4 tévhit, amivel megpróbálnak megetetni, mikor bejárati ajtót keresel

Komfort

1. A zártszelvényből készült ajtótok a legjobb választás biztonsági ajtó esetén…

Ha a nemzet aranyát akarod megvédeni, akár igaz is lehet, de sajnos ez a megoldás kültéri bejárati ajtó esetében semmiképp sem ajánlott. Miért? Mert nagyon jól vezeti a hőt. Kitömhetik az ajtókeret belsejét bármivel (PU hab, kőzetgyapot, nikecel), maga a vas kiváló hővezető. Tehát hőhidas lesz, emiatt a szerkezet vizesedik az őszi és téli időszakban, ami a szerkezet rozsdásodásához vezet. Hiába a felületi burkolat, a falak nedvesedni fognak és a penész megjelenik a keret mellett. A képen látod az eredményt. Kültéri biztonsági ajtó választásakor lehetőség szerint hőmegszakított ajtókeretet válassz.

2. Minél több zár van, annál jobb…

Ezzel a szöveggel a technológiai lemaradást szokták elkenegetni. Van olyan bejárati ajtó, ami több ponton mozgat 10+ biztonsági tüskét egy darab kulccsal. Mechanika és pénztárca kérdése minden.

A nagymamám faajtaján is 5 darab zár volt, amíg le nem cseréltem neki... ettől viszont még nem volt biztonságos.

Apropó zárak… ezekből is millió fajta van. Itt is a tanúsítvány a lényeg, meg az, hogy a zártörés, fúrás és kihúzás ellen védett legyen. Ökölszabály, hogy olyat válassz, ami nem másoltatható. Az Assa Abloy zárai ilyenek. Kapsz 5 db kulcsot és egy kártyát. Ha több kulcs kell, elküldöd a kártyát a gyártónak és küld még kulcsot. Macerásnak hangzik? Igen az, de rajtad kívül tényleg senkinek nem lesz hozzá kulcsa. Sok betörést ugyanis mesterkulccsal vagy másolással követnek el. Hiába védi otthonod biztonsági ajtó, ha a benne lévő zárat egyszerűen ki tudják nyitni.

3. A vékony lemez átvágható…

Hidd el a vastag is. Sok mindenen múlik, hogy hány perc átjutni egy biztonsági bejárati ajtó védelmén, de neked csak egy dolgot kell tudnod. Milyen minősítést kapott. Mondok egy példát. Van előtted két bejárati ajtó. Az egyik filigrán, már-már törékeny kinézete van és nagyon szép. A másik meg előhozza a csillagbörtön életérzést :) Mikor kinyitod, látod-érzed, hogy legalább 2x olyan nehéz, DE a MABISZ és az EU RC minősítés alapján mindkettő 10 percen keresztül tud feltartani egy nagyon képzett és nagyon jól felszerelt behatolót. Nem számít hány kiló az ajtó és milyen lemez van benne… Pontosan a fogyasztók megtévesztése ellen vezették be a minősítést és a tanúsítványokat. A többi csak rizsa, ne foglalkozz velük!

!--SUBSCRIBE--!

4. Több, mint 100 kg a bejárati ajtó + tok súlya, emiatt valós védelmet nyújt…

Ez szintén csak rizsa, a minősítés vagy a tanúsítvány a lényeg. Lásd előző bekezdés. Ugyanitt érdemes megemlíteni mennyire sok múlik azon, hogy ki építette be a bejárati ajtódat. A beépítés is lehet erős vagy gyenge pontja a teljes biztonsági rendszernek. A legtöbb ajtós cég alvállalkozókkal dolgozik. Ebben az esetben nehézkes a minőségbiztosítás. Az illető lehető ügyes és lelkiismeretes, de az is lehet, hogy csak minél előbb végezni akar, hogy mehessen a következő címre. Akár Budapest környékén, a városban, Pest megyében, akár az ország más pontján laksz, olyan biztonsági bejárati ajtós céget keress, amelyiknél saját beépítő csapat dolgozik. Általában jobb munkát végeznek, mert az ajtós cég érdekeit nézik.

Tanulság?

Nem számít, mit írnak az ajtósok, csak az EU RC vagy MABISZ tanúsítvány számít, ami feketén-fehéren megmondja hány percig áll ellen egy ajtó az abúzusnak. És kültérre mindig hőmegszakított keretet válassz! A zártszelvényből készült vas ajtókeretek teljes mértékben alkalmatlanok kültéri használatra és csak problémát, bosszúságot okoznak. Hiába biztonságosabbak, ha nem garantálják a hőhíd elleni védelmet, néhány szezon után mehetnek a vastelepre. Csak legyen, aki odáig elviszi. Ha további tévhitekre is kíváncsi vagy biztonsági ajtókkal kapcsolatban, itt tudsz tovább olvasni.

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.