Mivel az ajtó csak akkor képes kapaszkodni, ha van mibe, lényeges a kivitelezők figyelmét külön felhívni a falfül beépítésére. Ha egy folytatólagos, falfül nélküli falszakaszhoz kell illeszkednie a toknak, akkor a rendszeres használat során kilazul az egész beltéri ajtó szerkezete. Ezért fontos a helyszíni felmérés pontos időzítése, hogy még időben kiderüljenek az esetleges hiányosságok és többlet költség nélkül tudjuk azokat pótolni. A felmérést optimálisan a végső padlószint kialakítását követően, de még a burkolatok elhelyezése előtt érdemes elvégezni.

Bevételszerzés a megfelelő beltéri ajtó kiválasztásával

Régóta hirdeted az ingatlanodat, de a sok érdeklődő még csak ajánlatot sem tesz neked? Amikor belép egy érdeklődő, az az érzésed, hogy már fordulna is ki? Cseréld le a régi, elöregedett, eldeformálódott és megsárgult beltéri ajtóidat új és esztétikus szobaajtókra, frissítsd a fényképeket a hirdetésben és dőlj hátra. Ennyire egyszerű. A hatás pedig garantált!

A potenciális lakásvásárlók körében végzett felmérések igazolják, hogy az új beltéri ajtókkal rendelkező ingatlanok sokkal hamarabb és magasabb áron cserélnek gazdát, mint a régi, elöregedett ajtókkal rendelkező lakások.

És a matek:

3db közepes minőségű beltéri ajtó ára 200-220.000 Ft körül alakul.

A lakások a korábbi árhoz képest átlag 5-10%-al kedvezőbb áron cserélnek gazdát.

Ez egy 10 millió Ft-os ingatlannál akár 5szöröse is lehet a beltéri ajtók árának.

Tehát az ajtócserével nem egyszerűen több pénzt tarthatunk meg magunknak, de bizonyítottan gyorsabban el is tudjuk adni az ingatlanainkat.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.