Hőszigetelt bejárati ajtó a penész és párásodás ellen

2019. june 07.

Egy megfelelően hőszigetelt bejárati ajtótól jogosan várjuk el, hogy télen bent tartsa a kellemes meleget, nyáron pedig kint a rekkenő hőséget. (És minden évszakban a nem kívánatos látogatókat, ez azonban számunkra nem kihívás, hiszen valamennyi hőszigetelt bejárati ajtó egyben biztonsági ajtó is.) Ha kicsit jobban a dolgok mögé nézünk, világossá válik, hogy az alapvető hideg-meleg hőmérséklet kérdése mellett még számos problémát előzhetünk meg a számunkra és ingatlanunk számára legideálisabb bejárati ajtó megválasztásával. Ezek közül is az egyik leglényegesebb tényező otthonunk páratartalma.

Pontosan tudjuk, hogy nem egyszerű feladat a megfelelő bejárati ajtó kiválasztása. Megannyi fontos szempontot célszerű figyelembe venni, amikor meghozzuk a végső döntést.

Ilyen tényező például:

a biztonság kérdése

az ár/érték aránya

az esztétikum

a kiváló hangszigetelés

a megfelelő hőszigetelés

Ez utóbbi kritériumot vizsgáljuk meg kicsit alaposabban ebben a cikkben, ugyanis sokkal nagyobb szerepet játszik a maximális komfort elérésében, mint hinnénk.

!--SUBSCRIBE--!

Hogyan befolyásolja az ajtó választást a páratartalom?

Magas minőségben készült bejárati ajtóink úgynevezett hibrid szerkezetűek, vagyis kiváló kombinációi a fának, az acélnak és a legjobb hőszigetelő anyagoknak. Az acél, bár maximálisan a védelmünket szolgálja, egyben különösen jól vezeti a hőt, ennek következtében pedig kiváló célpontja a pára lecsapódásának.

Amennyiben ez a helyzet kialakul, úgy sok kellemetlenséggel kell szembenéznünk, elég csak a penészes falakra gondolnunk.

Választanunk kell a biztonság és a páramentesség között?

Szerencsére erről szó sincs, csupán célszerű körültekintően eljárnunk. A legfontosabb lépés a ház vagy lakás harmatponti hőmérsékletének meghatározása, ez ugyanis kulcsszerepet játszhat a párásodás megelőzésének tekintetében.

Tudnunk kell tehát azt a hőmérsékleti határértéket, amelynél a gázkoncentráció eléri a maximális telítettséget, vagyis azt, hogy mekkora hőfokig marad otthonunkban a levegő gáz halmazállapotú.

Jó hír, hogy létezik egy úgynevezett harmatpont táblázat, mely nagy segítséget jelent a kritikus érték meghatározásában, de akár kalkulátort is használhatunk. Ehhez mindössze két adatot szükséges tudnunk:

a levegő hőmérsékletét

a páratartalmat

Amint meghatározásra került ez az érték, szakembereink ennek megfelelően tudják otthonára szabottan optimalizálni a bejárati ajtó hőszigetelését.

Mi a teendő, ha nem megfelelő a szigetelés és párásodást tapasztalunk?

A legnagyobb gondosság ellenére is fordulhat elő probléma, méghozzá olyan esetben, ha bármilyen okból kifolyólag megváltozik a lakás páratartalma.

Amennyiben eleve nem a megfelelő szigetelésű keret került beépítésre, úgy lehetőség van annak cseréjére egy hőhídmegszakítással rendelkező változatra. Természetesen ez egy nagyobb volumenű munkálat, és nem is garantált, hogy megoldja a panaszt, ha a lakásban extrém módon megnövekedett a levegő páratartalma.

Ezt a változást a legbagatellebb tevékenységek is képesek előidézni: zuhanyzás, főzés, gyakori mosás, tehát teregetés, de az ablakok cseréje is befolyásolja a pára szintet.

Ha nem szeretnénk folyamatosan szellőztetni (márpedig be kell látnunk, ez nem egy életszerű megoldás), javasoljuk a páratartalom folyamatos szinten tartását, erre megfelelő páraelszívó berendezéssel. Szintén jó megoldás lehet akár egy hőszivattyú is, amely nem csak a párát tartja kordában, de a fűtésre, hűtésre, használati melegvíz készítésére is alkalmas.

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Szakértői tanácsadás keretén belül segítjük Önt a megfelelő bejárati ajtó és szigetelés kiválasztásában, így biztos lehet abban, hogy új ajtaja hosszú időn át megbízható védelmet nyújt a kintről és bentről leselkedő veszélyekkel szemben egyaránt!

Várj! Vidd magaddal ezt a füzetet
Töltsd le most ingyen
Kérjen ajánlatot és éljen az 50%-os otthonfelújítási támogatással.