Bejárati ajtó kilincs: típusok, méretek és választási szempontok

Stílus

A bejárati ajtó kilincs fontos szerepet tölt be az otthonokban. Nem csak funkcionális szempontból fontos, hanem a lakás vagy ház belső tereinek hangulatára és stílusára is hatással van. 

Ráadásul az sem mindegy milyen funkciókkal bír.

Ebben a cikkben bemutatjuk a bejárati ajtó kilincsek különböző típusait és szempontokat, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő kilincs kiválasztásához.

Milyen ajtó kilincs méretek léteznek?

Méret szerint két fajta ajtókilincset szokás megkülönböztetni: rozettás és hosszúcímes. 

A rozettás kilincs két külön takarólappal rendelkezik, egyik a kulcslyuk körül, másik pedig a kilincs körül. Itt nagy mozgástér van azzal kapcsolatban, hogy mekkora legyen a kulcslyuk-kilincs távolsága, de legalább 72 mm-nek lennie kell.

A rozetta lehet kör, négyzet vagy ovális alakú.

A hosszúcímkés kilincs egy darab hosszú takarólappal rendelkezik, és általában 55-92 milliméter kulcslyuk-kilincs távolsággal kapható. 

Milyen bejárati ajtó kilincs típusok vannak?

Ma már kilincs típusokkal is Dunát lehetne rekeszteni.

Nézzük, hogy milyen típusok vannak és hogyan érdemes választani.

A kilincs szerkezete szerint, lehet:

 • kulcsos és
 • kulcs nélküli. 

Bejárati ajtónál értelemszerűen kulcsos kilincsre van szükség. 

A kulcs nélküli kivitelt ablakoknál, erkélyajtóknál használják, ahol nem szokás kulcsra zárni a nyílászárót.

A kilincs formája szerint:

 • hagyományos,
 • gombos,
 • rúdkilincs.

A klasszikus kilincs, L alakú fogantyúval, lenyomásra működik. Ez a leggyakoribb típus.

A gombos verziónál a belső oldalon hagyományos, míg a külső oldalon csak egy fogó gomb van, így kívülről csak kulccsal lehet kinyitni az ajtót. 

Ez hasznos, ha mondjuk távozáskor elfelejti bekulcsolni az ajtót, nem tudnak olyan egyszerűen besurranni. Viszont ugyanígy hátrány is lehet, ha elfelejt kulcsot vinni, vagy véletlenül a huzat becsapja maga mögött az ajtót, amíg kiteszi a szemetet.

A rúdkilincs funkciójában megegyezik a gombkilinccsel, csak itt az ajtót kívülről egy rúdba kapaszkodva lehet nyitni.

A kilincseket lehet működési mechanika szerint is kategorizálni:

 • sima mechanikus kilincsek,
 • elektronikus kilincsek, 
 • ujjlenyomat-leolvasós vagy proxy kilincsek.

A legelterjedtebb a mechanikus kilincs, ami lenyomásra nyitja az ajtót. Az anyag és a dizájn széles választéka lehetővé teszi, hogy a mechanikus kilincseket szinte minden stílusban megtaláljuk, így egyszerűen illeszthetőek a meglévő enteriőrbe. 

Érdemes megjegyezni, hogy a biztonságos és megbízható működéshez elengedhetetlen, hogy a kilincseket megfelelően karbantartsák és időben cseréjék.

Az elektromos kilincsek egyre elterjedtebbek, különösen az irodaházakban, lakóparkokban és magánházakban. Ezek a kilincsek egy vagy több zárral vannak ellátva, és elektromos árammal működnek. 

A kulcs helyett egy gombnyomással vagy egy kártyával nyithatóak, amelyek lehetővé teszik a könnyű hozzáférést az adott helyiséghez. 

Az elektromos kilincsek nem csak kényelmesek, de biztonságosabbá is tehetik az ajtókat, mivel az elektronikus vezérlés miatt csak a hozzáféréssel rendelkezők nyithatják az ajtót. Azonban a megfelelő telepítés és karbantartás nagyon fontos, mivel a rosszul működő elektromos kilincsek gyengíthetik az ajtó biztonságát.

Az ujjlenyomat-leolvasós kilincsek inkább irodákban jellemzőek, de egyre népszerűbbek az otthonokban is. 

A készülék lehetővé teszi, hogy az ajtót ujjlenyomat segítségével nyissuk ki, így elfelejthetjük a kulcsokat vagy a jelszavakat. Magas biztonsági szintet biztosítanak, mivel csak azok engedélyezett ujjlenyomatokkal nyithatók ki, amiket előzetesen beprogramoztak a rendszerbe. 

