Az esztétikus biztonsági ajtó kiválasztása és az előkészületek

2017. june 20.

Mire kell figyelni beépítés előtt? Hogyan vegyen méretet az ajtónyílásról? Mehet-e a biztonság az esztétikum rovására? – ezekre a kérdésekre mind választ fog kapni.

A bejárati ajtó a legtöbbet használt nyílászáró otthonunkban, aminek hosszú távú megbízható működése elsődleges kiválasztási szempont. A biztonsági bejárati ajtó az otthon, valamint a személyes tárgyak és értékek egyik legfőbb védelmi vonala lehet, amin a betörők speciális technikákkal, évről évre kifinomultabb módszerekkel igyekeznek átjutni.

A biztonsági fejlesztésekre fordított kiadás minden háztartás érdeke, hiszen a megelőzés hosszú távon sokkal kifizetődőbb, mint az utólagos, a baj megtörténte utáni intézkedés. Ugyanakkor a biztonsági ajtók kiválasztásánál az esztétikum is fontos szempont kell, hogy legyen, hiszen a hosszú évekre megvásárolt termék nap, mint nap a szemünk előtt lesz. Az ízléses, környezetébe illő biztonsági bejárati ajtó esztétikai élményt nyújt, otthonunkba érkező vendégeinkben pedig szintén pozitív benyomást kelt.

!--SUBSCRIBE--!

Biztonsági ajtó vásárlása előtt

Előzetes ajánlatkérésnél, vagy szakértővel történő egyeztetés előtt célszerű összegyűjteni pár alapvető adatot a leendő bejárati ajtó helyével kapcsolatban. A biztonsági ajtó beépítéséhez szükséges a nyílásméret pontos meghatározása, aminek módszere korántsem egyértelmű mindenki számára. Az alábbi beépítési paraméterek helyesen felmérésével és megadásával rengeteg idő és pénz megtakarítható, mivel nem szükséges későbbi korrekciókat alkalmazni. Emellett a megfelelő biztonsági ajtó is pontosabban kiválasztható.

A falnyílás szélességének meghatározása

Ahogy a mesteremberektől sokszor hallhatjuk: „a párhuzamos csak elméletben létező fogalom. A beépítendő ajtó méretének meghatározásához célszerű három ponton, felül, középen és alul is méretet venni. Előfordulhat, hogy a három méret egymástól eltérő, ebben az esetben a legnagyobb méretet kell megadni a nyílás szélességeként.

A falnyílás magasságának meghatározása

A legpontosabb meghatározási mód, ha a magasság méretét a meglévő burkolattól mérjük, egészen a szabad falnyílás tetejéig, vagy a meglévő ajtótok felső pereméig. Ha a helyiségek között szintkülönbség van, fontos a szintek közötti eltérés megmérése is. Amennyiben végleges burkolattal még nem rendelkezik az épület, ügyelni kell arra, hogy a leendő burkolat vastagsága kimaradjon a teljes magasságból.

A fal vastagságának meghatározása

Elsősorban beltéri ajtók beépítésekor fontos szempont a fal vastagsága, mivel a lakáson belül akár két nyílás között is lényeges méretbeli különbség fordulhat elő. Emellett figyelembe kell venni az esetleges falburkolatokat is, amelyek szintén differenciát eredményezhetnek.

A nyitásirány meghatározása

A nyitásirányt mindig a pántok elhelyezkedése határozza meg. Attól függően, hogy a pántok a helyiségen belül, vagy kívül helyezkednek el, beszélhetünk befelé, vagy kifelé nyíló biztonsági ajtókról. Emellett a pántok jobb, valamint bal oldali elhelyezkedése szerint jobbos, vagy balos nyitásirányt is megkülönböztethetünk. Ennek megfelelően amennyiben a helyiségen belül állva az ajtó Ön felé nyílik, és a pántok jobb oldalon helyezkednek el, akkor egy befelé nyíló jobbos nyitásirányú ajtóról van szó. A nyitásirány pontos megadásához mindig adja meg a viszonyítási pontot is, ahonnan nézve meghatározza az ajtó jellegét.

