Milyen a jó bejárati ajtó? Mire figyeljünk vásárláskor? – a szakértő válaszol

2017. august 10.

Bejárati ajtót készülünk vásárolni. Az esztétikum, a jó hő- és hangszigetelés mellett fontos számunkra a biztonság is. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe egy biztonsági ajtó kiválasztásánál?

Az esztétikum és a szigetelés minden bejárati ajtónál alapfeltétel. A mindenre kiterjedő betörésvédelemnek azonban egyedül a fémszerkezetű biztonsági ajtók felelnek meg, melyek leggyakrabban 2db zárszerkezettel, többpontos és -irányú záródással vannak felszerelve, valamint a zárbetéteket lefeszítés- és kifúrásgátló védi. Fontos, hogy a bejárati ajtónk biztonsági szintjét az ingatlanunk védelmi igényeihez igazítsuk. Ha például lépcsőházba műanyag ajtót választunk, akkor könnyen lehet, hogy a bejárati ajtó lesz a leggyengébb pontja az ingatlanunknak. Családi ház esetében előfordulhat, hogy a biztonságos bejárati ajtó kiválasztásán túl az ingatlanunk többi nyílászárójának védelméről nem gondoskodunk megfelelően. A felelős döntés meghozásához jobb szakértő segítségét kérni.

Gangos házban lakunk és most keresünk új bejárati ajtót, mert tavasszal lecserélnénk a régit. Mivel a korábbi ajtónk is biztonsági ajtó volt, most is ilyet keresünk, de nem szeretnénk még egyszer abba a hibába esni, hogy kültérinek nevezett ajtót veszünk olcsóbban, amiről később kiderül, hogy nem bírja a tűző napot, az időjárás viszontagságait, és emiatt lepattogzik róla a festék, elvetemedik. Hogyan tudom ellenőrizni, hogy valóban kültéri ajtót veszek?

Sajnos való igaz, hogy a beltéri ajtók nem képesek ellenállni a gangos épületeknél jellemző időjárás változó viszontagságainak, még utólagos szigeteléssel sem. Ráadásul az Ön által említett veszélyek mellett kisebb a hő- és hangszigetelő képességük, és nem hőhídmentesek. A kérdés eldöntésénél kiindulópont lehet az ajtó ára, hiszen egy minőségi, kültéri biztonsági ajtó kb. 150 000 forinttól kapható. Nem érdemes olcsóbban „megúszni, mert a későbbi ráfordításokat tekintve árban még így is kedvezőbb, minőségileg pedig össze sem hasonlítható egy utólagosan szigetelt beltéri ajtóval. Amennyiben pedig egy forgalmazó a kiszemelt ajtót kifejezetten kültéri felhasználásra javasolja, akkor mindenképp kérjünk róla garanciát, ami alátámasztja ezt.

Kinéztünk egy biztonságosnak látszó ajtót, amit szeretnénk beépíteni. Minden adat, amit feltüntettek alátámasztotta, hogy valóban biztonsági ajtóról van szó, de nekem nagyon furcsa, hogy kívülről nem gombbal, hanem kilinccsel záródik. Abból a szempontból nem baj, hogy így talán nehezebben zárom ki magam a lakásból, de nem jelent ez problémát betörésvédelmi szempontból?

A kilincs típusa sokkal inkább kényelmi, mint biztonsági szempont. Betörésvédelmi szempontból sokkal lényegesebb a záródási tüskék száma, és hogy ezek a tüskék milyen mélyen záródnak a tokszerkezetben. Míg egy hagyományos műanyag, vagy fa bejárati ajtónál a záródási tüskék mélysége nem több mint 4-5 mm, addig a biztonsági ajtóknál 50-100 mm mélyen is záródhatnak, amik lényegesen nagyobb biztonságot nyújtanak. Mindemellett, a megfelelő védelem megteremtéséhez a szakszerű beépítésre is fordítsunk kiemelt figyelmet, ugyanis a nem megfelelően beépített biztonsági ajtó nagymértékben csökkentheti az ajtó védelmi képességét. Ezen a költségen nem érdemes spórolni, illetve javasolt az ajtó forgalmazóját megkérni a beépítésre, hiszen Ő ismeri legjobban a termékét és vállal mindenre kiterjedő garanciát.

!--SUBSCRIBE--!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen
Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.