Ajtó hangszigetelés házilag: 5 módszer amit kipróbálhat

Komfort

Sokszor fel sem tűnik mennyire hangos is a környezetünk, amíg egy csendes vidéki túrázásból vissza nem térünk otthonunkba. Az állandó zaj szinte már az élet normális része.

Egy városi lakásban már természetes, hogy a hajnali villamossal vagy a folyósóról betolakodó zajokkal kelünk. Vidéki városokban pedig a szomszéd fűnyírója, a reggel 8-as flexelés vagy a kutyák hajnali ugatása töri meg folyamatosan a csendet.

Nem csoda, hogy az ajtó hangszigetelése akár házilag egyre több otthonban merül fel igényként, hiszen otthon mindenki békére és pihenésre vágyik.

Ebben a cikkben megmutatjuk az 5 leggyakoribb módszert az ajtók házi szigetelésére. De abban is segítünk, mit a legjobb út, ha az ajtó menthetetlen.

Ajtó hangszigetelés házilag

Az ajtó hangszigetelése házilag is megoldható, de fontos megemlíteni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor utólagos eszközökkel nem lehet elérni a kívánt hatást. Ha például a falak nagyon vékonyak és csak a szabvány 37 dB-es léghanggátlásra képesek, akkor az ajtó hangszigetelése önmagában kevés lesz. Ilyenkor a falakat is szigetelni kell.

Nézzük, hogyan lehet utólag, házilag zajszigetelni az ajtót.

1. Szigetelőcsíkok

A zajok leginkább az ajtó, a tok és a fal közötti résen szürődnek be. Így az első lépés legyen a tok és az ajtószárny közötti rések rugalmas kitöltése.

Ezt különféle méretű résszigetelő csíkokkal lehet a legkönnyebben megoldani. Profibb a mart horonyba rögzített latex résszigetelő idom beépítése, viszont ez olyan helyiségekbe ne alkalmazza, ahol levegő utánpótlás kell.

A rések szigetelése mellett, igazán jó eredményt úgy érhet el, ha az ajtó teljes felületét szigeteli. Ez üveges ajtók esetében nem működik, mert az üvegfelületek átengedik a zajokat.

Az ajtó felületi szigetelésére az alábbi megoldások léteznek:

2. Zajvédő függöny

Ez a legolcsóbb hangszigetelő módszer. Itt lényegében egy vastag anyagú függöny kerül fel az ajtóra. A hatékonysága sajnos elég alacsony, viszont, ha csak kis mértékben kell csökkenteni a zajt, akkor jó megoldás lehet.

A hátránya, hogy a függöny gyűjti a port, ami erősíthet az allergiás problémákon és az ajtó nyitása-zárása és tisztítása is nehézkes lehet.

3. Keret közé rögzített hangszigetelő anyag

A zajvédő függönynél egy fokkal hatékonyabb megoldás, ha egy zajgátló réteget teszünk az ajtóra. Itt lényegében bútorlapból vagy bármilyen fa anyagból készül egy keret, és a lapok közé egy hangszigetelő anyag.

A hatékonysága ennek sem fenomenális és az elkészítés sem a legegyszerűbb.

4. Hanggátló anyag felhelyezése az ajtóra

Ez a leghatékonyabb módszer. Ilyenkor az ajtólapra egy hanggátló lemez vagy vékonyabb szálas szigetelőanyag kerül, amit aztán valamilyen dekor vagy egyéb lemezzel borítanak be.

Hátránya, hogy csak teljesen sík felületű ajtókra tehető és az ajtó vastagsága is megnő.

5. Szálas hangelnyelő anyaggal való szigetelés

Egy régebbi, ugyanakkor nagyon hatékony módszer az ajtó hangszigetelésére. Az ajtóra szálas hangelnyelő anyag kerül, amit általában textilbőr réteggel borítanak és díszszegekkel rögzítenek.

Hátránya, hogy elég drága, a szakszerű kivitelezéshez szakemberre van szükség. Ráadásul általában a felhelyezéshez az ajtót elszállítják, így napokra ajtó nélkül maradhat. A megjelenése sem túl otthonos, így ronthatja az otthon összképét.