Ezek a kilincsek általában drágábbak, de a könnyű használat és a magas biztonsági szint miatt sokan preferálják őket.

A bejárati ajtó kilincs anyaga

Az ajtókilincsek és rozetták sokféle anyagból készülhetnek, amik sokszínű stílusvilágot eredményeznek. 

Minden alapanyagnak megvannak a saját tulajdonságai, így nincs jobb vagy rosszabb választás. Az ízlése dönti el, melyik tetszik a legjobban.

A rusztikus vagy polgári lakásokban a kevésbé fényes, rezes felületek jobban mutathatnak, míg a modern környezetben a világos, fémes színek lehetnek a megfelelő választások. 

Az anyagválasztásnál fontos szempont lehet, hogy hol fogjuk használni a kilincset. Mennyire éri napfény, eső vagy por.

Mivel a bejárati ajtó kilincset sokkal többször használják, érdemesebb lehet tartósabb anyagúkilincset választani.

Milyen stílusú bejárati ajtó kilincs illik az otthonába?

Összességében elmondható, hogy a kilincsek négy fő stíluskategóriába sorolhatók: 

 • Modern, 
 • Klasszikus, 
 • Design és 
 • Rusztikus.

A modern kilincsek minimalista dizájnt, rozettás kialakítást, fémesebb és világosabb színeket használnak. Ezek jól passzolnak a letisztult környezetbe és fiatalos lendületet sugároznak.

A klasszikus kilincsek a polgári vagy mediterrán otthonokban gyakoriak, de jól kombinálhatóak modern és rusztikus elemekkel is.

A design kilincsek kreatív megoldásokat és formavilágot kínálnak azoknak, akik egyedibben szeretnék berendezni otthonukat.

A rusztikus kilincsek között találhat kovácsoltvas és a porcelán változatokat is. 

Mivel a kilincs alapvetően design funkciót lát el, a végső döntés mindig azon áll, hogy Önnek mi tetszik igazán.

Biztonsági ajtó kilincs: van jelentősége biztonsági szempontból?

Röviden a válasz: nincs.

Az ajtó biztonsági szintjét az ajtózár típusa, minősége, a zsanérba és ajzólapba szerelt biztonsági funkciók és a beszerelési mód határozza meg. 

Ajánlott olvasmány: Így lesz biztosan betörésbiztos a bejárati ajtó

Persze fontos, hogy az ajtó kilincse ne gyenge anyagból készüljön, ne lehessen könnyen eltörni, vagy kiszerelni a helyéről. Ezért érdemes olyan minőségi kilincset választani, amely erős anyagból készült és megfelelően rögzített az ajtólapra.

Ennek egyébként egy prémium bejárati ajtó kilincse alapjáraton megfelel.

Hogyan válasszon kilincset?

A kilincs elsősorban esztétikai szempontból fontos, így olyat válasszon, ami megfelel az ízlésének és az otthona összhangjának.

Persze, emellett még néhány dolgot érdemes figyelembe venni:

 • Méret: A kilincs passzoljon az ajtó vastagságához, mert ha túl nagy vagy túl kicsi a kilincs mérete, az nem csak esztétikailag rossz, de a kilincs sem tud megfelelően működni.
 • Stílus: Válasszon olyan kilincset, amely passzol az otthona stílusához. Ha modern lakása van, akkor érdemes modern stílusú kilincset választani. Ha klasszikus vagy rusztikus az otthona stílusa, akkor hagyományosabb stílusú kilincset válasszon.
 • Anyag: A kilincsek különböző anyagokból készülnek, például rozsdamentes acélból, alumíniumból, rézből, bronzból, fa és műanyag keverékéből. Fontos, hogy olyan anyagból készült kilincset válasszon, ami tartós, könnyen karbantartható és esztétikus.
 • Ár: Az ár is fontos szempont lehet, de nem feltétlenül szabad az ár alapján dönteni. A jó minőségű, biztonságos és tartós kilincs nem mindig a legolcsóbb, de hosszú távon kifizetődőbb lehet, mint egy olcsóbb és rosszabb minőségű megoldás.
 • Funkciók: A kilincsekhez különféle funkciók is társulhatnak, például az ujjlenyomat-olvasó, amely biztonságosabbá teszi a lakást, vagy a LED világítás, amely praktikus lehet az éjszakai használat során. Ezeket az igényeit is érdemes lehet végig gondolni.

A legfontosabb, hogy olyan kilincset válasszon, ami megfelel az igényeinek és a használati szokásainak.

!--OPTIMONK--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.