Üvegbetét beépítése

A biztonsági ajtó vásárlása előtt érdemes végiggondolni a helyiségben uralkodó fényviszonyokat is. Számos sötétebb helyiség esetében egy világos, például fehér színnel festett, vagy laminált beltéri ajtó növelheti is a fény hatását. Ugyanakkor a természetes fénytől teljesen elzárt helyiségekbe üveges, vagy teli üvegajtó közül is választhatunk.

Az üvegbetétes ajtók áttetsző, vagy mérsékelten átlátszó üveg eleme a biztonsági ajtó gyártása során kerül beillesztésre. Az ajtólap tömör felületéből különböző ablakméretek kerülnek kivágásra, amibe ízlés, vagy a helység stílusának megfelelő mintával rendelkező üvegbetét kerül. Az üvegbetétek fix elemként, az ajtó részeként, illetve nyitható ablakként is beépíthetőek. Az utóbbi megoldás ugyanakkor a biztonsági kívánalmaknak való megfelelés érdekében nagyobb költségekkel jár.

Az üvegbetétek kapcsán leggyakrabban felvetődő aggály a biztonság kérdése. Lényeges tudni, hogy a biztonsági bejárati ajtókba beépített üvegek törésálló, többrétegű, több mint 10 cm vastagságú elemek. Az üvegbetét magas védelmi szintje miatt az adott helyiség kívánalmainak megfelelően teli üvegajtókat is javasolhatunk. Ezek az ajtók engedik be a legtöbb fényt, ráadásul edzett üvegből készülnek, így a nagy üvegfelület ellenére is biztonságosak (hálósan törnek).

Faborítás és díszburkolatok beltéri biztonsági ajtókhoz

A beltéri biztonsági ajtók eleganciáját és környezetével való harmonizálását nagyban segíti az ízlésesen megválasztott faborítás. Az elemek a gyártás során, előzetes választás alapján kerülnek felhelyezésre, eltakarva az ajtó biztonságot nyújtó belső acélszerkezetét. A fa elemek még tovább növelik a bejárati ajtók hőszigetelési képességét is, ezzel elősegítve a tulajdonos rezsiköltségeinek csökkentését.

Az ajtóportál egy olyan speciális kiegészítő, amely az ajtó és ajtókeret színével megegyező fa díszburkolat. A díszburkolat segítségével a beépítést követően, gyors és esztétikus helyreállítást érhetünk el, valamint a tokszerkezettel egységes felület megjelenésével kiemeli az ajtónk egyedi stílusát. A díszburkolat felhelyezése egyszerű, a tokszerkezet speciálisan kiképzett nútrendszerén keresztül illeszkedik egymáshoz, így biztosítva a szerkezet stabilitását és egységes megjelenését. A speciális tokszerkezeti kiképzés miatt a portál megrendeléséről az ajtó kiválasztásával egy időben szükséges döntenünk.

Felhasználhatóság

A portál kifejezetten zárt térben, épülten belül alkalmas, az általunk forgalmazott összes ajtómérethez. Az előre gyártott díszburkolatok 100,200,300 és 400mm vastag falfül/káva mélyítésére, takarására alkalmasak. A portál egy 12mm vastag MDF panel, amit a falra fúrás nélküli ragasztással kerül felhelyezésre.

Biztonsági bejárati ajtó garanciával

A Gerda GSX biztonsági üveggel rendelkező biztonsági bejárati ajtó az általunk forgalmazott legmagasabb biztonsági kategóriába tartózó biztonsági bejárati ajtó. A termék csak a Unisecnél érhető el, és világszabadalommal rendelkező zárszerkezete teszi igazán ellenállóvá. Az UniSec vezetői tisztában vannak nyílászáróik alapanyag választásának és összeszerelésének minőségi követelményeivel, ezért termékeik biztonsági képességeire akár 50 éves garanciát is vállalnak. A hosszú ideig tartó megbízhatóság fontos szempont, hiszen egy professzionális biztonsági bejárati ajtó hosszú távon képes kívül tartani a betolakodókat. Az Unisecnél maximálisan megbíznak a termékek védelmi képességeiben, így ha egy betörőnek mégis sikerülne átjutni a szakértők ajánlásával kiválasztott biztonsági bejárati ajtón, akkor a nyílászárók vételára megtérítésre kerül.

Kérje ingyenes felmérésünket!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen
Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.