Ha építkezés, esetleg felújítás előtt áll, akkor érdemes eleve kiemelt hang- és hőszigetelést biztosító ajtókat választani. Ezek az ajtók ugyanis szerkezetükben szigetelnek és beépített automata küszöb is tartozik hozzájuk, ami lezárja az ajtó alatti rést.

Amikor már nem éri meg a házi módszer

Vannak azok az esetek amikor már nem éri meg a házi hangszigeteléssel bajlódni, hiszen az ajtó annyira el van öregedve vagy alapból annyira rosszul szigetel, hogy semmilyen extra módszer nem tud segíteni.

Ilyenkor érdemes befektetni egy új ajtóba, ami kifejezetten a kiemelkedő hangszigetelést szem előtt tartva lett legyártva.

A zajszigetelés inkább társasházaknál fontos, ahol a bejárati ajtó a lépcsőházba, vagy folyosóra nyílik. Hiszen, ha van egy fűtött vagy akár nem fűtött de zárt lépcsőház, akkor nem a mínusz 10 fokkal találkozik kint. Ott sokkal melegebb van, még a legnagyobb kinti hidegben is.

Így egy lépcsőházban nem az az elsődleges, hogy jó hőszigetelési értéke legyen a bejárati ajtónak. Ott a zajokat, a szagokat kell szigetelni, amit szintén a légmentes záródás tesz lehetővé.

Az ajtó hangszigetelési képességének meghatározása

Zajok csoportosítása

A részletek előtt röviden összefoglaljuk hogyan csoportosíthatóak a zajok a hangerő alapján.

  • 20 dB-ig: Ezek a csendesnek minősülő hangok, például a suttogás, a levegővétel vagy az óra ketyegése.
  • 50 dB-ig: Ez a normál tartomány, jellemzően a mindennapi életben megszokott hangokkal, mint az ablakokon beszűrődő utcazaj, az eső hangja, a normál hangerejű emberi beszéd.
  • 80 dB-ig: Ezek a hangok már a legtöbb ember számára zavaróak, ilyen például egy forgalmas főúton a közlekedés hangja, a porszívózás, a kiabálás vagy a vihar zaja.
  • 90 dB felett: Itt már kifejezetten káros hangokról beszélünk, mint a hangos zene (mondjuk egy szórakozóhelyen), a körfűrész, légkalapács, a tűzijáték vagy a puskalövés hangja közelről.

Hogyan értelmezze az ajtók hangszigetelési értékét?

Az ajtók hangszigetelési képességét decibelben (dB) adják meg. Minél nagyobb egy ajtó hangszigetelés (dB) értéke, annál nagyobb hanggátlásra képes. A mutatószám azt mutatja, hogy mekkora erősségű zajt képes kizárni az ajtó.

Például egy alap Gerda ajtó, ami 31dB hanggátlással bír, képes a normál beszéd hangerejét a suttogás szintjére csökkenteni.

A legmagasabb, 47dB hanggátlásra képes ajtónk az utcai zajt képes a levelek neszezésének hangerejére mérsékelni.

Extra tippek a zajmentes otthonhoz

A bejárati ajtó hangszigetelése önmagában jelentősen javít az otthoni nem kívánatos zajszint csökkentésében. De nézzük, hogyan lehet még csendesebb az otthon:

1. Válasszon profi hő és hangszigetelt ablakokat.

2. Ha nem fér bele az új ablak, akkor a gumitömítések, és az üvegtáblák cseréje is sokat segít.

3. Társasházakban tompítsa a falakon át beszűrődő zajokat a közös falakhoz helyezett nagyobb bútorokkal.

4. A komolyabb zajokhoz a falak és a padló utólagos szigetelése lehet megoldás.

Útravaló

Az mindenképpen látszik, hogy a zajszigetelésnek és a nem kívánatos zajok kiszűrésének kiemelt szerepe van nemcsak az otthoni pihenésben, de az egészség megőrzésében is.

Éppen ezért egy jól hangszigetelő ajtó nemcsak az otthon nyugalmát, hanem akár a jobb egészségi állapotot is elősegíti. Érdemes tehát befektetni a csöndes, zajoktól mentes otthonba.

Ha segítségre szorulna, hogy milyen zajszigetelési értékű ajtót válasszon, akkor keressen minket bizalommal bemutatótermünkben vagy online.

!--OPTIMONK--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen


Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.